Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 12 dec 2018 14:02

Winnaars en verliezers in een bewogen beursjaar

0 0 Leestijd ongeveer

In de zomer bereikte de AEX de hoogste stand sinds juli 2001, maar sindsdien verspeelde de Amsterdamse hoofdgraadmeter de gehele jaarwinst. Wat waren in dit beursklimaat de beste en slechtste analistenadviezen? En hoe verhouden die zich tot een aanbevelingen van Beleggers Belangen zelf?

Met koopadviezen op Flow Traders, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, Altice, Galapagos en ASR Nederland wisten bankanalisten in beursjaar 2018 punten te scoren met Nederlandse aandelen. Koopaanbevelingen op Air France-KLM, Arcadis, Aperam, ArcelorMittal en PostNL  leverden brokerklanten juist veel schade op. Zoals ieder jaar publiceren we een analyse van de beste en slechtste koopadviezen op aandelen uit de AEX en de AMX. Met als toevoeging onze eigen actuele beleggingsvisie op de genoemde aandelen.

Dé trade van beursjaar 2018 was ongetwijfeld Flow Traders. Ron Heijdenrijk van ABN Amro had dit aandeel als enige analist het gehele jaar op ‘kopen’ staan. Daarmee profiteerde Heijdenrijk optimaal van de enorme koersstijging van begin februari. Tussen het dieptepunt begin januari tot het hoogtepunt eind april verdubbelde de koers. In de zomer zakte Flow Traders weer wat weg. Maar aan het einde van de rit bleef een resultaat over van +46,4%. Beleggers Belangen zelf verlaagde het advies naar aanleiding van de halfjaarcijfers naar ‘houden’.

Maar liefst zeven analisten hebben een goed jaar achter de rug omdat ze het gehele beursjaar 2018 een koopaanbeveling hadden staan op Ahold Delhaize. Of in een enkel geval een groot deel van het jaar. Dit aandeel toont eigenlijk al het gehele jaar haar defensieve waarde. Maar Ahold Delhaize ging vooral in de tumultueus verlopen oktobermaand door het dak. Vorige maand werd de hoogste stand bereikt sinds het boekhoudschandaal in 2003. Wij verhoogden ons advies in augustus van ‘verkopen’ naar ‘kopen’. En profiteerden dus mee van de forse koersstijging in het najaar.

Een aandeel waarop ook meerdere analisten een succesvol koopadvies gaven, was ASR. Daarvoor hoefden ze alleen maar al begin dit jaar positief te zijn over de verzekeraar. Want met de nodige pieken en dalen kende het aandeel een positief stemmend koersverloop.  Wie echter in de buurt van de koerspiek van begin oktober de koopaanbeveling terug schroefde, toucheerde de volle winst. Op die manier eindigde Hadley Cohen van Deutsche Bank hoger in ons klassement (zie tabel) dan degenen die dat niet deden. Wij schakelden zelf eind november terug naar ‘houden’.

Nieuwe recordstand

Wolters Kluwer was net als Ahold Delhaize een aandeel waarover meerdere analisten het gehele beursjaar 2018 positief waren. En met recht. De uitgever bereikte eind augustus weer een nieuwe recordstand en wist zich in het roerige najaar behoorlijk staande te houden. Wolters Kluwer was dit jaar ook een van onze toptips waarop we nog steeds een koopadvies hanteren.  Bovendien maakt Wolters Kluwer net als ASR al het gehele jaar deel uit van onze voorbeeldportefeuille met Nederlandse aandelen.

Galapagos is weer een aandeel waarmee slechts een enkele analist zijn klanten wist te verrassen. Tim Woodward van Goldman Sachs hanteerde van begin dit jaar tot begin augustus een koopadvies op Galapagos. Niet de ultieme timing, want het aandeel stond een maand later op een all time high. Maar daarna zakte het biotechnologie-aandeel inderdaad wat weg. Dus ver zat Woodward er niet naast. Zelf zien wij nog steeds opwaarts potentieel, getuige onze aanhoudende koopaanbeveling.

