Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
image description
Aandelen Nederland , Hildo Laman

ASMI

Aandeel ASMI - 10-jarige maandelijkse grafiek

Beleggers in het aandeel ASMI hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van het succes van het Nederlandse technologiebedrijf. Het leveren van machines voor de chipindustrie, een sterk groeiende markt, doet het aandeel namelijk al een tijd lang schitteren. 

Het hedendaagse ASMI komt voor uit Advanced Semiconductor Materials, dat in 1964 werd opgericht door Arthur del Prado. Del Prado staat bekend als vader van de Nederlandse en Europese chipindustrie. ASML en Besi zijn bijvoorbeeld ooit opgezet door ASMI, en zijn later op eigen benen gaan staan.

In 1968 werd het bedrijf omgedoopt tot ASM International BV, vaak afgekort naar ASMI. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op de verkoop van Amerikaanse chiptechnologie. Maar later is het zelf producten gaan ontwikkelen, en met succes. In 1975 richtte del Prado een Aziatische divisie op, ASM Pacific. Dit onderdeel kreeg in 1988 een eigen beursnotering in Hongkong. ASMI heeft later regelmatig aandelen ASM Pacific verkocht, maar is nog altijd grootaandeelhouder.

Hedendaagse productenpalet van ASMI

ASMI maakt nu machines die worden gebruikt in de zogenaamde 'front-end', de eerste fase van de chipproductie. De machines voeren allerlei bewerkingen uit op siliciumschijven ('wafers') waaruit de uiteindelijke chips gehaald worden. ASMI is wereldwijd marktleider in ALD, Atomic Layer Deposition. Dat wil zeggen dat de machines een laagje aanbrengen op de wafers met een dikte van maar één atoom. Mede dankzij ALD is ASMI flink gegroeid. In 2020 hoorde ASMI wereldwijd tot de tien grootste leveranciers van apparaten voor de chipproductie.

Het aandeel ASMI

Het aandeel ASMI maakt hedendaags deel uit van de AEX-index en de Europese Eurstoxx600. In 1981 kreeg het bedrijf een beursnotering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het was het eerste Nederlandse aandeel op deze beurs. In 1996 volgde een notering op de Amsterdamse beurs.

Waarom Beleggen in ASMI?

De chipmarkt is al decennia een groeimarkt. Die reden van de groei verschuift steeds: eerst waren het pc's en laptops die voor een stijgende vraag zorgden, toen kwam de opkomst van de smartphone en de tablet. De laatste jaren zijn het dingen als de cloud, de digitale auto, het internet der dingen en kunstmatige intelligentie die voor groei zorgen.

Meer vraag naar chips, en ook naar steeds betere chips, betekent dat producenten hun capaciteit moeten vergroten en verbeteren. Daar profiteert een machineleverancier als ASMI van. Tussen 2010 en 2020 is de omzet met gemiddeld 16,3% per jaar gestegen.

ASMI is ook interessant omdat het in het segment ALD al een aantal jaren bij de beste spelers hoort. Dat is goed voor de prijzen die het bedrijf kan vragen, en daarmee voor de winstmarges.

Dividend

ASMI keert al jaren een dividend uit, maar het dividendrendement ligt niet bijzonder hoog. De onderneming heeft wel een aantal speciale dividenden uitgekeerd vanwege de verkoop van aandelen ASM Pacific, waardoor het rendement per saldo niet slecht is. Maar voor beleggers die een regelmatig inkomen zoeken is het aandeel ASMI minder geschikt.

Risico's voor het aandeel ASMI

Mede dankzij de goede resultaten de afgelopen jaren is de balans sterk. In de regel is er voldoende cash en weinig tot geen schuld. Dat komt mede door de cyclische geschiedenis van de sector. Perioden waarin chipfabrikanten flink investeren worden afgewisseld met perioden waarin er minder wordt uitgegeven aan machines. In een mindere periode kan een hoge schuld problematisch worden. Het cyclische aspect bestaat nog altijd, maar de gevolgen vallen voor ASMI over het algemeen mee, ook door de sterke balans.

Voor het aandeel ASMI betekent het cyclische karakter dat er perioden zijn dat de beursprestaties matig tot slecht zijn. Maar tot op heden wordt een mindere periode steevast gevolgd door een periode waarin verliezen meer dan goed gemaakt worden. Geduld kan dus beloond worden.

Artikelen