Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 28 jul 10:48

LVMH | Grote impact winkelsluitingen

0 0 Leestijd ongeveer

Het Franse luxegoederenconcern LVMH verkoopt zijn producten vooral via winkels en is daardoor flink getroffen door de corona-lockdowns in de verschillende regio’s. Azië toont inmiddels herstel.

In de omzetcijfers van LVMH is een duidelijke verschuiving zichtbaar van oost naar west. Werden in het eerste kwartaal vooral China en (deels) Europa getroffen door het coronavirus, in het tweede kwartaal zagen we het zwaartepunt verschuiven naar de Amerika’s terwijl Europa nog gesloten bleef en Azië weer langzaam open ging.

De zwaarste klap voor LVMH viel in het tweede kwartaal. Bleef in het eerste kwartaal de autonome omzetdaling nog ‘beperkt’ tot 17%, in de daaropvolgende drie maanden was er geen ontkomen aan: -38%. De halfjaaromzet daalde met 28%, naar €18,4 mrd. Wat zich hier wreekt is dat de online verkopen van het Franse bedrijf niet meer dan 8 à 10% van de omzet uitmaken.

Operationeel resultaat LVMH

Vanwege de grote omvang van het bedrijf kan LVMH in goede tijden profiteren van schaaleffecten. Die zorgen ervoor dat bij hogere omzetten de kosten relatief laag zijn, wat de operationele marges verhoogt. In tijden van omzetdaling ontstaat echter het omgekeerde effect: dan drukken de vaste kosten, zoals salarissen, juist relatief zwaar op de resultaten van de onderneming. Zodoende leidde bij LVMH de omzetdaling van 28% over het eerste halfjaar tot een daling van het operationeel resultaat met 68%.

Het beeld verschilde per divisie. Bij de divisie Wijnen & Sterke Drank was de daling van het operationeel resultaat 29% en bij Mode & Leer 46%. Parfums & Cosmetica, Horloges & Sieraden en Selective Retailing (waaronder winkels op vluchthavens) maakten zelfs operationeel verlies. Deze laatste divisie heeft naast de lockdowns ook nog eens last van het verstoorde vliegverkeer. De nettowinst van LVMH over het eerste halfjaar nam met 84% af, naar €522 mln.

Toekomst en advies

LVMH signaleert dat de omzetten in Azië weer verbeteren en verwacht dat de totaalomzet geleidelijk herstelt. Ik denk dat we tot 2022 moeten wachten om de oude omzet- en winstniveaus bij het bedrijf terug te zien. Zowel de koopbereidheid als de toeristische activiteiten van consumenten hebben door corona een schok gekregen. Niettemin zie ik LVMH in de luxeconsumptiesector als de beste beleggingskeuze en als een prima langetermijnbelegging. Bij een hoge k/w van 38,9 handhaaf ik daarom ondanks de huidige winstdruk het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!