Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard de auteur heeft een positie in het aandeel, 28 mrt 10:24

Arcadis onderuit na verkoopadvies

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

ABN Amro vreest dat Arcadis moet afboeken op bezittingen in Brazilië en uitstaande vorderingen. Wij zien ook de balansrisico’s maar achten de kans op een emissie klein.

Arcadis verloor 13% na een kritisch rapport van ABN Amro. De bank bracht het advies terug van houden naar verkopen en verlaagde het koersdoel van €19 naar €15. Volgens analist Philip Ngotho onderschatten beleggers de risico’s op de balans van Arcadis. Het gaat dan onder meer om de grote post uitstaande vorderingen met betalingstermijnen die al lang zijn overschreden. Voor de buitenwacht is het gissen of de voorzieningen voldoende zullen zijn. Toch lijken de risico’s juist onder controle. Zo bewegen het werkkapitaal en het aantal dagen dat een factuur uitstaat weer in de goede richting. Arcadis heeft er bovendien vertrouwen in dat de betalingen op een groot project in Saudi-Arabië dit jaar binnenkomen. Een andere grote post betreft een olie- en gasproject in de Verenigde Staten. Dit vergt meer geduld, omdat er ook een verzekeringsclaim uitstaat.

Risicoprofiel
Verder wijst de analist op de risico’s rond de 49,99%-deelneming van Arcadis in Arcadis Logos Energia (ALEN), die belangen heeft in zes biogascentrales in Brazilië. Naast het aandelenbelang heeft Arcadis een lening verstrekt van €27 mln en staat het garant voor €84 mln aan bankleningen. Ngotho denkt dat de geplande verkoop van ALEN onvoldoende zal opbrengen en dat Arcadis zal moeten afboeken op de aandeelhoudersleningen.

Arcadis verwacht dit niet. Het verlies van vorig jaar van €12,3 mln werd vooral veroorzaakt door de verplaatsing van een van de grootste biogascentrales, waardoor de productie tijdelijk stillag. Tegen eind maart zal de fabriek naar verwachting weer operationeel zijn. Daarnaast investeert Arcadis €20 mln extra in de voltooiing van de andere centrales. Die zouden dan ook cash gaan genereren wat een betere verkoopprijs mogelijk moet maken.

Nieuwe afboekingen zijn vanzelfsprekend niet uit te sluiten, maar die zullen naar onze mening niet van dien aard zijn dat ze tot problemen met de bankconvenanten en een aandelenemissie leiden. Het bedrijf boekt een goede cashflow en de resultaten zitten weer in de lift. Verkoop van architectuurdochter Callison RTKL zal het risicoprofiel verder verbeteren. Wij verwachten goede kwartaalcijfers op 19 april en houden vast aan ons koopadvies.

(De auteur heeft een positie in het aandeel)

 

 

Langzaam uit de gevarenzone
Zorgen over mogelijke afboekingen zullen naar de achtergrond verdwijnen wanneer de resultaten van Arcadis verder verbeteren. Medio vorig jaar werd de turn around zichtbaar en het bestuur rekent dit jaar op groei van omzet en winstmarges. Aanjager van het herstel is de ommekeer in de Verenigde Staten, waar na drie jaar van omzetkrimp de opgaande lijn weer is ingezet. Verder zit Brazilië dicht tegen break-even aan en neemt het orderboek hier weer toe. De betere gang van zaken kwam vorig jaar tot uiting in een sterke stijging van de vrije kasstroom met 22% naar €98 mln, waardoor de nettoschuld met 16% daalde naar €416 mln. De ratio nettoschuld/ebitda verbeterde van 2,3 naar 2,1, ruim onder de maximale ratio van 3,0 in de bankconvenanten.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee