Vastned | Vastgoedonderneming verwacht hogere winst
Het vastgoedbedrijf profiteert van de inflatie door indexatie van de huren en heeft weinig last van de hogere rente.
Vastned (www.vastned.nl) is een Nederlands closed-end vastgoedfonds dat gespecialiseerd is in winkels gelegen in de beste winkelstraten in de grotere Europese steden, inclusief Istanbul. Huurders van Vastned zijn sterke en toonaangevende internationale en nationale retailmerken.
Het bedrijf werd in 1986 opgericht en ging een jaar later naar de beurs van Amsterdam. In 2010 werd de kantorentak (Vastned Offices/Industrial) verkocht aan Nieuwe Steen Investments. De verkoop viel samen met een strategiewijziging, waarin de focus kwam te liggen op winkels gelegen in de beste winkelstraten (‘high streets’) van grote en middelgrote steden in Europa.
In 2014 werd de strategie aangescherpt. Vastned wil de kwaliteit van de vastgoedportefeuille verder verbeteren door zich vooral te richten op high street shops in de meest populaire grote winkelsteden. Deze zogeheten ‘premium cities’ zijn volgens Vastned aantrekkelijke steden met een positieve demografische groei, sterke koopkracht, een historische binnenstad, toeristische aantrekkingskracht en de aanwezigheid van nationale en internationale instellingen en universiteiten. Deze steden bieden consumenten een unieke winkelervaring. Het streven is om het aandeel premium city high street shops te laten groeien naar 75% van de totale vastgoedportefeuille (65% in 2015).
Verder belegt het bedrijf in ander kwalitatief goed retailvastgoed, zoals de Belgische baanwinkels, goed gelegen supermarkten en high street shops in middelgrote en kleinere steden. De geografische verdeling van de vastgoedportefeuille is per medio 2015 als volgt: Nederland (45,7%), België (22,4%), Frankrijk (19,3%), Spanje/Portugal (4,5%) en Turkije (8,0%).
Het vastgoedbedrijf profiteert van de inflatie door indexatie van de huren en heeft weinig last van de hogere rente.
De winkelvastgoedfondsen laten de pandemie achter zich. Vastgoedprijzen stabiliseren, de leegstand loopt terug en de huurgroei kan mede dankzij de inflatie weer gaan versnellen.
Door de verspreiding van de deltavariant en introductie van coronapassen gaat het herstel in de winkelvastgoedsector langer duren. De meeste pijn is echter geleden en post-corona mogen beleggers weer een aantrekkelijk en stabiel dividend verwachten.