Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 okt 2018 11:50

Philips heeft een groeiprobleem

0 0 Leestijd ongeveer

De derdekwartaalcijfers van Philips bevestigen de vrees dat het bedrijf er niet in slaagt om de omzetgroei te laten versnellen. Dat kwam het aandeel maandagmorgen op een flinke afstraffing te staan.

De omzet van Philips is in het derde kwartaal op vergelijkbare basis met 4% gestegen naar €4,3 mrd. Daarmee blijft het concern opnieuw steken aan de onderkant van de bandbreedte van 4 tot 6% waar het voor de periode tot 2020 op mikt. Geen enkele afdeling maakte in dit opzicht echt indruk. Bij de activiteiten op het vlak van diagnose en behandeling steeg de vergelijkbare omzet met 6% naar €1,8 mrd. Bij persoonlijke gezondheid kwam die groei op 4%, naar €1,7 mrd. Dat is een magere stijging voor een afdeling die eigenlijk juist de grote groeimotor had moeten zijn. De grote pijn zat echter bij de divisie Connected Care & Health Informatics. Daar daalde de vergelijkbare omzet met 2% naar €741 mln. In dit segment stond ook de aangepaste ebita-marge onder druk, met een daling van 190 basispunten naar 10,9%.

Handelsoorlog en brexit

De toelichting van topman Frans van Houten op de cijfers duidt er bovendien op dat het Philips ook de komende kwartalen moeite gaat kosten om de groeidoelstelling te halen. Hij waarschuwde dat het bedrijf last kan krijgen van de handelsoorlog. Omdat de heffingen pas net zijn ingegaan, is het effect hiervan nog niet zichtbaar in de huidige resultaten. De onderneming onderzoekt mogelijkheden om de impact van invoerbelasting te beperken door meer apparatuur lokaal te produceren. Ook de brexit kan mogelijk een rem zetten op toekomstige omzetgroei, vertelde Van Houten. Desondanks blijft het bedrijf vasthouden aan de doelstellingen voor 2020.

Groeiaandeel met groeiproblemen

Onderaan de streep daalde de nettowinst met 31% naar €292 mln. Die flinke terugval werd veroorzaakt door het afbouwen van het belang in verlichtingsproducent Signify. De vergelijkbare winst uit de huidige activiteiten nam met 32% toe naar €307 mln. De winststijging werd echter volledig overschaduwd door de teleurstellende omzetontwikkeling. Het aandeel ging maandagmorgen met ruim 6% onderuit. Met een voor 2019 verwachte k/w van 27 betalen beleggers bij Philips nog altijd te veel voor een groeiaandeel met groeiproblemen. Het verkoopadvies wordt herhaald.

Philips in cijfers kw3 2018 kw3 2017
Omzet huidige activiteiten €4,3 mrd €4,1 mrd
Ebita €512 mln €364 mln
Nettowinst €292 mln €423 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