Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Verhaal van de Week Johan Brinkman, 11 dec 2019 14:00

Dit is de gouden mini-portefeuille met Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De gouden mini-portefeuille met Nederlandse aandelen bestond dit jaar uit drie aandelen. Analisten gingen echter met hun koopadviezen ook meerdere malen goed de boot in. En in een jaar waarin kooptips het veel beter deden dan verkoopaanbevelingen, konden beleggers blij zijn met banken en brokers die hen adviseerden om één bepaald vastgoedaandeel uit portefeuille te halen.

Op het Beursplein staken drie aandelen er dit jaar met kop en schouders bovenuit. Galapagos, ASMI en Altice vormden een gouden mini-portefeuille van Nederlandse aandelen. De koers van Galapagos verdubbelde in elf maanden ruimschoots. ASMI rendeerde bijna 200% en Altice zelfs ruim 200%.  Analisten die een of meerdere van deze aandelen sinds begin dit jaar op ‘kopen’ hadden staan, deden daarmee dus goede zaken voor hun klanten. Omgekeerd pakten de koopadviezen op ABN Amro, AMG en Flow Traders juist helemaal verkeerd uit. Dat blijkt uit onze halfjaarlijkse analyse van de adviezen op AEX- en AMX-aandelen van elf binnen- en buitenlandse banken.

Eerst het zoet, dan het zuur. Onze eigen beleggingsexperts Hildo Laman en Michiel Pekelharing hadden respectievelijk ASMI en Galapagos het gehele jaar op ‘kopen’ staan. Het laatstgenoemde aandeel is ook al geheel 2019 de absolute topper in onze Nederlandse voorbeeldportefeuille. Echter, op Altice hanteren wij al het hele jaar een verkoopadvies. Nog vorige maand benadrukte Jaap Barendregt de negatieve aspecten in de operationele cijfers over het derde kwartaal. We lopen daarmee in ieder geval niet achter andere beleggers aan. Maar jammer van het gemiste rendement is het wel.

Gouden mini-portefeuille

Robert Grindle van Deutsche Bank en Konrad Zomer van ABN Amro voerden met hun koopaanbevelingen op Altice halverwege het jaar al de rangschikking van beste koopadviezen aan en bleven dus onbedreigd aan de leiding. De koers van het Franse kabelaandeel ging dit jaar vrijwel zonder onderbrekingen omhoog en bereikte dit najaar de hoogste stand sinds 2015. Vooral de positieve berichten over de ontwikkelingen op de Franse thuismarkt bezorgden Altice een plek in onze gouden mini-portefeuille.

Ook de koers van ASMI  ging dit jaar vrijwel zonder onderbrekingen omhoog. Net als bij branchegenoten ASML en Besi was hier sprake van een enorm herstel na de flinke koersverliezen van 2018. En net als bij ASML bereikte het aandeel ASMI vorige maand nog een nieuwe hoogste stand ooit. En volgens beleggingsexpert Laman zit er voor ASMI – net als voor ASML en Besi – nog meer in het vat. De waardering is geen obstakel en de vooruitzichten voor de chipmarkt zijn volgens hem gunstig. Een kwartet analisten had, net als wij, ASMI het gehele jaar op ‘kopen’ staan.

Ook de grafiek van Galapagos ging van linksonder naar rechtsboven, hetzij minder geleidelijk dan bij Altice en ASMI. De grote aanjager voor de stijging was de overeenkomst die Galapagos in de zomer sloot met farmaciereus Gilead. Daarna volgde een dipje na berichten over een mogelijk obstakel bij de introductie van Filgotinib. Maar onze expert Pekelharing zag in oktober nog in het potentieel van dit medicijn – in combinatie met de breedte en diepte van de pijplijn – aanleiding om het koopadvies te herhalen. Vijf analisten deden geheel 2019 met hem mee, tot de nieuwe recordstand van vorige maand.

