Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 14 nov 2019 15:00

Schijn bedriegt bij Altice Europe

0 0 Leestijd ongeveer

De koersstijging na publicatie van de kwartaalcijfers van Altice Europe verbaasde mij andermaal. Beleggers kijken niet naar de operationele cijfers, maar naar elkaar. Die cijfers kenden veel negatieve aspecten.

Zo op het eerste gezicht waren de cijfers van Altice Europe, de kabelaar en telecomonderneming, niet slecht. De negenmaandsomzet steeg met 1% (zie tabel) waar bij de halfjaarcijfers nog sprake was van een lichte daling. Die hogere omzet kwam echter geheel uit Frankrijk en van het nog kleine Altice TV. In alle andere landen daalde de omzet. Dan gaat het om Portugal, Israël en de Dominicaanse Republiek. Het (aangepaste) operationeel resultaat vertoonde hetzelfde beeld. Dat steeg van €3,9 mrd naar €4,1 mrd. Die stijging kwam geheel voor rekening van Frankrijk en bij Altice TV werden de operationele verliezen (ebitda) kleiner. Door een grote afschrijving was de ebit bij de tv-activiteiten juist weer negatiever. Ook in Portugal ging de ebit de min in. In Israël bleef zij nog net positief.

Bijzondere inkomsten bij Altice Europe

Het beeld van gemankeerde cijfers wordt versterkt als de winst-en verliesrekening verder wordt gevolgd. Het gerapporteerde operationeel resultaat steeg van €1,42 mrd naar €3,73 mrd. Het verschil met het aangepaste operationeel resultaat doet al vermoeden dat er bijzondere inkomsten zijn behaald. Altice Europe heeft in een poging de schuldpositie te verkleinen andermaal activiteiten afgestoten. In het eerst halfjaar is 49,99% van de Franse glasvezelactiviteiten verkocht aan Allianz Capital Partners, AXA Investment Managers – Real Assets. Het bedrijf is na een periode van veel acquisities en veel schuld nu de omgekeerde weg aan het bewandelen.

Winst en advies over Altice Europe

Samen met andere bijzondere inkomsten leverde de verkochte onderdelen bij de negenmaandscijfers een niet-structurele inkomstenpost van €3,1 mrd op, tegen één van €0,7 mrd  voor dezelfde periode in 2018. Als met deze cijfers in het achterhoofd naar de winst wordt gekeken, dan is er sprake van stilstand. Na negen maanden in 2018 bedroeg het verlies van de voortgezette activiteiten €1,3 mrd, of -€565 mln exclusief die bijzondere inkomsten. Bij de negenmaandscijfers in 2019  stond de teller ook op een verlies van €1,3 mrd, wat neerkwam op een winst van €1847 mln als de bijzondere inkomsten van €3,1 mrd worden meegeteld. Na negen maanden was bovendien de winst op voortgezette activiteiten van €1847 mln lager dan na zes maanden (€2107 mln), dus werd in het derde kwartaal verlies geleden. Ik handhaaf, kortom, mijn verkoopadvies.

Negenmaandscijfers
In mln €20192018
Omzet1076410634
Winst op verkochte onderdelen3133711
Nettowinst voortgez. activiteiten1847-565

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!