Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 18 jul 2018 13:00

Bankenanalisten en hun tips? Zo rendeerden ze in het eerste halfjaar!

0 0 Leestijd ongeveer

Hoe rendeerden de tips van bankenanalisten in het eerste halfjaar? Van de 204 koopaanbevelingen leverden er 108 winst op. Van de 43 verkooptips bespaarden er 23 beleggers een koersverlies. In meer dan de helft van de gevallen hadden de analisten het dus aan het rechte eind. Maar met een groot deel bezorgen ze de aandeelhouders ook beleggingsleed. En hoe verhielden onze eigen adviezen zich tot deze analistentips? 

Altice, FlowTraders, AMG, Philips en ASML. Wie dat vijftal AEX en AMX-aandelen sinds eind vorig jaar in portefeuille had, boekte in de eerste zes maanden van 2018 een prima beleggingsrendement. Maar liefst acht bankenanalisten plaatsten inderdaad voor dit jaar ASML op hun favorietenlijstje. Zes deden dat bij Philips. Ook hadden drie marktvorsers van binnen- en buitenlandse banken begin dit jaar AMG en Altice op ‘kopen’ staan. Slechts één was er zo goochem Flow Traders bij zijn klanten aan te bevelen.

ASML is en blijft eigenlijk een ‘moetje’ voor bankenanalisten. Zowel de jaarcijfers over 2017 als de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal waren uitstekend. Op 14 juni werd weer een nieuwe hoogste stand ooit bereikt. Ook vanuit technisch oogpunt is er geen vuiltje aan de lucht voor ASML. Dus ook Beleggers Belangen hanteert een dubbel koopadvies op de chipmachinefabrikant.  En we zijn heel blij met ASML als een van de pijlers in onze portefeuille NL.

Ook het oude moederbedrijf van ASML beleefde een prima halfjaar. Over het vierde kwartaal van 2017 liet Philips wel winstgroei, maar weinig omzetgroei zien. In het eerste kwartaal viel juist de winst lager uit, maar werd de groeidoelstelling gehandhaafd. Vanuit zowel technisch als fundamenteel opzicht gingen wij dit jaar zelf niet verder dan een houdadvies. Als we Phlips net als de zes analisten eind vorig jaar op ‘kopen’ gezet, dan hadden meer beleggers kunnen profiteren van de hoogste stand sinds 2001, op 14 juni .

bankenanalisten

Ritje omhoog met AMG

Drie analisten staken het gehele halfjaar hun nek uit voor AMG. Dit bedrijf presenteerde begin dit jaar goede jaarcijfers. Het aandeel promoveerde op 19 maart van de AScX naar de AMX. Op die datum verhoogden wij ook zelf ons advies van ‘houden’ naar ‘kopen’. Daarmee maakten we dus vanaf die datum het ritje mee omhoog naar de hoogste koers sinds 2008, die op 14 juni werd bereikt. Omdat ook het technische beeld zeer gunstig is, hanteren wij momenteel een dubbel koopadvies op dit aandeel.

Altice is een bijzonder verhaal. Het aandeel werd vanaf begin dit jaar, net als AMG, door drie analisten getipt. Tot half mei deed het niets. Maar daarna gebeurde iets opmerkelijks.  Na de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers op 17 mei en de splitsing in Altice Europe en Altice USA op 22 mei, schoot de koers omhoog. Fundamenteel blijven wij echter negatief over Altice door de omvangrijke schuldenlast en de geringe winstgevendheid. Vanwege de omhooggeschoten koers is het TA-advies wel ‘kopen’.

Het meest onderscheidende advies kwam afgelopen halfjaar van Ron Heijdenrijk. De analist van ABN Amro was als enige marktvolger vanaf begin dit jaar positief over de kansen van  Flow Traders. Dit aandeel schoot begin februari omhoog toen bleek dat het bedrijf de kapitaalbuffer niet hoefde aan te vullen en na de de forse koersdalingen in de VS. Wij verhoogden op 6 februari ons advies naar ‘kopen’. Daardoor hanteren we nu een dubbel koopadvies.

ING op ‘kopen’ bij acht bankenanalisten

Altice, FlowTraders, AMG, Philips en ASML vormde dus het winnende kwintet in het eerste halfjaar. Het vijftal grote verliezers bestaat uit ING, Boskalis, Philips Lighting (dat inmiddels door het leven gaat onder de naam Signify), Wereldhave en Air France-KLM. Acht bankenanalisten hadden ING de gehele periode op ‘kopen’ staan. Twee bevolen er Boskalis aan en twee Philips Lighting. Eén analist was een korte periode enthousiast over Wereldhave. Een andere bleef tot het einde toe enthousiast over Air France-KLM.

De koersgrafiek van ING oogt bepaald treurig. Nadat op 22 januari de hoogste stand werd neergezet sinds de kredietcrisis, is de koers heel geleidelijk weggegleden. Breekpunt waren de cijfers over het vierde kwartaal. Die stonden voor een groot deel in het teken van oplopende kosten. Ook de malheur die in de maanden daarna de Europese bankensector overspoelde, was voor de desbetreffende analisten geen reden om hun koopadvies te wijzigen. Wijzelf hielden gedurende deze periode vast aan ons houdadvies.

