Nabeurs: explosieve mix
Beleggen doe je voor de lange termijn; ten minste vijf jaar en bij voorkeur tien jaar of meer. Wie in 2028 terugkijkt op de huidige tijd, herinnert zich waarschijnlijk slechts vaag de onrust over de handelsoorlog, brexit en de Italiaanse begroting. De koersschommelingen die deze ontwikkelingen op gang brengen, zijn voor ervaren beleggers niets nieuws. Het gevaar van een recessie zit bijna altijd in een klein hoekje. In een dergelijk scenario kan er zomaar nog eens 10% of 20% van de beurskoersen af. Recessies en crises horen bij het spel op de beurs. Maar wat doe je als de spelregels opeens veranderen? Dat lijkt nu te gaan gebeuren, aangezien deze week bekend werd dat de CO2-uitstoot in 2018 snel is toegenomen: +2,7% naar 37,1 miljard ton. Klimaatverandering heeft op de lange termijn veel meer (structurele) invloed op het beleggingsrendement dan een economische crisis of een recessie.
Te droog of te nat
Hoewel nog niet iedereen gelooft in de relatie tussen CO2-uitstoot en klimaatverandering, vrezen wetenschappers op basis van de recente cijfers dat het niet lukt om de temperatuurstijging beperkt te houden tot de 2 graden Celsius die in het Akkoord van Parijs is afgesproken. Een grotere en snellere temperatuurstijging heeft op allerlei manieren impact op een beleggingsportefeuille. Een stijgende zeespiegel betekent bijvoorbeeld hogere kosten voor productiebedrijven of vastgoedexploitanten met productiefaciliteiten of gebouwen aan de kust. Aan de andere kant ontstaan kansen voor ingenieursbureaus die zich specialiseren in kustbescherming. Hogere temperaturen leiden bovendien tot droogte in sommige regio’s en overvloedige neerslag in andere. Daarvan hebben we afgelopen zomer al een voorproefje gehad. Dat leidt weer tot allerlei productieproblemen in water-intensieve sectoren, zoals landbouw en kledingfabricage.
Portefeuille beschermen tegen klimaatverandering
Goed nieuws: als belegger hoef je niet zelf te kijken wat de impact is van klimaatverandering op al je investeringen. Een van de belangrijkste zaken om in het oog te houden, is het maatregelenpakket om de CO2-uitstoot te verlagen. Het ligt namelijk voor de hand dat overheden nieuwe stappen nemen om toch te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs. In Nederland gaan zelfs al geluiden op om dan maar op eigen houtje een hogere CO2-belasting in te voeren. Grote indexsamenstellers zoals MSCI en Stoxx hebben al speciale indices gemaakt waarvan de totale CO2-uitstoot een stuk lager ligt dan wat gebruikelijk is bij traditionele indices. Als er nieuwe milieuheffingen worden doorgevoerd, worden bedrijven die zwaar meewegen in Low Carbon-indices minder sterk geraakt. Allerlei fonds- en ETF-aanbieders hebben al speciale instrumenten ontwikkeld voor deze indices. Dat zijn prima alternatieven voor conventionele wereld- of Europese ETF’s en fondsen.
Beleggen met impact
Voor de meer avontuurlijke beleggers is er uiteraard de ETFS Carbon ETC: +143,6% in 2018. Maar er zijn ook andere manieren om in te spelen op een veranderende wereld. Steeds meer vermogensbeheerders ontwikkelen speciale fondsen voor impactbeleggen. Dit soort fondsen investeert in bedrijven die met slimme oplossingen helpen bij het aanpakken van de duurzame uitdagingen waar we voor staan. Voorbeelden zijn schone energie, een duurzame voedingsketen en elektrische auto’s. Deze bedrijven hebben de wind in de rug van de veranderende spelregels in beleggersland. Op de lange termijn is het toevoegen daarvan waarschijnlijk een betere strategie dan meedeinen op de golven van de beurs en er het beste van hopen. Of erger nog: proberen de markt te timen.