Slechtste koopadviezen

Van de beste naar de slechtste koopadviezen van 2019. En ook hierbij eerst een blik op onze eigen advisering op een drietal aandelen die dit jaar fors koersverlies leden. Net als Jos Versteeg van Insinger Gilissen en een drietal andere analisten, hanteerde onze financiële specialist Pekelharing vanaf begin dit jaar koopadviezen op respectievelijk ABN Amro en Flow Traders. Maar waar Pekelharing in de loop van het jaar zijn adviezen op deze twee aandelen terugschroefde, bleven de genoemde analisten bij hun koopaanbevelingen. Daarmee incasseerden ze het volle verlies.

Bij ABN Amro begon de malheur al bij de presentatie van de jaarcijfers, begin februari. Daaruit bleek dat de winst van de grootbank in het vierde kwartaal stevig was gedaald. De grote klap kwam echter toen eind september bleek dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de bank regels tegen witwaspraktijken heeft overtreden. Dat was voor ons reden om ons advies te verlagen naar ‘verkopen’. Sindsdien is de koers inderdaad nog verder weggezakt. Het aandeel nadert de laatste weken het dieptepunt van halverwege 2016. En dat was laagste stand sinds de beursgang van eind 2015.

Ook Flow Traders stapelde afgelopen jaar teleurstelling op teleurstelling. Het aandeel van de flitshandelaar had in de eerste helft van vorig jaar optimaal van de marktonrust geprofiteerd, maar zag dat de markten in 2019 een bepaald rustiger verloop kenden. Het gebrek aan een duidelijke koersimpuls was voor ons reden om onze koopaanbeveling in augustus bij te stellen naar een houdadvies. Sindsdien zijn de verliezen inderdaad verder opgelopen. Flow Traders noteert nu weer ongeveer op het koersniveau van begin 2018.

Koersleed nog niet geleden

En ook bij het volgende aandeel dat drie analisten het gehele jaar op ‘kopen’ hadden staan, konden wij daar in ieder geval een deel van het jaar wel in meegaan. Wij verhoogden ons houdadvies op AMG naar een koopaanbeveling toen het bedrijf in de ogen van onze beleggingsexpert Jeff Thijssen met zeer sterke jaarcijfers kwam. Maar het koersleed bleek toen nog niet te zijn geleden. Na de laagste stand sinds begin 2017, op 14 augustus van dit jaar, volgde wel licht herstel. Maar AMG blijft veel last houden van het prijsverloop van bepaalde grondstoffen en het handelsconflict tussen China en de VS.

Een bijzondere plek in onze rangschikking van slechtste koopadviezen nemen de twee analisten in die in de loop van het jaar OCI een koopadvies gaven. Dit aandeel was in het eerste halfjaar een van de uitblinkers op het Beursplein, maar zakte sinds de zomer steeds verder weg vooral door een ongelukkig derde kwartaal. Onze specialist Jeroen Boogaard hanteerde voor OCI het gehele jaar door een koopaanbeveling en realiseerde daardoor per saldo nauwelijks nog winst. Maar de twee analisten die in juni respectievelijk september instapten, incasseerden alleen het koersverlies.

En ook bij het laatste verkeerd uitgevallen koopadvies dat ik wil uitlichten, speelt slechte timing een grote rol. Christopher Combe van J.P. Morgan had PostNL  tot 14 juni op ‘kopen’ staan, maar stopte toen met het volgen van dit aandeel. Nog geen twee weken later bereikte PostNL de laagste stand ooit en begon het aandeel vanaf dat punt weer een voorzichtige weg omhoog. Overigens tipte onze expert Peter Schutte PostNL op 8 januari en bleef hij sinds die dag achter zijn koopaanbeveling staan. Die aanbeveling is ook nog niet bepaald winstgevend gebleken door de tegenvallende prestaties van PostNL dit jaar.

