Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Aandelen Nederland , Michiel Pekelharing

OCI

OCIOCI maakt een enorme metamorfose door. Het van oorsprong Egyptische concern werd in 1950 opgericht als bouwbedrijf en de activiteiten werden stapsgewijs uitgebouwd naar cementproductie en de fabricage van chemicaliën en kunstmest. In 2013 kreeg OCI een notering aan de Amsterdamse beurs. Op dat moment bestond de onderneming uit een bouwdivisie en een kunstmest- en chemicaliëndivisie. De eerstgenoemde afdeling werd in het eerste kwartaal van 2015 ondergebracht in Orascon Construction Limited, dat genoteerd staat aan de Nasdaq Dubai en de Egyptische beurs. Het grootste gedeelte van de overgebleven activiteiten fuseren in 2016 met de Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries. Aandeelhouders OCI krijgen een belang van 27% in de nieuwe combinatie, waarvan het hoofdkantoor in Nederland komt te staan. Wat overblijft zijn afdelingen voor de productie van kunstmest in Egypte en Algerije, een belang van 55% in Natgasoline (een methanolfabriek in de Verenigde Staten) en biobrandstoffabrikant BioMCN. Deze activiteiten hebben een cyclisch karakter, waarbij de kunstmest- en energieprijzen een sterke invloed hebben op het resultaat. OCI heeft na de overname bovendien een stevige balans met een flinke kaspositie, zodat de kans groot is dat de transactie met CF Industries niet de laatste zet van de onderneming is.

laatste advies

Koersverloop

Artikelen

Afbeelding bij artikel OCI klaar voor flinke eindsprint
AdviesJeroen Boogaard, vandaag 16:45

OCI klaar voor flinke eindsprint

Kunstmest- en methanolfabrikant OCI maakt zich op voor een sterk vierde kwartaal. De nieuwe fabrieken draaien dan op volle toeren en de prijzen zijn ondertussen gestegen.

0 0
Afbeelding bij artikel Toptip van de week: OCI
AdviesJeroen Boogaard, 7 sep 13:19

Toptip van de week: OCI

Sinds ons koopadvies voor OCI een jaar geleden is de koers met circa 75% gestegen. Daarmee behoort OCI tot de beste presterende fondsen op het Beursplein.

0 0