Hoogste stand dit decennium

En ook slechts één analist wilde zich begin in beursjaar 2018 branden aan Philips. Ten onrechte. Eind september bereikte de koers de hoogste stand van dit decennium. Begin oktober voerde Max Yates van Credit Suisse wel een adviesverlaging door. Dat bleek geen overbodige maatregel. Het aandeel verspeelde in het najaar namelijk de gehele jaarwinst weer. Wijzelf waren overigens al wat langer negatief over Philips, en herhaalden in oktober ons verkoopadvies op dit bedrijf.

Het laatste aandeel waarmee analisten in 2018 de top-10 van beste koopadviezen behaalde, was Altice. Net als voorgaande jaren kende dit aandeel in 2018 een bizar grillig koersverloop, met een dieptepunt begin april en een koerspiek in juni. Wij vinden dit aandeel meer geschikt voor speculanten dan voor beleggers en zijn al het gehele jaar negatief. Na de derdekwartaalcijfers bevestigden wij vorige maand nog eens ons verkoopadvies. Wij feliciteren de drie analisten die dit jaar met Altice een positief rendement boekten, maar zien dit zelf niet als een gemiste kans.

Slechtste tips heel slecht

Uit bovenstaande zou u kunnen afleiden dat analisten in beursjaar 2018 goede zaken hebben gedaan voor hun klanten. Maar dat ligt bepaald genuanceerder. Tot en met 30 november kregen in dit jaar in totaal 221 aandelen op enig moment een koopadvies mee. Daarvan waren er 105 (47,5%) winstgevend en dus 116 (52,5%) verlieslatend. Net zoals de beste kooptips hebben we ook voor de slechtste kooptips een top tien samengesteld. Opvallend is dat al deze onterecht gegeven koopaanbevelingen de belegger een verlies opleverden van met dan 25%.

De slechtste kooptip in beursjaar 2018 kwam van de hand van Jarrod Castle van UBS op Air France-KLM (zie tabel).  De onfortuinlijke analist had luchtvaartaandeel begin dit jaar op kopen staan. En stapte in mei pas uit nadat de koers al bijna was gehalveerd. Dat was een maand voordat het aandeel de laagste stand van het jaar bereikte en weer aan een geleidelijke stijging begon. De eerlijkheid gebiedt te melden dat wij zelf op de bodem in juni ons advies verlaagden van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Dat verkoopadvies hanteren wij overigens nog steeds.

Geen leedvermaak

Een tweetal analisten ging dit jaar de mist in met Arcadis. Quirijn Mulder van ING Research en Edwin de Jong van NIBC Markets hadden het aandeel van het ingenieursbureau het gehele jaar op kopen staan. Maar Arcadis verloor vanaf de hoogste stand van het jaar eind februari tot aan eind november zo’n 40% van haar waarde. Ook hier tonen we geen leedvermaak. Want ook wij hanteerden dit jaar lange tijd een koopadvies, dat we pas na de zoveelste tegenvaller in oktober verlaagden naar ‘houden’.

Aperam was een ander aandeel dat analisten in beursjaar 2018 veel kopzorgen bracht. Tot eind januari zat er nog wel wat muziek in dit aandeel en tot en met september was er nog niet zoveel aan de hand. Maar in oktober en november zakte de fabrikant van roestvrij staal door het ijs. Beleggers Belangen zelf hanteerde tot begin september een houdadvies, maar verlaagden dit advies op dat moment naar ‘verkopen’. In ieder geval op korte termijn hebben we daarmee beleggers een enorm koersverlies bespaard.

Van kwaad tot erger

Ook branchegenoot ArcelorMittal komt voor in de top-10 van slechtste koopadviezen. Daarvoor moest  Luke Nelson van JPMorgan zijn advies op de staalfabrikant wel eind juli verhogen naar ‘kopen’. Vanaf dat punt ging het echter van kwaad tot erger met het aandeel. Dat werd vooral in oktober en november naar beneden gedrukt door de toenemende angst voor de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China. Overigens hanteert Beleggers Belangen al geruime tijd een houdadvies op ArcelorMittal.