In tegenstelling tot ING, vond de koersdaling van Boskalis meer schoksgewijs plaats, eind februari en begin maart. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet het bedrijf weten de komende twee jaar geen verbetering van de eindmarkten te zien. Ook meldde Boskalis dat de nettowinst in 2018 waarschijnlijk lager zal uitkomen. Voor twee analisten die het aandeel al sinds begin dit jaar op kopen hadden staan, was dit echter geen aanleiding het advies te wijzigen. Net als bij ING hielden wij hier vast aan ‘houden’.

De boot in met Signify

Een ander koopadvies waarmee in het eerste halfjaar twee analisten de boot ingingen, was Philips Lighting, dat in mei werd omgedoopt tot Signify. Net als bij Boskalis, was hier sprake van een schok. Bij de cijfers over het eerste kwartaal bleek de omzet met 11% te zijn gedaald. Met de koersdaling die daarop volgde, was het leed echter nog niet helemaal geleden. En ook voor Philips Lighting/Signify geldt dat wij nimmer een enthousiast koopadvies gaven, maar wel een halfjaar lang vasthielden aan een houdaanbeveling.

Dan de eerste van de twee eenlingen die miskleunden met een koopadvies. Erik Salz van JPMorgan hanteerde tussen 18 januari en 13 februari een koopadvies op Wereldhave. Een slechtere timing was nauwelijks denkbaar. Niet alleen gingen aandelen wereldwijd eind januari/begin februari hard onderuit, ook maakte Wereldhave begin februari onverwacht een dividendverlaging bekend. En het wordt een eentonig verhaal: ook Wereldhave hadden wij het gehele jaar op ‘houden’ staan.

bankanalisten

En de tweede eenzame miskleun was voor Jarrod Castle van UBS, Die hield het gehele halfjaar vast aan de koopadvies op Air France-KLM. Net als ING ging dit aandeel gedurende zes maanden heel geleidelijk omlaag vanaf de hoogste koers sinds 2007, op 8 januari. Natuurlijk speelde hierbij de stijgende olieprijs een rol. Maar door allerlei oorzaken raakte Air France-KLM ook nog eens in een diepe crisis. Wij hadden bijna de gehele periode een houdadvies, maar verlaagden dit in juni naar ‘verkopen’.

Beste verkoopadviezen

We maken het drieluik over de analistenadviezen compleet door een analyse te maken van de beste verkoopadviezen. Uiteraard is deze ranglijst deels het spiegelbeeld van de beste en slechtste koopadviezen. Dat geldt zeker voor Jos Versteeg van Theodoor Gilissen, met zijn verkoopadvies sinds begin dit jaar op Air France-KLM. En voor de twee bankenanalisten die sinds eind vorig jaar en eind januari ING op ‘verkopen’ hadden staan.

In de top-10 van beste verkoopadviezen komen we echter ook een aantal aandelen tegen die niet voorkomen in de top van de beste en slechtste koopadviezen. Dan gaat het bijvoorbeeld op PostNL, waarvoor alweer Jos Versteeg van InsingerGilissen eind vorig jaar een verkoopadvies meegaf. Het bedrijf verlaagde bij de presentatie van de jaarcijfers de vooruitzichten. Dat kwam voor beleggers als een onaangename verrassing. Voor ons reden om ons advies te verlagen  van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Een ander opvallend aandeel in de lijst van beste verkoopadviezen is Arcadis. Dat stond al sinds eind vorig jaar op het verkooplijstje van Joost van Beek, eveneens van InsingerGilissen. Dit aandeel verloor eind maart in één klap 13% na een kritisch rapport van ABN Amro. Ook meldde het bedrijf in april  een achterblijvende winstgevendheid in het eerste kwartaal. Ondanks al deze tegenslag heeft Beleggers Belangen Arcadis het gehele halfjaar een koopaanbeveling meegegeven.

bankenanalisten

Goede timing Randstad

Hoe essentieel timing is, bewees Jos Versteeg van InsingerGilissen andermaal met zijn verkoopadvies op Randstad van 19 februari. Dat was vrijwel precies op het moment dat het aandeel een (overigens redelijk beperkte) daling inzette  tot -14%. De eerste kwartaalcijfers waren voor onszelf in ieder geval geen reden om ons koopadvies te verlagen. Zeker in volatiele periodes als het eerste halfjaar moet je je als belegger niet teveel laten afleiden door koersdalingen van 15 à 20%.

Ter afsluiting van onze analyse: de onderzochte bankenanalisten gaven tot en met 29 juni aan 204 aandelen op enig moment een koopadvies mee. Van die koopaanbevelingen leverden er 108 winst op en dus 96 verlies. Aan de andere kant kregen in het eerste halfjaar 43 aandelen op enig moment een verkoopadvies mee. In 23 van die gevallen bespaarden ze daarmee hun klanten een koersverlies. [sta_anchor id=”verkooptips” unsan=”Verkooptips”]Maar 20 keer raadden ze aan een aandeel te verkopen dat daarna positief rendeerde.[/sta_anchor]

En wat kunnen wij als Beleggers Belangen hieruit leren? Te vaak hebben we het afgelopen halfjaar een houdadvies laten staan, daar waar een meer uitgesproken mening op zijn plaats was geweest. Als tien aandelen 20% duurder of goedkoper worden, kan het bijna niet anders dan dat daar zo’n vijf advieswijzigingen uit zouden moeten volgen. In het komende halfjaar zullen we vanuit die wat meer actievere houding ook onze eigen adviezen aan een analyse onderwerpen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!