Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 25 nov 2019 15:08

Ongelukkig kwartaal OCI verdisconteerd in koers

0 0 Leestijd ongeveer

Een incident bij de Amerikaanse methanolfabriek, onderhoudswerkzaamheden en lagere prijzen bezorgen OCI een uitermate zwak kwartaal. Voor volgend jaar ziet het er weer een stuk beter uit.

Kunstmest- en methanolproducent OCI presteerde slechter dan verwacht in het derde kwartaal. De omzet daalde met 18% naar $634 mln. De voor bijzondere posten aangepaste ebitda kwam uit op $107 mln, tegen $230 mln in dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep steeg het verlies voor bijzondere posten van $15 mln naar $120 mln.

Oorzaken matige resultaten

Er ligt een aantal factoren ten grondslag aan de lagere resultaten. Ten eerste gebruikte OCI de seizoensmatige zwakte in de zomermaanden om bij bijna alle kunstmestfabrieken onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Verder was er een incident bij de grote Amerikaanse methanolfabriek Natgasoline, waardoor de productie hier vanaf augustus tot begin november stil lag. OCI is hiervoor verzekerd.

Tot slot lagen de ammoniakprijzen een kwart lager dan een jaar geleden en zijn ook de prijzen voor ureum en methanol gedaald. De methanolprijs ligt nu zelfs onder de kostprijs. Dat komt door de lagere olieprijzen, maar ook doordat Iran ondanks de sancties nog steeds volop methanol exporteert tegen dumpprijzen. Naar verwachting zal de vraag de komende jaren de capaciteitsgroei overtreffen. Hetzelfde geldt voor ammoniak en ureum. Dit zal de prijzen stutten.

DERDEKWARTAALCIJFERS
In $ mln20192018
Omzet633,9773,5
Aangepaste ebitda107,2229,9
Aangepaste nettowinst-119,7-14,5

Herstel volumes

Nu de onderhoudswerkzaamheden zijn voltooid en ook de nieuwe biomethanolfabriek in Delfzijl operationeel is, verwacht OCI vanaf het vierde kwartaal een significante toename van de afzetvolumes. Ook zal het bedrijf dit kwartaal gaan profiteren van de lagere gasprijzen. De kunstmest- en methanolprijzen zijn op de korte termijn volatiel en onvoorspelbaar, zoals het derde kwartaal liet zien. Maar de vraag-aanbodverhoudingen zijn zoals gezegd aan het verbeteren.

Resultaten OCI reeds in koers verwerkt

Ook als prijsherstel uitblijft, kan OCI dankzij de verwachte sterke volumegroei volgend jaar een duidelijke winstverbetering bewerkstelligen. Het aandeel is de laatste tijd al flink omlaag gekomen en de tegenwind op korte termijn is nu wel verdisconteerd. Een eventuele verkoop van de cyclische methanoltak zal positief uitpakken. Ik handhaaf bij een k/w van 9 voor 2020 dan ook het koopadvies.

De auteur heeft een positie in OCI.

Afbouw schuldpositie blijft prioriteit
Een belangrijke factor in de beleggingscase van OCI is de verwachte daling van de schulden, en daarmee van de rentelasten. De nettoschuld is al sterk omlaag gekomen en bedraagt nu $4,1 mrd, oftewel 4,4 keer de ebitda over 2018. OCI wil de schuldgraad de komende jaren terugbrengen naar 2,0, waarmee het ook een investment grade zou krijgen bij de kredietbeoordelaars. Nu heeft het bedrijf nog een junkrating. Ondanks de huidige tegenwind van lagere kunstmest- en methanolprijzen is de beoogde schuldafbouw nog steeds haalbaar. Het investeringsprogramma is met het opstarten van de biomethanolfabriek immers afgerond. Daarnaast krijgt de vrije kasstroom een impuls van de verwachte stevige volumegroei vanaf 2020 en synergie-effecten uit de kunstmest joint-venture met Adnoc in het Midden-Oosten.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!