Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 17 sep 2018 12:12

Markt hoopt op fusie PostNL en Sandd

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

PostNL steeg 4,6% doordat de Tweede Kamer een consolidatie van de Nederlandse postmarkt steunt. Dat brengt een fusie tussen PostNL en Sandd dichterbij.

Eindelijk lijkt de Nederlandse regering in te zien dat de binnenlandse postmarkt nauwelijks rendabel te maken is voor individuele postbedrijven als PostNL. Was het parlement twee jaar terug nog fel tegen een fusie met het Belgische Bpost, nu staat zij wel achter een consolidatie. De Kamer ondersteunt daarmee de al eerder door staatssecretaris Keijzer gemaakte conclusie dat consolidatie onvermijdelijk is om de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse postvoorziening te waarborgen. Beleggers denken dat een samengaan tussen PostNL en Sandd tot behoorlijke kostenbesparingen kan leiden.

Goedkeuring nodig

Voor een fusie is uiteraard de goedkeuring nodig van mededingingswaakhond ACM. Mocht de ACM tegenwerken, dan zou de Tweede Kamer volgens de mededingingswet de fusie alsnog kunnen afdwingen.

Diezelfde ACM werd begin deze maand nog op de vingers getikt door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) in Den Haag. Dat verwierp de bevinding van het ACM dat PostNL een aanmerkelijke marktmacht heeft bij de bulkpost. De regels en tarieven die ACM aan PostNL had opgelegd om andere postbezorgers toegang tot het PostNL-netwerk te geven, waarvan de negatieve impact door het postbedrijf werden geschat op €50-70 mln per jaar, zijn nu geschrapt. De reeds verloren omzet valt volgens PostNL echter lastig terug te winnen. PostNL blijft erbij dat consolidatie onvermijdelijk is in deze krimpende postmarkt. De Nederlandse regering ziet dan nu kennelijk ook zo.

Scepsis blijft

Niet elke analist is echter even positief. De Duitse zakenbank Berenberg benadrukt dat PostNL vooral last heeft van de krimpende postmarkt. Er zouden dan ook weinig synergievoordelen te behalen zijn bij een fusie met Sandd. Ook ik blijf terughoudend ten aanzien van PostNL. Een fusie met Sandd zou vooral uit nood geboren zijn. Maar omdat er mogelijk toch een koersimpuls van uitgaat, verhoog ik mijn advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!