Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 15 feb 10:00

Winst ABN Amro valt ver terug

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De winst van ABN Amro is in het vierde kwartaal stevig gedaald. Dat is voor een groot deel het gevolg van een flinke stijging van het aantal slechte leningen. Het mooie dividendrendement blijft echter lokken.

Een winstdaling van 42% naar €316 mln, leidde woensdagmorgen bij ABN Amro tot een koersval van ruim 7%. De bank zag de baten in het vierde kwartaal met 11% teruglopen naar €2,2 mrd. Die daling was voornamelijk het gevolg van lagere overige inkomsten: -69% naar €90 mln. De netto rente-inkomsten en de commissie-inkomsten – die een beter beeld geven van de operationele baten – daalden met 3% naar €2,1 mrd. Tegelijkertijd namen de kosten juist met 8% af, naar €1,5 mrd. Ongeveer de helft van die terugval was overigens het gevolg van eenmalige factoren. De grootste reden van de winstdaling was een afdracht van €208 mln aan de stroppenpot. Vorig jaar was er juist sprake van een vrijval van €34 mln.

Voorzichtige koers

De bank moest voornamelijk afschrijven op leningen in de energie-, grondstof- en voedingssector. Daarnaast sprong een tegenvaller van €76 mln in het mkb-segment in het oog. Ongeveer de helft van dit bedrag werd echter veroorzaakt door een bijstelling van de eigen modellen in plaats van financiële problemen bij crediteuren. Ook in andere opzichten kiest ABN Amro voor een meer prudente benadering. Topman Kees van Dijkhuizen heeft €85 mln opzij gezet voor een verbetering van het toezicht op witwaspraktijken. Branchegenoot ING werd vorig jaar nog getroffen door een flink schandaal. De voorzichtige koers wordt ook weerspiegeld in een stijging van kapitaalbuffer CET1 van 17,7% eind 2017 naar 18,4%. Daarmee is de onderneming klaar voor strengere regelgeving, die vanaf 2022 wordt ingevoerd.

Dividend geeft de doorslag

De flinke winstdaling in het vierde kwartaal is een tegenvaller. Daar staat tegenover dat de investeringen in een meer robuuste bedrijfsvoering een positieve ontwikkeling zijn. Over 2018 keert ABN Amro een dividend uit van €1,45 en in het lopende jaar ligt dat bedrag naar verwachting ongeveer op hetzelfde niveau. Het dividendrendement van ruim 7% is het belangrijkste reden voor het koopadvies. Daar komt door de matige kwartaalcijfers geen verandering in. Met het oog op het negatieve momentum raakt het aandeel de rol van sectorfavoriet echter kwijt aan ING.

ABN Amro in cijfersQ4 2018Q4 2017
Operationele baten€2.157 mln€2.429 mln
Operationele lasten€1.514 mln€1.653 mln
Nettowinst€316 mln€542 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!