Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 27 nov 2018 09:26

De achtbaanrit van Adyen

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Adyen is de afgelopen maanden hard gedaald. Achter die correctie gaat voornamelijk een omslag in sentiment schuil. Het betaalbedrijf heeft nog altijd goede vooruitzichten.

Adyen blijft de aandacht trekken met flinke koersbewegingen. Bij de beursgang gebeurde dat met een koerssprong van ruim 100% ten opzichte van de introductieprijs. De opmars van de daaropvolgende weken is sinds een koerstop van €758,90 op 12 september omgeslagen in een flinke daling. Het aandeel is inmiddels alweer terug tot onder de slotkoers van €455 op de eerste handelsdag. De belangrijkste reden voor de koersdaling van meer dan 40% is de omslag in het sentiment op financiële markten.

Hogere risicopremie

Aan de vooruitzichten voor Adyen is weinig veranderd. De onderneming heeft nog steeds een heel sterke positie op de markt voor het afhandelen van betalingsverkeer, met een agressieve groeistrategie gericht op het binnenhalen van grote internationale klanten. De omzet en de winst kunnen hierdoor de komende jaren snel groeien. Beleggers gebruiken door de oplopende marktspanning echter een steeds hogere risicopremie bij het terugrekenen van de toekomstige winsten. De huidige waardering is daarmee gebaseerd op meer realistische verwachtingen dan het overdreven optimisme van twee maanden geleden. Hetzelfde gebeurde overigens bij groeiaandelen zoals Amazon en Netflix, waarvan de beurskoersen in dezelfde periode 20% of meer daalden.

Correctie

Bij Adyen werd de correctie versterkt door andere factoren. Half november kwam de koersduikeling in een stroomversnelling na de cijferpublicatie door branchegenoot Wirecard. Het Duitse bedrijf verhoogde weliswaar de winstprognose voor 2018, maar het transactievolume op de Europese thuismarkt bleef wat achter bij de verwachtingen. Adyen publiceert zelf geen kwartaalcijfers. Een andere tegenvaller kwam toen MSCI besloot om het bedrijf niet op te nemen in enkele toonaangevende aandelenindices. Ten slotte speelt mee dat de nieuwsstroom rondom het betaalbedrijf wat is stilgevallen. Eerder dit jaar trok de onderneming nog de aandacht met berichten over grote nieuwe klanten zoals eBay en H&M. Het is onmogelijk om de te voorspellen of en hoever het huidige marktsentiment doorslaat richting pessimisme. Als dat gebeurt, ontstaat er een mooi instapmoment. De scherpe koersdaling en het stilvallen van de nieuwsstroom zijn in ieder geval geen reden om het houdadvies te veranderen.

Adyen in cijfers201720182019
Netto-omzet€218 mln€335 mln€460 mln
Ebitda€99 mln€155 mln€230 mln
Het kattenluikje en het nijlpaard
Een belangrijke reden voor de scherpe koersschommelingen van Adyen is het beperkte aantal beschikbare aandelen. Bij de beursgang kwamen er 4,6 miljoen stukken beschikbaar (14,2% van het totaal). Het grote gedrang om in het bedrijf te beleggen, werd door nieuwsdienst Bloomberg al vergeleken met een nijlpaard dat door een kattenluikje naar binnen probeert te komen. Half september kregen enkele aandeelhouders van het eerste uur dispensatie om nog eens 2 miljoen stukken te verkopen. Na deze verkoop opende de koers 10% lager. De lock-up regeling die bepaalt dat oorspronkelijke aandeelhouders hun stukken niet mogen verkopen, eindigt op 12 december. Aangezien de mogelijke verkoopdruk dan een veel minder grote verrassing is dan in september, ligt een nieuwe koerstik niet voor de hand.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.