Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
image description
Tips Peter Schutte, 8 jan 12:00

Forse koersdaling maakt postbedrijf koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden

We tippen een postbedrijf waarvan de koers de afgelopen twaalf maanden ruimschoots is gehalveerd als gevolg van magere resultaten. Nakende consolidatie in de markt kan het aandeel mogelijk van een behoorlijke impuls voorzien.

Medio september vorig jaar verhoogde ik mijn advies op PostNL van ‘verkopen’ naar ‘houden’. De resultaten stonden (en staan) al lange tijd flink onder druk, maar er speelde op dat moment een mogelijke fusie tussen PostNL en concurrent Sandd. Achteraf gezien kwam die advieswijziging te vroeg, want sindsdien is de koers van PostNL nog fors gedaald.

Eind vorige maand liet een woordvoerder van PostNL echter weten dat het bedrijf inderdaad op korte termijn wil samengaan met Sandd. Dit naar aanleiding van het besluit van mededingingswaakhond ACM dat PostNL vervoerders van 24-uurs zakelijke partijpost toegang moet geven tot haar netwerk. Eerder had het College van Beroep voor het bedrijfsleven juist bepaald dat PostNL géén monopolist is vanwege de omvangrijke hoeveelheid digitale post. Wat de uitspraak van de ACM precies impliceert is nog niet geheel duidelijk, maar PostNL vreest verdere druk op haar tarieven en zoekt naar kostenbesparingen en mogelijkheden om de concurrentie te beperken.

Brede steun voor consolidatie

De weg naar consolidatie van de Nederlandse postmarkt werd vorig jaar september al geplaveid door brede steun van de Tweede Kamer hiervoor. Daarvoor had staatssecretaris Keijzer zich al hard gemaakt voor consolidatie om de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse postvoorziening te waarborgen.

Het is lastig de voordelen van een fusie met Sandd te kwantificeren. Hetzelfde geldt voor de aanhoudende druk op de resultaten als gevolg van de alsmaar verder krimpende postmarkt en het hernieuwde besluit van de ACM. Een recente verhoging van de posttarieven dempt de volumedaling enigszins. Verkoop van de internationale activiteiten zie ik daaarbij als positief omdat de buitenlandse resultaten tegenvielen. Ook positief is het feit dat inmiddels 49% van de omzet uit e-commerce komt. PostNL krijgt daarmee meer profiel. Het bedrijf heeft aangegeven een progressief dividend te zullen uitbetalen. Over 2017 werd €0,23 per aandeel uitgekeerd. Alleen het dividendrendement bedraagt dan al ruim 10%. Dat maakt het innemen van een (beperkte) positie interessant.

Fondscode (ISIN): NL0009739416
Beurs: Amsterdam
Hoogste koers 12 mnd: €4,29
Laagste koers 12 mnd: €1,88
Beurswaarde: €940 mln
Koers-winstverhouding 2018 (t): 7,2
Dividendrendement (t): 11,7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!