Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Actueel advies

Galapagos is klaar voor de volgende fase

0 0 Leestijd ongeveer

Het is een kwestie van tijd voordat de aandacht bij Galapagos verschuift van de aanstaande Filgotinib-introductie naar het potentieel van andere middelen in de pijplijn. Dat hoeft bepaald geen slechte zaak te zijn.

Voor Galapagos stonden de afgelopen jaren grotendeels in het teken van de ontwikkeling van het medicijn Filgotinib. De kans is heel groot dat de onderneming samen met marketingpartner Gilead binnenkort groen licht krijgt voor een Amerikaanse lancering. Straks maakt de fantasie over toekomstige groei plaats voor echte royalty-inkomsten. Dan gaat ook duidelijk worden dat de basis onder het biotechbedrijf een stuk breder is dan één succesmiddel.

Vreemde eend

Binnen de biotechsector is Galapagos een enigszins vreemde eend in de bijt. Terwijl branchegenoten zich toeleggen op een of enkele specialisatiegebieden, richt het bedrijf zich op allerlei verschillende aandoeningen. De belangrijkste reden daarvoor is het eigen onderzoeksplatform (zie kader). Daarmee kan de onderneming efficiënt nieuwe behandelmethodes opsporen. Het platform heeft onder meer GLPG1690 opgeleverd. Een fase 2-studie met dit middel tegen longaandoening IPF leverde in 2018 veelbelovende resultaten op. Aan de hand van feedback van Amerikaanse en Europese toezichthouders werkt de onderneming aan een groot vervolgonderzoek met meer dan 1500 patiënten. De kans is groot dat Galapagos in de loop van het kwartaal een update geeft over de onderzoekvoortgang. De eerste voorlopige resultaten komen mogelijk voor eind 2020 naar buiten.

KERNCIJFERS
In € mln2020 (t)2018
Omzet262289
Nettowinst-250-29
Kaspositie51001290

Wat Galapagos in de kaart speelt, is dat onderzoek met een concurrerende IPF-ontwikkeling van Biogen onlangs is stopgezet. Bovendien laat GLPG1690 zich makkelijker toedienen (pilvorm) dan de overgebleven concurrent Pamrev. In het gunstigste scenario krijgt Galapagos in 2023 groen licht. De omzet van het middel kan dan in de jaren daarna oplopen tot ruim $1 mrd.

Galapagos op koers voor volgende fase

De onderneming heeft nog een alternatieve IPF-behandeling in fase 2. Ook zijn er middelen tegen de gewrichtsziekte osteoartrose en de huidaandoening atopische dermatitis. De pijplijn wordt bovendien voortdurend aangevuld. Galapagos streeft ernaar ten minste drie preklinische kandidaatmiddelen per jaar te ontwikkelen en gemiddeld elke twee jaar een nieuwe fase 3-studie te starten. Dankzij de kapitaalinjectie van Gilead heeft de onderneming meer dan voldoende financiële slagkracht om die doelstelling te halen – en op termijn te overtreffen. De potentie van Filgotinib in combinatie met de breedte en diepte van de pijplijn zijn aanleiding om het koopadvies te herhalen.

Eigen platform geeft Galapagos voorsprong
Galapagos beschikt over een techniek om met cellen van een patiënt een ziekte na te bootsen in een petrischaal. De onderneming heeft een grote verzameling virussen voor het bestuderen van ongeveer 6000 voor medicijnontwikkeling interessante genen. Dit zogeheten Target Discovery Platform heeft al ruim 40 preklinische kandidaatmiddelen opgeleverd, en bijna de helft van deze middelen is de klinische fase ingegaan. Met 14 ervan worden al patiëntstudies uitgevoerd. Het platform geeft Galapagos zo’n groot voordeel, dat de afdeling volgens analisten van Bernstein een waarde van €22,50 per aandeel vertegenwoordigt. Niet voor niets heeft partner Gilead deze zomer bij de deal van $5 mrd bedongen dat het toegang krijgt tot het onderzoeksplatform.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!