Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 26 nov 2018 16:29

Geen verbetering Altice Europe

0 0 Leestijd ongeveer

Na de derdekwartaalcijfers is Altice Europe weer terug bij af als wordt gekeken naar de koers voorafgaande aan de afsplitsing van de VS-activiteiten.

Het gaat nog steeds slecht met Altice Europe. De aandelenkoers daalde na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers met tientallen procenten. Het telecombedrijf had in Frankrijk wel succes. Het boekte één miljoen nieuwe klanten. Maar door hevige concurrentie moest Altice Europe wel veel korting geven. De extra klandizie bleef daardoor onzichtbaar in de omzetcijfers. De kwartaalomzet in Frankrijk daalde van €2,66 mrd naar €2,46 mrd. Dat is temeer belangrijk omdat het land 72% van de omzet van het bedrijf uitmaakt. Het Franse autonome operationeel resultaat daalde door de lagere tarieven van €1,09 mrd naar €0,96 mrd, bij een margedaling van 40,7 naar 38,8%.

Altice Europe buiten Frankrijk

Maar noem eens een land waar de telecomomzetten en -prijzen niet onder druk staan? Ook in Portugal wierf het telecombedrijf fors meer klanten. Portugal vormt met 15% van de omzet het tweede land voor de onderneming. De effecten op omzet en operationeel resultaat waren er beter, met slechts een lichte daling. In beide landen werkt het recept van kostenreducties niet meer en leidt de concurrentie tot omzet- en resultaatdruk. Dat geldt ook voor Israël, met 7% van de omzet het derde land. De omzet en het resultaat namen er fors af.

Advies

De kwartaalomzet daalde in totaal met 6,3% en het autonome operationeel resultaat met 10,7%. Verontrustend is dat in de loop van het jaar een versnelling van beider daling is opgetreden. Als naar de negenmaandscijfers wordt gekeken en ook de eenmalige kostenposten worden meegenomen, is het beeld beter (zie tabel). De verslechtering door het jaar heen is dan onzichtbaar. De omzet daalde met 6,2%, naar €10,6 mrd. Het operationeel resultaat steeg door lagere kosten van €116 mln naar €1,4 mrd. De nettoschuld van €30 mrd bederft echter alles. Door financiële lasten en belastingverplichtingen kwam het nettoresultaat van de voortgezette activiteiten toch weer uit op een verlies, van €565 mln. Over 2017 was dat door die eenmalige kosten nog €1,3 mrd geweest. Ondanks deze verbetering maar gezien de verslechterende autonome operationele prestaties, blijft het advies op ‘ verkopen’ staan.

Negenmaandscijfers
in € mln 20182017
Omzet10.63411.342
Operationeel resultaat1.424116
Nettowinst voortgezette activiteiten-565-1302

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!