Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Educatie Ivan Snurer, 29 jan 16:01

Smallcap-comeback | Lopen deze aandelen de onderwaardering in?

0 0 Leestijd ongeveer

Smallcaps presteren van oudsher beter dan largecaps, maar de voorbije jaren even niet. De aandelen van kleine en middelgrote bedrijven delfden het onderspit, maar daar komt verandering in.

Niet alleen blue-chips verdienen aandacht, ook smallcap-aandelen zijn interessant. Zowel Amerikaanse als Europese smallcaps zijn het jaar voortvarend begonnen. In Amsterdam schoot de AScX vlotjes uit de startblokken. Met een plus van 10,9% doen de dwergen van de beurs het per 18 januari aanzienlijk beter dan de hoofdaandelen van de AEX, die ‘slechts’ 8,7% hoger noteren.

Op Wall Street is het beeld soortgelijk, ook daar is de negatieve relatie tussen de marktkapitalisatie en het aandelenrendement duidelijk aanwezig. De S&P 600, de Amerikaanse tegenhanger van de AScX, doet het met 4,9% dit jaar twee keer zo goed als de S&P 500.

Het onderscheid tussen smallcaps en largecaps is belangrijk. De aandelen van kleine beursgenoteerde bedrijven bieden op termijn een hoger rendement dan de aandelen van grote bedrijven. Dat komt omdat ze een groter groeipotentieel hebben. Per saldo is het voor een kleine onderneming gemakkelijker om in enkele jaren zijn omzet te vertienvoudigen dan voor mastodonten als Unilever en ASML.

De aandelen van kleine bedrijven zijn wel risicovoller. Niet alle smallcaps groeien uit tot een multinational. Er zijn voorbeelden te over van bedrijven die niet overleven. De kans dat ze niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, is groter dan bij welbekende multinationals. Op de beurs uit zich dit in sterkere koersschommelingen en een hogere waardering.

Bekijk ook: Hoe beleg ik het beste in Smallcap-aandelen

Niettemin is het een interessante categorie, al leveren lang niet alle smallcaps mooie beleggingsresultaten op. Grosso modo kun je het segment onderverdelen in drie categorieën. Ten eerste zijn er de bedrijven die actief zijn in nichemarkten met een stabiele consumentenvraag. Dan zijn er de bedrijven die nog maar kort bestaan en de potentie hebben om uit te groeien tot een largecap. En tot slot heb je de turnarounds. Deze categorie is een vergaarbak van grote bedrijven die door fouten of domme pech van hun voetstuk gevallen zijn, waardoor de marktwaarde flink is gedaald. Als ze het tij kunnen doen keren, dan veren hun beurskoersen op.

Keerzijde van smallcaps

De keerzijde is dat de aandelen van kleine bedrijven minder verhandelbaar zijn. Ze zijn te klein voor grote institutionele beleggers. De marktkapitalisatie is te laag om vlot met grote bedragen in en uit te stappen. Het feit dat grote beleggers doorgaans niet in kleine aandelen geïnteresseerd zijn, heeft ook zijn voordelen. Als de markt in de greep is van fusiekoorts of het overnamevirus, dan pakt dat gunstig uit voor beleggers in smallcaps.

Beleggen in smallcaps is niet zonder risico. Door hun schaalgrootte kunnen kleine bedrijven sneller reageren op veranderende marktomstandigheden, maar verhoudingsgewijs hebben ze meer leningen uitstaan. Hun winst is hierdoor gevoeliger voor rentestijgingen dan die van largecaps. Ook blijkt dat weinig analisten smallcaps volgen, hoewel hun activiteiten makkelijker te analyseren zijn dan die van largecaps. Hierdoor blijven zij mogelijk onder de radar van institutionele beleggers en is de kans op een verkeerde waardering groter. Dat biedt kansen voor beleggers die hun huiswerk maken en het geduld ervoor kunnen opbrengen.

Het punt is wel dat smallcaps en bluechips afwisselend de boventoon voeren. Er zijn periodes dat de aandelen van kleine bedrijven beter presteren dan de largecaps, zoals de afgelopen jaren. Er ontstond op de aandelenmarkten een winner-takes-it-all-mentaliteit, waarbij welluidende marktleiders het voortouw namen.

Omdat smallcaps een aantal jaren niet populair waren en dus minder hebben gepresteerd, zijn ze als groep ondergewaardeerd. Wordt die onderwaardering ingelopen, dan kan dat leiden tot een hoger rendement. En inderdaad, het lijkt erop dat het tij keert. Smallcaps maakten de voorbije maanden een behoorlijke inhaalslag.

Bijgaande tabel geeft een beeld van welke Nederlandse smallcaps de laatste tijd er goed bij liggen en welke niet. Met andere woorden: de vijf grootste stijgers en dalers uit de Amsterdam Smallcap Index. Benieuwd welke van deze beleggingen Beleggers Belangen op kopen heeft staan? Ga dan naar onze pagina aandelen Nederland.

stijgers en dalers Nederlandse smallcap-aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!