Om heel andere redenen dan bij Aperam en  ArcelorMittal gingen analisten massaal de boot in met PostNL. In januari was er nog niet zoveel aan de hand. Maar daarna zakte het postaandeel schoksgewijs steeds verder weg tot de laagste koers ooit vorige maand. Wijzelf begonnen het jaar met een houdadvies op PostNL en beperkten daarna de schade door terug te gaan naar ‘verkopen’. Maar we raadden beleggers die het aandeel desondanks nog in portefeuille hadden, in september weer aan om PostNL aan te houden. Dit op het nieuws dat een fusie met Sandd weer dichterbij was gekomen.

Eveneens een misser in beursjaar 2018 betrof Adyen. Dit aandeel werd na een spectaculaire beursintroductie in juni drie maanden later opgenomen in de AMX. Dat was voor Sandeep Deshpande van JPMorgan het moment om Ayden bij zijn klanten aan te raden. Maar de piek in de koers was toen al achter de rug. Beleggers Belangen zelf heeft nooit een koopaanbeveling voor Adyen gedaan. Maar we raadden beleggers die het aandeel in portefeuille hadden wel aan dit aan te houden, en dat doen we nog steeds.

Meerjarige koerspiek

Een andere financiële instelling was eveneens goed voor analistenleed. Zij die ING het gehele jaar op ‘kopen’ hadden, zagen het aandeel na een meerjarige koerspiek vanaf eind januari steeds verder wegzakken. Wijzelf vonden ING het gehele jaar door aantrekkelijk genoeg om aan te houden vanwege het aantrekkelijk dividendrendement. Wie verder kijkt dan het door de witwasaffaire vertekende nettoresultaat in het derde kwartaal, zal bovendien constateren dat de bank in operationeel opzicht heel goede zaken doet.

Het laatste aandeel uit de top-10 van slechtste koopadviezen in beursjaar 2018, betreft ASMI. Analisten die een jaar geleden al enthousiast waren en die het gehele jaar enthousiast bleven over het chipaandeel, zadelden hun klanten daarmee op met een verlies van meer dan 25%. Wij geven zowel de analisten als de beleggers die ASMI dit jaar kochten of aanhielden echter gelijk. Zelfs als de waarde van ASM Pacific en de cash buiten beschouwing worden gelaten, is de k/w nog steeds aan de lage kant, constateerden wij nog vorige maand. Ons advies blijft ‘kopen’.

Tot slot: 53 aandelen kregen op enig moment een verkoopadvies mee van de elf genoemde brokers. Twintig adviezen daarvan resulteerden in een ‘onverwachte’ stijging. Dit betekent dat van die verkoopadviezen 37,7% onterecht was. In 33 gevallen (62,3%) bespaarden de analisten hun klanten met hun verkoopadvies wel een flinke strop. Ze raadde Jos Versteeg van InsingerGilissen zijn klanten Adyen af toen dit aandeel werd opgenomen in de AMX. Dezelfde Versteeg tekende ook voor het beste verkoopadvies van het jaar. Al het gehele jaar raadde hij zijn klanten aan PostNL van de hand te doen.

 

DE BESTE KOOPADVIEZEN PER 30 NOVEMBER 2018

Aandeel               rendement           broker                                 analist

Flow Traders     46,4%                    ABN Amro                          Ron Heijdenrijk

Ahold Delhaize 28,0%                    Citigroup                             Nick Coulter

Ahold Delhaize 28,0%                    Credit Suisse                     Stewart McGuire

Ahold Delhaize 28,0%                    InsingerGilissen               Joost van Beek

Ahold Delhaize 28,0%                    Morgan Stanley                Edouard Aubin

Ahold Delhaize 28,0%                    ING Research                    Giel-Jan Triest

Ahold Delhaize 28,0%                    ABN Amro                          Robert Jan Vos

Ahold Delhaize 27,7%                    NIBC Markets                   John David Roeg

ASR                       25,4%                    Deutsche Bank                 Hadley Cohen

Wolters Kluwer 25,2%                    Credit Suisse                     Matthew Walker

Wolters Kluwer 25,2%                    UBS                                       Richard Eary

Wolters Kluwer 25,2%                    InsingerGilissen                 Jos Versteeg

