Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 31 jan 2018 14:00

Kostenstijging breekt ING op

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De kwartaalcijfers van ING stonden voor een groot deel in het teken van oplopende kosten. De onderliggende ontwikkelingen zijn gunstiger dan de wat magere resultaten doen vermoeden.

Bij ING is het onderliggende resultaat voor belastingen in het vierde kwartaal met 20% gedaald naar €1,6 mrd. De terugval werd voor een deel veroorzaakt door lagere inkomsten bij de divisie Financial Markets. Bij deze afdeling namen rente-inkomsten met 62% toe naar €172 mln, maar de overige inkomsten daalden met 68% naar €55 mln. Een andere oorzaak van de winstdaling in het vierde kwartaal zijn de oplopende kosten. Ten opzichte van een jaar eerder namen de totale kostenuitgaven met 11% toe naar €2,6 mrd. De kosten voor nieuwe regelgeving liepen met 26% op naar €264 mln. Daarnaast stegen de personeelskosten met 6% naar €1,3 mrd.

Kostenstijging

Door de kostenstijging liep de verhouding tussen onderliggende kosten en inkomsten in heel 2017 op naar 55,5%. In 2016 was dat nog 54,2%. ING wil deze ratio terugschroeven tot 50 à 52% in 2020. Die doelstelling is minder ambitieus dan de recente kostenontwikkeling doet vermoeden. In het tweede en derde kwartaal lag de ratio al onder de 52%. De recente stijging is vooral te wijten aan kosten in de aanloop naar de invoering van Mifid 2 begin dit jaar. Bovendien speelt mee dat ING momenteel een grotere nadruk legt op het opschroeven van de inkomsten dan het in de hand houden van de kosten. Het totale aantal klanten groeide in 2017 van 35,8 naar 37,4 miljoen. Het aantal mensen dat ING als huisbank heeft nam naar verhouding nog sneller toe: van 9,9 naar 10,8 miljoen. Dat aantal moet groeien tot 14 miljoen in 2020.

Magere resultaten

Dankzij de klantengroei en de gunstige economische ontwikkelingen in de markten waar ING actief is, nam de kredietverstrekking met 5% toe naar €26,9 mrd. Over heel 2017 lag het onderliggende nettoresultaat van €5,0 mrd ongeveer even hoog als het voorgaande jaar. Een van de doelstellingen van ING is om het dividend te laten groeien. De voorgestelde uitkering van €0,67 ligt een eurocent hoger dan vorig jaar. Hoewel de financiële resultaten wat mager zijn, vertoont de klantenbasis een stevige groei. Daar komt bij dat de ING in staat moet zijn om de kosten dit jaar beter in de hand te houden. In het houdenadvies voor het aandeel komt geen verandering.

ING in cijfersQ4 2017Q4 2016
Onderliggende inkomsten€4,4 mrd€4,5 mrd
Onderliggende kosten€2,6 mrd€2,4 mrd
Onderliggende winst€1,0 mrd€1,4 mrd
Rentemarge loopt op
Rente-ontvangsten hebben een zeer grote invloed op de resultaatontwikkeling van ING. In het afgelopen kwartaal vormden de netto rente-inkomsten – het verschil tussen de rente die de bank ontvangt en betaalt – van €3,5 mrd maar liefst 80% van de totale inkomsten. Dat bedrag lag 5% hoger dan een jaar eerder. ING slaagde erin om ondanks de lage rentestand de netto rentemarge in het vierde kwartaal op te schroeven van 152 naar 158 basispunten. De retail-activiteiten waren in het vierde kwartaal goed voor €3,8 mrd van de totale kredietverstrekking van €6,8 mrd. Daarmee is ING beduidend minder afhankelijk van de consumenten(hypotheek)markt dan de grote Nederlandse concurrenten. De kredietportefeuille van de bank steeg tot €574,0 mrd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!