Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vodafone

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Engie

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Probiodrug

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 25 apr 09:17

Winstnemingen treffen Randstad

0 0 Leestijd ongeveer

Op zich was er weinig mis met de cijfers die uitzender Randstad over het eerste kwartaal laat zien. Vooral de autonome groei van 7,4% is indrukwekkend te noemen. Minder fraai is de daling van de brutomarge.

De koers van Randstad daalde met ruim 4% op het kwartaalbericht. Dat is enigszins verrassend, want de gerapporteerde autonome groei van 7,4% ligt zelfs hoger dan de 6,8% waar de markt op had gerekend.

In Europa groeide Randstad met maar liefst 9%. In de Amerikaanse markten lag de autonome groei op 1% (kw4 2017: 1%), terwijl de activiteiten in de rest van de wereld een sterke 11% (10%) groei lieten zien. Randstad liet weten in de meeste landen marktaandeel te winnen. Beleggers vielen echter over het ontbreken van een groeiversnelling in de winstontwikkeling. Ook de steeds zwaardere vergelijkingsbasis zorgt voor winstnemingen.

Monster in het rood?

De brutomarge daalde ten opzichte van een jaar terug van 20,4 tot 19,6%. De terugval wijt het concern uit Diemen aan negatieve mix-effecten gerelateerd aan het bedrijf Monster. Daarnaast was er sprake van een negatief valuta-effect. De Amerikaanse vacaturesite Monster wist in het vierde kwartaal 2017 voor het eerst een positieve ebita te realiseren, maar nu moet gevreesd worden dat de turnaround-aankoop opnieuw rode cijfers schrijft.

Door lagere operationele kosten hield de onderliggende ebita wel gelijke tred met de omzetgroei: +7% autonoom tot €217 mln. De ebita-marge bleef daardoor stabiel op 3,8%. Beleggers hadden echter toch op meer gerekend. Alle overnames en de lagere integratiekosten zouden de operationele winstmotor harder moeten laten draaien. De onderliggende nettowinst steeg met 6% tot €157 mln, gelijk aan €0,85 per aandeel (kw1 2017: €0,81).

De schuldratio bedroeg 0,9, tegen 1,1 een jaar terug. Randstad heeft aangegeven bij een schuldratio onder de 1 meer cash dividend uit te keren, en over 2017 was dat ook het geval. In de huidige beurskoers zit nog het speciale dividend van €0,69 over 2017, uit te keren in kw3 2018. Voor het tweede kwartaal is sprake van een 2,9% zwaardere vergelijkingsbasis en vallen de kosten wat hoger uit.

Taxaties verlaagd

Wij verlagen onze taxaties voor 2018 van €4,69 naar €4,50 en voor 2019 van €5,00 naar €4,75. Wel blijft het koopadvies van kracht. Voor dit jaar bedraagt de koers-winstverhouding slechts 11,6 en het dividendrendement minimaal 4,3%.

Groei niet ten koste van winst
Ceo Jacques van den Broek benadrukt dat Randstad marktaandeel blijft winnen. Hij voegt daar echter wel aan toe beducht te zijn voor de balans tussen groei en winstgevendheid. De afgelopen jaren is het concern behoorlijk actief geweest op het overnamevlak, maar dit komt nog niet tot uitdrukking in een hogere winstgevendheid. Het lijkt erop dat de topman zich hierover wat zorgen maakt. Normaliter zou een groter marktaandeel door meer efficiency ook tot hogere marges moeten leiden. Analisten houden daar ook nadrukkelijk rekening mee in hun modellen. Blijft dit effect uit, dan zullen we downgrades en lagere koersdoelen gaan zien. Het aandeel wordt gelukkig niet zo hoog gewaardeerd. Enige terughoudendheid omtrent de toekomstige margeverbetering zit derhalve al in de koers verwerkt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden