Acomo | Kansrijke sectorfavoriet schittert (met dividendverhoging)
Acomo slaagt erin de omzet en aangepaste ebitda in een onzeker klimaat gestaag op te schroeven. Aandeelhouders profiteren via een flinke dividendverhoging.
Amsterdam Commodities – kortweg Acomo – bestaat sinds 1982 in de huidige vorm. In dat jaar kocht het Rotterdamse handelshuis Catz International het beursgenoteerde Amsterdam Rubber. De geschiedenis van Catz voert terug tot 1856.
Het concern is groot geworden door de handel in specerijen zoals peper, nootmuskaat, foelie en kruidnagel, activiteiten die tegenwoordig een aparte afdeling vormen. Andere bedrijfsonderdelen richten zich op de handel in onder meer thee, zonnebloempitten en ingrediënten voor de voedingsindustrie. Acomo heeft op bijna alle continenten opslag- en distributiecentra.
Door de spreiding over verschillende producten kan een tegenvaller in het ene segment vaak gecompenseerd worden door een meevaller bij een andere activiteit, zodat de resultaten zich vrij stabiel ontwikkelen. Omdat de meeste grondstoffen noteren in dollars, zijn de omzet en winst echter wel gevoelig voor de schommelingen van de Amerikaanse munt ten opzichte van de euro.
De strategie van het bedrijf is er deels op gericht om via overnames de schaalgrootte uit te bouwen en de activiteiten verder te spreiden. In 2006 nam Acomo Tefco over, in 2009 werd Snick ingelijfd en in 2010 kocht het bedrijf de thee- en zadenactiviteiten van Deli Maatschappij en notenhandelaar King Nuts. Het concern heeft de gewoonte om circa 60% van de winst als dividend uit te keren.
Acomo slaagt erin de omzet en aangepaste ebitda in een onzeker klimaat gestaag op te schroeven. Aandeelhouders profiteren via een flinke dividendverhoging.
Een focus op organische voeding is een van de speerpunten in de strategie van Acomo. Op de lange termijn plukt het bedrijf daar de vruchten van, maar op korte termijn wil de koers van het aandeel nog niet meewerken.
Net als het eerste halfjaar verliepen de afgelopen drie maanden roerig, met oplopende inflatie en rente en een nakende recessie als de boosdoeners. In dat klimaat kan ik niet anders dan tevreden zijn over mijn beleggingstips.