Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 19 apr 2018 09:48

ASML op weg naar weer een goed jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

ASML heeft in het eerste kwartaal iets boven de eigen verwachtingen gepresenteerd. De omzet was €2,3 mrd, ongeveer 4% hoger dan waar ASML begin dit jaar rekening mee hield.

De nettowinst was €539,7 mln, €1,26 per aandeel. Het eerste kwartaal was aanmerkelijk beter dan een jaar geleden. Het lijkt er dus sterk op dat ASML ook dit jaar weer de omzet en de winst zal weten te laten groeien.

Lagere marge

Voor het tweede kwartaal verwacht ASML een omzet van €2,5 tot 2,6 mrd te gaan halen. Opvallend is dat de brutowinstmarge wel een stuk lager zal komen te liggen. ASML rekent op ongeveer 43%. In het eerste kwartaal was het nog 48,7%. Dat zou betekenen dat ondanks een omzetstijging van een procent of tien, de nettowinst ongeveer gelijk of zelfs iets lager zal komen te liggen vergeleken met het eerste kwartaal. ASML geeft aan dat dit wordt veroorzaakt door een hogere verkoop van EUV-machines in het tweede kwartaal. Daaruit kan dus opgemaakt worden dat de winstmarges op deze geavanceerde apparaten lager zijn dan op de overige machines met een oudere techniek. Een voor de hand liggende oorzaak voor de lagere marges is dat de EUV-machines nog niet optimaal zijn, waardoor ASML meer kosten moet maken om ze goed te laten functioneren bij klanten.

Taxatie

Ondanks de lagere winstmarge houden wij vast aan onze winsttaxatie voor 2018 (€5,80 per aandeel). Dat doen we omdat ASML al jaren groeit. Het bedrijf heeft nu vijf jaar op rij een stijgende omzet weten te behalen. Het jaar is goed begonnen, dus dat geeft geen aanleiding om dit jaar een trendbreuk te verwachten. Het betekent wel dat de lat in het tweede halfjaar een stuk hoger zal komen te liggen. Voor de eerste helft rekenen we op ongeveer €2,50. Dan is dus €3,30 nodig in de tweede jaarhelft. Dat is hoog, maar niet onhaalbaar. Het gaat al een aantal jaren erg goed in de chipsector en we verwachten niet dat het tij later dit jaar zal keren (zie kader).

Advies

We zien geen reden het advies op het aandeel te wijzigen. ASML blijft de verwachtingen waarmaken, de financiële positie is op orde en de sector ziet er ook goed uit. Het blijft dus ‘kopen’.

Doemdenken voorlopig niet nodig
Het gaat nu al een aantal jaren erg goed in de chipsector, en daarmee met ASML. De sector profiteert van de groei in onder andere dataopslag, internet-of-things en de digitalisering van de auto. Omdat de chipsector nog altijd cyclisch is, is het niet onlogisch om na een flinke opmars een daling te verwachten. Vorig jaar werden wij daarom ook voorzichtiger. Dit bleek onterecht, en we willen nu niet in dezelfde fout trappen. Samsung en TSMC hadden voor ASML al laten doorschemeren dat hun eerstekwartaalresultaten goed waren. Er is wat ons betreft geen reden om aan te nemen dat we aan de vooravond van een chipcrash staan. Het is zelfs zo dat de goede tijden nog even zouden kunnen duren, gelet op de immense groei in dataverbruik, de zelfrijdende auto, kunstmatige intelligentie en andere ontwikkelingen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!