Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 7 sep 2018 16:41

Aperam zoekt naar perspectief

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De beurskoers van Aperam zakt langzaam weg en datzelfde doen de resultaten. Het is zoeken naar een katalysator voor enig herstel. Voorlopig lijken de neerwaartse risico’s te overheersen.

Aperam, fabrikant van roestvrij staal, zag de resultaten in het tweede kwartaal op nettowinstniveau onder druk staan. Het operationele resultaat lag nog wel hoger dan in het voorafgaande kwartaal. Maar voor het lopende derde kwartaal wordt gerekend op een lagere ebitda.

Aperam schrijft dit toe aan traditionele seizoenseffecten in Europa, maar beleggers zijn er duidelijk niet helemaal gerust op. Analisten van Credit Suisse lieten in een reactie op de laatste cijfers weten dat het risico op winstdruk op de korte termijn niet valt te negeren. Wel blijft de Zwitserse bank op de lange termijn positief over Aperam.

Cijfers in lijn

De resultaten over het tweede kwartaal lagen wel in lijn met de marktverwachting. Aperam rapporteerde een ebitda van €150 mln, hoger dan de €141 mln over het eerste kwartaal, maar wel €4 mln lager dan een jaar terug. De ‘verdunde’ winst per aandeel kwam over het tweede kwartaal uit op €0,73, wat toch een dubbeltje minder is dan over de eerste drie maanden van dit jaar.

Dit laatste hangt samen met en veel hogere belastingdruk. Die bedroeg 25,7%, tegen 19,4% het kwartaal ervoor. Hoeveel lager de ebitda in het derde kwartaal wordt, is onduidelijk. Ceo Timoteau Di Maulo spreekt over hoge invoervolumes in Europa, die druk zetten op de prijzen. Hij voegt daar aan toe niettemin positief te blijven over de fundamentals van de Europese markt.

Dat zijn natuurlijk niet de omgevingsfactoren die beleggers graag zien. Ik heb er dan ook geen erg goed gevoel bij en denk dat de koers de komende kwartalen verder onder druk kan komen te staan. Zo spreekt het bedrijf meerdere malen in het persbericht over groeipotentieel in Brazilië, goed voor circa 20% van de ebitda. De huidige zwakte daar zou volgens het bedrijf van tijdelijke aard zijn vanwege de truckerstaking in het land. Maar de huidige druk op de Braziliaanse valuta, de real, kan de vraag naar roestvrij staal ook onder druk zetten.

Wij hanteerden tot nu toe een houdadvies, maar ik verlaag dit advies nu naar ‘verkopen’. Aperam is een sterk bedrijf met zeer sterke marktpositie, maar de risico’s vind ik momenteel te groot.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!