AMG | Fata morgana bij materialenbedrijf
AMG werd zwaar afgestraft nadat voor de tweede keer in enkele maanden tijd de winstprognose werd verlaagd. Wat evenmin helpt, is de troebele communicatiestrategie bij de materialengroep.
Advanced Metallurgical Group (AMG) maakt specialistische metalen en legeringen. Voorbeelden zijn de productie van ferrovanadium als basis voor sterker staal en gamma-titaniumaluminide dat een hogere maximumtemperatuur in vliegtuigmotoren koppelt aan lagere CO2-uitstoot en efficiënter brandstofverbruik.
De belangrijkste klanten van AMG zijn actief in de energie-, luchtvaart- en infrastructuurbranche. De activiteiten zijn verdeeld over drie divisies, waarvan AMG Processing de grootste is. Deze afdeling richt zich op het fabriceren van specialistische legeringen en metaalproducten. Een deel van de grondstoffen is afkomstig van de mijnbouwafdeling AMG Mining. Beide divisies samen vormen vanaf 2015 de groep AMG Critical Materials. AMG Engineering is de kleinste divisie (20% van de omzet). Door aanhoudend zwakke resultaten ligt de nadruk hier steeds meer op het verlagen van de kosten dan het investeren in groei.
De strategie van AMG is erop gericht om via overnames, innovatie en ontwikkeling de marktpositie van Critical Materials te verbeteren. De laatste jaren lag de nadruk op het doorvoeren van besparingen en het verlagen van de nettoschuld, maar naarmate de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen verder verbetert, komt er meer ruimte voor overnames. De sterkere balans stelt AMG tevens in staat om in 2016 dividend uit te keren. Omdat de inkomsten sterk beïnvloed worden door bewegingen van de metaalprijzen en veel eindklanten in cyclische sectoren opereren, kunnen de resultaten van het bedrijf behoorlijk fluctueren.
AMG werd zwaar afgestraft nadat voor de tweede keer in enkele maanden tijd de winstprognose werd verlaagd. Wat evenmin helpt, is de troebele communicatiestrategie bij de materialengroep.
De dalende prijzen van batterijmaterialen als lithium en kobalt hebben ook hun sporen nagelaten bij de aandelenkoersen van bedrijven die in deze sector actief zijn. Niettemin zijn de vooruitzichten op middellange termijn nog steeds gunstig.
Ahold Delhaize, AMG en ook Besi liepen afgelopen maand koerstikjes op, maar desondanks vergrootte onze Portefeuille NL de voorsprong op de AEX. Tegen slotkoersen van dinsdag 19 september voegen we een nieuwe positie toe als vervanger van Value8.