Koopaanbevelingen succesvol

Ondanks enkele zeperds mag dus bij de koopaanbevelingen de conclusie luiden dat ze in het overgrote deel van het jaar succesvol zijn geweest. Bij de elf  banken kregen tot en met 29 november aandelen 225 keer op enig moment een koopadvies mee. Daarvan waren er 194 (86,2%) winstgevend. Daarentegen leverden 31 (13,8%) koopaanbevelingen verlies op. Voor brokers, die over het algemeen liever kooptips geven dan verkooptips, was het dan ook een uitstekend jaar. Ter vergelijking: na een zeer slecht najaar was vorig jaar (per 30 november) maar liefst 52,5% van de kooptips verlieslatend.

Totaalrendement brokers 2019

Een en ander zou moeten betekenen dat de verkooptips afgelopen jaar minder succesvol waren dan in 2018. Dat blijkt ook wel: vorig jaar bespaarden 62,3% van de verkooptips de klanten van brokers een verliezende positie in hun portefeuille. Dit jaar is dat slechts 25,5%. Bij de elf banken kregen tot en met 29 november aandelen 55 keer een verkoopadvies mee. In 41 (74,5%) van die gevallen boekte het aandeel daarna alsnog koerswinst. Zoals zo vaak, was het dus in de meeste gevallen zaak om ook in periodes van koersdalingen rustig te blijven zitten.

Welke van de schaarse verkoopadviezen sprongen er in positieve zin uit? Dé gouden tip was van Anil Sharma van Morgan Stanley. Die had Flow Traders het gehele jaar op de verkooplijst staan. Zoals hierboven al omschreven, stapelde dit bedrijf teleurstelling op teleurstelling en noteert het aandeel nu weer ongeveer op het koersniveau van begin 2018. Andere goed geslaagde verkoopadviezen waren van analisten die op enig moment Fugro, Air France-KLM, Ahold Delhaize, NN Group en Aegon op hun verkooplijstjes zetten. Over Air France-KLM en Aegon zijn onze experts ook zeker niet enthousiast.

Niet in uw gouden mini-portefeuille

Het aandeel waarover met recht de meeste consensus bestond dat het niet tot uw gouden mini-portefeuille behoorde, was Wereldhave. Maar liefst vier analisten hadden dit vastgoedaandeel het gehele jaar, of een groot deel ervan, op ‘verkopen’ staan. Dat gold trouwens ook voor ons. Door het faillissement van CoolCat, het omvallen van een Franse schoenenketen en het aangekondigde vertrek van Hudson’s Bay is leegstand een groot probleem voor Wereldhave. Daardoor is de vraag of het dividend houdbaar is. In augustus noteerde het aandeel op de laagste stand ooit.

Kunt u nu op basis van de rendementen van analistenadviezen over 2019 conclusies trekken over uw gouden mini-portefeuille van volgend jaar?  Nee, daarvoor geven analisten jaar in jaar uit toch te veel koopaanbevelingen en blijven ze daar ook te lang aan hangen. Zo was het beste koopadvies van 2018 van Ron Heijdenrijk van ABN Amro, die Flow Traders tipte. Dit advies is sindsdien niet veranderd, en zoals hierboven omschreven behoort Flow Traders dit jaar juist tot de slechtste koopaanbevelingen. Zo bouwt u geen gouden mini-portefeuille op voor de periode van een jaar.

Omgekeerd verloren Marc Hesselink (ING) en Robert Sanders (Deutsche Bank) vorig jaar veel geld met hun koopadviezen op ASMI, terwijl ze dit jaar met dezelfde koopadviezen tot de grote winnaars behoorden. Omdat de overwegingen van brokers, en vooral ook hun beleggingshorizon, kunnen afwijken van die van u of die van ons, is het onverstandig hun aanbevelingen zonder meer op te volgen. Maar natuurlijk kunnen ze u wel, ook volgend jaar, tot inspiratie dienen bij het opbouwen van een eigen gouden miniportefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