Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 17 sep 2019 12:00

Zit er nog meer groei in ASML, ASMI en Besi?

0 0 Leestijd ongeveer

De chipmachinefabrikanten ASML, ASMI en Besi zaten alle drie bij de verliezers van 2018. Maar dit jaar zijn hun aandelenkoersen fors gestegen. Is het tijd om de winst te verzilveren?

ASML en Besi zijn dit jaar met zo’n 60% gestegen, terwijl ASMI zelfs 125% koerswinst heeft geboekt. Vooral de laatste paar maanden hebben deze aandelen een hoge vlucht genomen. ASML en ASMI hebben zelfs een nieuwe hoogste koers ooit neergezet.

Er zijn twee voor de hand liggende redenen voor de stijging. Allereerst waren de koersen ASML, ASMI en Besi eind 2018 bijzonder laag, waardoor een flink herstel al snel tot indrukwekkende percentages kon leiden. Een tweede, niet onbelangrijke reden is dat beleggers vooruitlopen op een herstel van de chipverkopen.

Oktober | Maand van de technologie
Wij nodigen u graag uit voor onze beleggersavond op dinsdagavond 29 oktober 2019 die wij organiseren in het kader van de Maand van de Technologie: Zo kunt u geld verdienen aan technologie.

Cyclische markt

De verkoop van halfgeleiders (chips) zal naar verwachting 13,3% lager uitkomen dit jaar. De markt staat bekend om het sterk cyclische karakter. Dit jaar is dus een minder goed jaar, maar de verwachting is dat de chipomzetten eind dit jaar of begin volgend jaar weer zullen gaan stijgen. Dat is goed voor de halfgeleiderproducenten, maar ook voor de makers van de chipmachines, zoals ASML, ASMI en Besi.

Door de veel hogere koersen zijn de waarderingen ook hoger geworden (zie tabel). Maar zijn ze nu te hoog? Dat hangt vooral af van de resultaten de komende kwartalen. Als de verkopen inderdaad toenemen, zullen beleggers meer vertrouwen krijgen in de toekomst. Dan zijn de huidige hoge koers-winstverhoudingen geen probleem. Als de winsten stijgen, kan de k/w omlaag terwijl de koers verder stijgt. Zoiets gebeurde ook in 2016 en 2017. Hoge k/w’s in 2016 bleken geen voorbode voor lagere koersen. Goede resultaten zorgden juist voor hogere koersen in 2017.

ASML, ASMI en Besi blijven op kopen

De waardering hoeft dus geen obstakel te zijn. Daar komt nog bij dat er allerlei ontwikkelingen gaande zijn die naar verwachting gunstig zullen uitpakken voor de chipmarkt de komende jaren. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de steeds grotere toename van dataverbruik en opslag (door bijvoorbeeld internet der dingen en 5G internet) zorgen ervoor dat de markt voor halfgeleiders waarschijnlijk goed zal zijn. Daar bovenop komt nog dat bedrijven niet snel zullen bezuinigen op technologische ontwikkeling. Het advies op alle drie de aandelen blijft daarom ‘kopen’.

 

YTD(%)k/w ’19k/w ’20
ASMI126,60%15,618,2
ASML62,50%36,029,7
Besi58,50%36,613,0

 

Groei zonder groei
Het aantal verkochte smartphones, tablets, laptops en pc’s groeit al een aantal jaren niet hard, of krimpt zelfs. Desondanks is de omzet voor chips voor deze producten gegroeid. Dat komt omdat er per apparaat meer geld besteed wordt aan chips die deel uitmaken van het apparaat. Zo zat er in een gemiddelde telefoon in 2010 voor $12 aan chips. In 2018 was dat meer dan $60. Gebruikers vragen steeds meer van dit soort apparaten. Video’s bijvoorbeeld moeten zonder haperen en met hoge kwaliteit getoond kunnen worden, duizenden foto’s moeten opgeslagen kunnen worden en software en apps vergen ook geheugen en processorkracht. Deze ontwikkeling zal de komende jaren niet ineens stoppen. Voor andere eindproducten, zoals auto’s, geldt een vergelijkbaar verhaal. Daardoor ziet het er goed uit voor de chipverkopen de komende jaren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!