Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 13 mrt 09:03

Boskalis ziet nog geen herstel

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Ondanks de gestegen olieprijs verwacht Boskalis de komende twee jaar geen verbetering van de eindmarkten. De nettowinst zal in 2018 waarschijnlijk lager uitkomen.

De omzet van Boskalis is vorig jaar met 10% gedaald tot €2,34 mrd. Op autonome basis er een krimp van 15%. Het operationele resultaat liep nog sterker terug: de ebitda is met een derde afgenomen, naar €436,6 mln. Dat was iets slechter dan verwacht. De nettowinst kwam zoals verwacht uit op €150,5, tegen €276,4 mln (exclusief afboekingen) het jaar daarvoor.

De cijfers werden onthaald met een koersdreun van 10%. Boskalis blijft somber over de markt en ziet de komende twee jaar nog geen fundamentele verbetering. Gezien de opgeveerde olieprijzen hadden wij zo langzamerhand een meer optimistischer toon verwacht. Nu langlopende projecten aflopen wordt het bedrijf in de offshoremarkt echter afhankelijker van de spotmarkt. Daar staan door felle prijsconcurrentie de marges onder druk. Volgens topman Peter Berdowski is de offshoremarkt wel aan het uitbodemen.

Margedruk

Voor de baggerdivisie ziet het er beter uit. Het onderdeel sloot het jaar af met een orderboek van €2,5 mrd en de recent ontvangen opdracht in Singapore van €300 mln komt daar nog bij. Het niveau van de orderportefeuille is hier sinds 2012 niet zo hoog geweest. Helaas zijn de winstmarges minder goed dan voorheen. Ook bij de havensleepdiensten staan deze onder druk, als gevolg van de toegenomen concurrentie in sommige havens.

Al met al wordt het volgens Boskalis een uitdaging om dit jaar de nettowinst van 2017 te evenaren. Dat is een teleurstelling, want de markt had op een licht hogere winst gerekend. Wij nemen voor dit jaar een winst per aandeel op van €1,09 (-5%) en gaan wederom uit van een gelijk keuzedividend van €1 per aandeel. Dankzij de sterke balans kan Boskalis zich een hoge pay-out ratio veroorloven en ook overnamekansen benutten. Vorig jaar werd de Britse offshore dienstverlener Gardline voor ruim €40 mln overgenomen. Het aandeel is op basis van de k/w van 23 duur, maar dit wordt uiteraard vertekend door de relatief lage winst. Voor een duidelijk winstherstel moet vooral de offshoremarkt aantrekken. In afwachting daarvan herhalen wij ons houdadvies.

Operationele kasstroom valt tegen
Naast de bleke outlook waren beleggers ook niet te spreken over de kasstroom van Boskalis. Een toename van het werkkapitaal had tot gevolg dat de operationele kassttroom verslechterde van +€413 mln naar -€3 mln. Dit, gevoegd bij de hoge investeringen van €346 mln, zorgde dat er ruim €300 mln uit de kas stroomde. Eind 2017 had Boskalis een kleine nettoschuld van €120 mln, tegen een riante nettokaspositie van €202 mln het jaar daarvoor. Daarmee blijft de financiële positie overigens ijzersterk. De schuldgraad mag oplopen naar maximaal 3,0 en is nu slechts 0,5. Daarnaast blijft de solvabiliteit met 62,9%. Ondanks de druk op de winst loopt het dividend geen gevaar, temeer daar het deels in aandelen wordt uitgekeerd.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles