Grafiek van de Dag | Olie-smallcaps
De situatie met Oekraïne en Rusland is een goed voorbeeld van hoe beleggers en de markten reageren op nieuws. Zo duikt iedereen bovenop defensie-aandelen wanneer er oorlog uitbreekt, en zijn cyber-security aandelen een hot-topic wanneer er weer een nieuwe cyber-attack heeft plaatsgevonden. Daarnaast doen grondstoffen zoals olie het de afgelopen weken het bijzonder goed. Ook onder de smallcaps zagen we forse stijgingen in sectoren die recent in het nieuws waren, waarbij de winsten vele malen groter waren dan die van de mid- en large caps.
Een voorbeeld. Vorige week zagen we rond de oorlogsberichtgeving rond 7 maart forse stijgingen in de olie-sector, waarbij er in korte tijd duizelingwekkende percentages op de borden stonden voor onder andere Shell, BP, Eni en Total. Als we naar smallcaps kijken, waren Mexco Energy Corporation en Indonesia Energy Corporation de echt grote winnaars. Op 7 maart stond Mexco Energy Corporation op een dagwinst van maar liefst 410%. Kijken we naar de winsten over één maand, dan staat het aandeel op een winst van bijna 70%. Indo Energy Corporation is één van de grootste stijgers op dit moment; het aandeel is in één maand tijd met bijna 1200% gestegen.
Indonesia Energy Corporation heeft een zeer lage float van ongeveer 1,5 miljoen aandelen, wat betekent dat de verhandelbare stukken beperkt zijn. Hierdoor overstijgt de vraag het aanbod, waardoor we astronomische cijfers op de borden terugzien. Het is bijzonder om te zien dat Indonesia Energy Corporation nog geen nieuwe stukken heeft uitgegeven.
Cybersecurity door het dak
Ook cybersecurity is de laatste weken fors in het nieuws, door de dreiging van cyberaanvallen in combinatie met de oorlog in Oekraïne. Zo steeg IronNet twee weken terug ruim 40% intraday, en ziet ook Cyren de afgelopen weken schommelingen van rond de 50-tot 100% in enkele dagen.
IronNet werkt samen met concurrenten en partnerships, door middel van collectieve verdediging en heeft samenwerkingen met onder andere Crowdstrike.
Doordat retail-beleggers vaak vanuit emotie reageren, ontstaat er na het uitkomen van een nieuwsbericht een (tijdelijke) grote vraag naar aandelen binnen een bepaalde sector. Ook spelen algoritmen en sociale media tegenwoordig een belangrijke rol, waarbij de koersreactie op nieuws in milliseconden kan volgen. De kunst is om dit voor te zijn, en aandelen juist te kopen op een moment dat niemand ze wil.
Hierbij zijn fundamentele waarden zoals de balans-ratio’s zeer belangrijk. Deze ratio’s zijn zelf uit te rekenen door de kwartaal- en jaarcijfers te lezen, zonder als een forensische accountant diep in de cijfers te duiken. Een goed voorbeeld van hoe je naar een balans kan kijken vind je hier.
Daarnaast zijn technische aspecten zoals het lezen van grafieken en een ontwikkeld wereldbeeld natuurlijk van belang. Unieke eigenschappen van een aandeel, zoals bijvoorbeeld een groter voordeel ten opzichte van een concurrent, zijn vaak de doorslaggevende reden om het te kopen.