Wolters Kluwer 25,2%                    Morgan Stanley                Patrick Wellington

Wolters Kluwer 25,2%                    ING Research                    David Vagman

Wolters Kluwer 25,2%                    ABN Amro                          Konrad Zomer

Galapagos          24,1%                    Goldman Sachs                Tim Woodward

Philips                  24,0%                    Credit Suisse                     Max Yates

ASR                       18,0%                    Citi Research                     Andrew Baker

ASR                        18,0%                    ING Research                    Albert Ploegh

ASR                        18,0%                    ABN Amro                          Cor Kluis

Wolters Kluwer 17,8%                    NIBC Markets                   Johan van den Hooven

Altice                    16,1%                    Citigroup                             Michael Rollins

Altice                    16,1%                    ING Research                    Emmanuel Carlier

Altice                    16,1%                    Deutsche Bank                 Robert Grindle

Altice                    16,1%                    ABN Amro                          Konrad Zomer

 

DE SLECHTSTE KOOPADVIEZEN PER 30 NOVEMBER 2018

Aandeel              rendement             broker                                  analist

Air France-KLM -46,6%                  UBS                                       Jarrod Castle

Arcadis                 -39,8%                  ING Research                    Quirijn Mulder

Arcadis                 -39,8%                  NIBC Markets                    Edwin De Jong

Aperam               -39,4%                  JPMorgan                           Luke Nelson

Aperam               -39,4%                  Citigroup                             Ephrem Ravi

ArcelorMittal     -33,0%                  JPMorgan                           Luke Nelson

Aperam               -32,8%                  Deutsche Bank                 Bastian Synagowitz

Aperam               -31,9%                  UBS                                       Carsten Riek

Post.NL                -31,3%                  ABN Amro                          Philip Ngotho

Post.NL                -31,3%                  ING Research                    Marc Zwartsenburg

Post.NL                -31,3%                  JPMorgan                           Christopher Combe

Post.NL                -31,3%                  Goldman Sachs                 Matija Gergolet

Adyen                  -27,0%                  JPMorgan                           Sandeep Deshpande

ING                       -26,8%                  ABN Amro                          Cor Kluis

ING                       -26,8%                  Deutsche Bank                 Benjamin Goy

ING                       -26,8%                  UBS                                       Johan Ekblom

ING                       -26,8%                  Citi Research                     Stefan Nedialkov

ING                       -26,8%                  Goldman Sachs                 Pawel Dziedzic

ASMI                    -26,3%                  ABN Amro                          Marc Hesselink

ASMI                    -26,3%                  Deutsche Bank                 Robert Sanders

ASMI                    -26,3%                  ING Research                    Robin van den Broek

ASMI                    -26,3%                  NIBC Markets                    Edwin de Jong

ASMI                    -26,3%                  InsingerGilissen                Jos Versteeg

 

 

 

TOTAALRENDEMENT PER 30 NOVEMBER 2018

Kopen               Verkopen                 Verschil

Morgan Stanley                0,60%                   -0,62%                  1,22 procentpunt

Credit Suisse                     0,53%                   -0,62%                  1,15 procentpunt

Citigroup                             -0,10%                  0,01%                   -0,11 procentpunt

Deutsche Bank                 -0,16%                  -0,22%                  0,06 procentpunt

ABN Amro                          -0,29%                  -0,30%                  0,01 procentpunt

InsingerGilissen                -0,83%                  -2,45%                  1,61 procentpunt

UBS                                       -0,86%                  0,20%                   -1,05 procentpunt

Goldman Sachs                 -0,90%                  -0,31%                  -0,59 procentpunt

NIBC Markets                    -1,19%                  0,06%                   -1,25 procentpunt

ING Research                    -1,48%                  -0,17%                  -1,30 procentpunt

JPMorgan                           -2,41%                  0,06%                   -2,47 procentpunt

Bovenstaande tabel is gebaseerd op 221 koop- en 53 verkoopadviezen van de genoemde elf brokers. Voor de rangschikking zijn alleen de kooptips bepalend. Een negatief cijfer bij een verkooptip is positief voor de belegger.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