Philips | Aardig, maar niet koopwaardig
Philips zal dit jaar een bescheiden omzetgroei laten zien, ondanks de annulering van een grote order in de VS.
Philips is gespecialiseerd in medische elektronische apparatuur. Philips is groot geworden met de verkoop van lampen, radio’s tv’s en andere consumentenelektronica. Door reorganisaties en verkoop van onderdelen is Philips nu vooral een medische technologiebedrijf. De divisie ‘Professional healthcare’ verkoopt professionele apparaten aan ziekenhuizen en andere instellingen. ‘Consumer health and well-being’ verkoopt medische apparaten voor particulieren, maar ook bijvoorbeeld scheerapparaten en elektrische tandenborstels.
Philips is in 1891 opgericht in Eindhoven. Het hoofdkantoor is inmiddels verplaatst naar Amsterdam. Het aandeel maakt sinds het begin in 1983 deel uit van de AEX index. Het maakt nu ook deel uit van de Euro Stoxx 50 index
Voor een belegger is Philips interessant vanwege de relatief hoge marges en de groeimogelijkheden in de gezondheidszorgsector. De ontwikkeling van de koers van Philips in vergelijking met andere aandelenkoersen van grote Nederlandse bedrijven is sinds begin deze eeuw niet opvallend. Het aandeel is niet bijzonder goed, maar ook niet bijzonder slecht. Philips keert al jaren een stabiel of groeiend dividend uit. Het beleid is om tussen de 40 en 50% van de winst uit te keren aan aandeelhouders.
Philips staat in de koerswijzer van Beleggers Belangen.
Philips zal dit jaar een bescheiden omzetgroei laten zien, ondanks de annulering van een grote order in de VS.
De Verenigde Staten schrappen een groot deel van een medische bestelling bij Philips.
Een lagere omzet en winst in het tweede kwartaal weerhouden Philips er niet van om groei voor het gehele jaar te voorspellen. Voor sommige producten is corona een probleem, andere producten zijn juist extra gewild.