Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

ETF-portefeuille | Aandelen stuwen rendement hoger

0 0 Leestijd ongeveer

De aanhoudende rally op de aandelenmarkt bezorgt de ETF-portefeuille een solide jaarwinst. Obligaties, vastgoed en smallcaps presteren zwak en zijn gebaat bij een dalende rente.

Met een rendement van 5,8% sinds begin januari is de ETF-portefeuille dit jaar goed van start gegaan. De blootstelling aan aandelen is eind vorig jaar verder opgevoerd en bedraagt intussen 76%. Daarmee blijft de portefeuille agressief gepositioneerd. Dat pakt vooralsnog goed uit, want vooral aandelen zorgen voor het rendement.

Diverse aandelenindices stegen in het eerste kwartaal naar nieuwe recordhoogtes dankzij afnemende zorgen over een recessie en blijvend optimisme over kunstmatige intelligentie (AI).

Een deel van de enorme cashpositie hebben we eind vorig jaar ook gebruikt om het gewicht van obligaties te verhogen. Waar bedrijfsobligaties tot dusver dit jaar licht in de plus staan, moeten staatsleningen terrein prijsgeven.

Er zijn nog steeds inflatiezorgen en de gevreesde harde landing van de economie is uitgebleven. Beleggers zijn daardoor minder renteverlagingen door de centrale banken gaan inprijzen. Ging de markt aan het begin van het jaar er nog vanuit dat de Federal Reserve de beleidsrente in maart al zou verlagen, nu wordt de eerste renteverlaging op de vergadering in juni verwacht.

Obligaties

De twee core obligatie-ETF’s vormen samen het obligatiegedeelte in de portefeuille. De iShares Core € Govt Bond UCITS ETF volgt een brede index van staatsobligaties uit de eurozone van alle looptijden. Door de licht gestegen staatsrentes heeft de ETF sinds januari circa 1,6% ingeleverd. De rentecoupons worden twee keer per jaar uitgekeerd. In januari werd €0,9221 uitgekeerd, zodat er €1.415,42 aan de cashpositie werd toegevoegd. Inclusief het dividend bedraagt het negatieve jaarrendement 0,8%. De obligatie-ETF houden we aan voor de lange termijn. Het effectieve rendement van 2,9% is aardig en de ETF biedt een buffer tegen verliezen op de aandelenmarkt.

Ook de iShares Core € Corp Bond UCITS ETF heeft deze bufferfunctie. Deze volgt een breed samengestelde index van 3600 kredietwaardige bedrijfsobligaties die in euro’s zijn uitgegeven. De ETF herbelegt de ontvangen coupons en staat dit jaar op een kleine plus van 0,3%. Dalende risico-opslagen boden tegenwicht aan de gestegen Duitse staatsrente. Met een effectief rendement van 3,7% en een gemiddelde looptijd van vijf jaar beschikt de ETF over opwaarts koerspotentieel wanneer de kapitaalmarktrente weer wat daalt.

De FTSE All-World ETF van Vanguard vormt samen met de twee obligatie-ETF’s de kern van de portefeuille. Dit fonds geeft een brede blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkten en is met circa $25 mrd onder beheer de grootste in zijn soort. De onderliggende FTSE All-World Index bestaat uit 4293 aandelen in ontwikkelde- en opkomende landen, en dekt daarmee 90-95% van de mondiale aandelenmarkt af. Amerikaanse aandelen (62%) vormen de hoofdmoot en technologie (26%) is de grootste sector. De ETF staat dit jaar 10,7% in de plus en dat is vooral te danken aan de sterke koersprestaties van de grote techaandelen in de VS.

Achterblijvers

Europese aandelen blijven wederom achter en dat geldt nog meer voor smallcaps. De iShares Euro Stoxx Small ETF boekt een licht positief rendement van 1,9%, exclusief het dividend dat in maart is uitgekeerd. De fysieke ETF belegt in 88 aandelen in de eurozone met een relatief kleine marktkapitalisatie. Bekende namen zijn Spie, Carl Zeiss Meditec en Arcadis.

Voor wat betreft de sectorspreiding ligt de nadruk op de industrie, het bankwezen en de bouw. Een aantrekkende economie in de eurozone is een belangrijke aanjager voor betere koersprestaties, maar ook een dalende rente zou deze ETF goed uitkomen.

Kleine beursfondsen hebben veelal een relatief grote schuldpositie, in het bijzonder Amerikaanse smallcaps. Bij een dalende rente zal daarom ook de iShares MSCI USA Smallcap ETF een inhaalslag kunnen maken. Hetzelfde geldt voor de EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF, die de vastgoedsector in de eurozone volgt en dit jaar 4% moet inleveren.

Bekijk de ETF-Portefeuille

Mutaties

Na een zwak 2023 doen dividendaandelen het dit jaar weer een stuk beter. De S&P US Dividend Aristocrats ETF staat 7,2% in de plus; voor de iShares MSCI World Quality Dividend ETF is er een winst van 8,9%. Daarmee blijven ze wel nog steeds achter bij de brede aandelenmarkt. Bij eerstgenoemde ETF is dat vooral toe te schrijven aan het lage gewicht van de IT-sector (5,8%), terwijl de onderweging van de VS de iShares MSCI World Quality Dividend ETF parten speelt. Omdat de onderliggende index ook over langere periodes geen outperformance weet te realiseren, verkopen we de iShares MSCI World Quality Dividend ETF.

Ook de iShares Automation & Robotics ETF moet het veld ruimen. De ETF heeft sinds opname in de portefeuille een mooi rendement van circa 77% geboekt, maar het enthousiasme rond kunstmatige intelligentie heeft de waarderingen opgestuwd. Op basis van de verwachte winst dit jaar noteert de index op 31 keer de winst, tegen 17,2 voor de wereldindex.

Met de opbrengst vergroten we de positie in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met 1077 stuks, waardoor deze kernholding naar het streefgewicht van bijna 50% van de portefeuille klimt. Verder nemen we een positie van 2200 stukken in de Xtrackers MSCI World Consumer Staples ETF (ISIN: IE00BM67HN09). Dit fonds volgt 112 aandelen uit ontwikkelde landen uit de sector basisconsumptiegoederen. De top-5 bestaat uit Procter & Gamble, Costco, Nestle, Walmart en Coca Cola. Deze defensieve sector is sterk achtergebleven en met een verwachte k/w van 18 aantrekkelijk gewaardeerd. Door de dalende inflatie en stijgende lonen neemt de koopkracht toe en klaart de lucht voor consumentenaandelen op.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