Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 apr 2018 15:41

Arcadis handhaaft margedoelstelling

0 0 Leestijd ongeveer

De achterblijvende winstgevendheid in het eerste kwartaal doet het vertrouwen van beleggers in een succesvolle turnaround bij Arcadis geen goed. Het bestuur belooft over geheel het jaar echter nog steeds een hogere marge.

Negatieve wisselkoerseffecten hadden een grote impact op de kwartaalcijfers van ingenieursbureau Arcadis. De netto-omzet daalde vooral door de zwakkere dollar met 5% naar €599 mln. Met een autonome stijging van 3% blijft de onderliggende groeitrend positief. Het herstel op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt zette door en ook in continentaal Europa, het VK en Australië was sprake van een goede omzetgroei. In Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en bij architectuurdochter CallisonRTKL stond de omzet echter onder druk. Het operationele ebita daalde met 8% naar €43 mln, vooral door negatieve valutakoerseffecten van 6%. Dit was duidelijk lager dan de consensus van €47,5 mln. De operationele winstmarge liep terug van 7,4% naar 7,2%. Tegenvallende projectresultaten in Azië, minder werkdagen en het selectiever aannemen van projecten in het Midden-Oosten wogen op de winstgevendheid. Dit werd bijna gecompenseerd door betere marges in Amerika, waar de verliezen in Brazilië eindelijk zijn gestelpt.

Vooruitzichten 

Beleggers reageerden negatief op de cijfers. Wij houden echter vertrouwen in een turnaround, al zal die mogelijk wat meer tijd in beslag nemen dan verwacht. Zonder de projectafwaarderingen in Azië en negatieve valutakoerseffecten zou het operationele ebita zijn gestegen. Arcadis houdt vast aan de verwachting voor 2018 van omzetgroei en margeverbetering. Er was geen nieuws over de geplande verkoop van CallisonRTKL. De resultaten verslechteren door zwakte in de retail, kantorenmarkt en gezondheidszorg en dat zou tot een tegenvallende verkoopopbrengst kunnen leiden. Desinvestering van de Braziliaanse biogascentrales staat in de tweede jaarhelft op stapel. Het succesvol afsluiten van deze probleemdossiers zou de zorgen over de balans wegnemen. Het werkkapitaal daalde naar 19,5% van de omzet en gaat heel langzaam de goede kant op. Verder kwam een deel van de al langer openstaande rekeningen in Saoedi-Arabië binnen en Arcadis verwacht dat er in de loop van het jaar meer betalingen zullen volgen. Ondanks de zwakke jaarstart blijft Arcadis als herstelkandidaat koopwaardig.

*De auteur heeft een positie in Arcadis.

Bijna verlost van verliesgevende biogascentrales
De 49,99%-deelneming van Arcadis in Arcadis Logos Energia (ALEN), die belangen heeft in zes biogascentrales op vuilstortplaatsen in Brazilië, leverde in het eerste kwartaal nog een verlies op van €2 mln. De grootste centrale is intussen verplaatst en vanaf eind april weer werkzaam. Na de zomer zullen ook de andere vijf centrales operationeel zijn en omzet gaan genereren. Na jaren van vertraging, mede door de recessie in Brazilië, kan Arcadis dan eindelijk het verkoopproces in werking zetten. Arcadis heeft een aandeelhouderslening van €27 mln verstrekt en staat garant voor €84 mln aan bankleningen. Om er zonder kleerscheuren uit te komen, moeten de centrales ruim €100 mln opbrengen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!