Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
image description
Aandelen Nederland , Michiel Pekelharing

Flow Traders | Voor goede zaken in slechte tijden

Aandeel FlowTraders | MaandgrafiekHet aandeel Flow Traders is vaak een vreemde eend in de bijt. Het doet vooral goede zaken in turbulente tijden op de beurs. Flow Traders is een bedrijf dat geld verdient met de handel in beleggingsinstrumenten zoals ETF’s en met de handel voor eigen rekening. In turbulente tijden op de beurs nemen zowel de handelsvolumes als het verschil tussen de bied- en de laatprijs toe, de prijs waarvoor instrumenten worden gekocht en verkocht. 

De onderneming Flow Traders is in 2004 opgericht en zette op 10 juli 2015 de stap naar de beurs. Vanaf de introductiekoers van €32 bij de beursgang, liep het aandeel Flow Traders binnen enkele maanden op tot €49 om vervolgens te dalen tot minder dan €20. Die daling werd dus veroorzaakt doordat de volatiteit op financiële markten – waar het bedrijf sterk afhankelijk van is – enorm afnam. Sindsdien beweegt het aandeel Flow Traders vaak in tegengestelde richting van het beursklimaat.

Als de spanning op financiële markten toeneemt en de koersen sterk schommelen, neemt de bedrijfswinst toe en schiet het aandeel omhoog. Het beste voorbeeld daarvan kwam tijdens de coronaschok in het eerste kwartaal van 2020. Terwijl beursindices met tientallen procenten daalden, boekte het bedrijf een recordkwartaal en steeg het aandeel Flow Traders met bijna 40%.

Aan de andere kant kost het de onderneming moeite om geld te verdienen in periodes waarin de markt bij een laag handelsvolume zijwaarts beweegt of langzaam stijgt.

Waarom beleggers het aandeel Flow Traders kopen

Het kenmerk om juist in slechte beurstijden goede zaken te doen, maakt Flow Traders alleen al met het oog op diversificatie een goede keuze. Daar komt bij dat de onderneming voortdurend allerlei nieuwe activiteiten ontwikkelt. Een goed voorbeeld is de wijze waarop het bedrijf een voet tussen de deur probeert te krijgen bij de cryptohandel. Eind maart 2021 heeft Flow Traders zich bij DNB geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten.

Ook in regionaal opzicht is er oog voor groeimarkten. Het bedrijf kreeg in 2021 groen licht om een vestiging te openen in Hongkong. Hierdoor kan het beter profiteren van de naar verhouding snel groeiende ETP-markt in Azië.

Dividend

Een andere reden om in Flow Traders te beleggen is het soms wel zeer aantrekkelijke dividend. Het bedrijf streeft er namelijk naar om minstens de helft van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat het dividend sterk kan schommelen, in lijn met de winst. In 2020 kwam de interim-uitkering bijvoorbeeld op €4 en de einduitkering op €2,50 per aandeel. In heel 2019 werd echter slechts €0,90 aan dividend uitbetaald.

Risico's bij het aandeel Flow Traders

Beleggers waarderen een rustig beursklimaat, maar dat geldt bepaald niet voor Flow Traders. De lage handelsvolumes gaan ten koste van de omzet en de marges. Het eerste kwartaal van 2020 illustreert hoe groot het contrast tussen goede en slechte beurstijden is. Indertijd kwam het netto-handelsvolume op €495 mln en de ebitda-marge op 65%. Een kwartaal eerder waren dat nog €46,1 mln en 25%. Die grote fluctuaties maken het bepalen van een passende waardering lastig.

Bovendien verhult het schokkerige resultaatverloop hoe sterk het bedrijf presteert binnen bepaalde groeimarkten, zoals cryptohandel en Azië. Een ander risico is de groeiende concurrentie. Met name op de grote Amerikaanse markt moet de onderneming opboksen tegen grote partijen.

Op de langere termijn kan dat leiden tot marge-erosie of een krimpend marktaandeel. Ook kan de onderneming het lastig krijgen door nieuwe regelgeving. Begin 2018 kreeg het aandeel bijvoorbeeld al een tik omdat Flow Traders onder het strenge CCR-regime zou vallen. Hierdoor moest meer kapitaal als reserve worden aangehouden. Vooralsnog zitten er geen regelwijzigingen in de pijplijn die in potentie sterk nadelig zullen uitpakken voor het bedrijf.

Artikelen