Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hildo Laman, 27 jul 2020 12:26

Adviesverlaging Intel | Goede resultaten, onzekere toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

Intel stelt beleggers voor een probleem: de resultaten zijn prima, maar bij de technologische ontwikkeling gaat er duidelijk iets niet goed. Wat is belangrijker voor de koers van het aandeel?

De tweedekwartaalresultaten van Intel zijn uitstekend: de omzet is met 19,5% gegroeid terwijl de winst met 22,2% is toegenomen. Desondanks ging het aandeel na het kwartaalrapport flink onderuit. De oorzaak is de mededeling dat de ontwikkeling van de 7 nm-chips weer vertraging heeft opgelopen. Het zal volgens het bedrijf zes maanden langer duren voordat deze generatie chips klaar is voor levering aan klanten. Daar kwam nog bij dat het bedrijf overweegt om een gedeelte van de productie uit te besteden aan een externe partij. Voor een bedrijf met de omvang van Intel is dat een zeer opmerkelijke stap.

Achterblijver

Inmiddels heerst bij veel analisten en beleggers de mening dat concurrenten als AMD en TSMC technologisch veel verder zijn dan Intel. Deze twee bedrijven produceren al chips met 7 nm-technologie. Die hoeven niet per definitie beter te zijn dan 10 nm-chips van Intel, maar het is desondanks een slecht teken dat Intel het maar niet voor elkaar krijgt de 7 nm-technologie succesvol te introduceren.

Verwachtingen

De vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn ook niet om over naar huis te schrijven: de omzet zal in het derde kwartaal ongeveer 5% lager uitkomen dan vorig jaar. Voor het hele jaar wordt er wel een groei verwacht, van ongeveer 6%. De winst per aandeel zal dit jaar een paar procent afnemen. Intel groeit al jaren niet heel hard. De enorme omvang van het bedrijf maakt het ook moeilijker om hard te blijven groeien, maar de technologische haperingen geven weinig vertrouwen voor de toekomst.

Advies Intel

Het meest aantrekkelijke punt van het aandeel Intel is de lage waardering. Beleggers betalen ongeveer elf keer de winst. Het dividendrendement (2,2%) is niet super, maar voor een technologiebedrijf heel aardig. Echter, het imago van een bedrijf dat de technologische strijd aan het verliezen is, zal het aandeel nog een tijd parten spelen. Dat de resultaten in de tussentijd niet slecht zijn doet er minder toe. Beleggers kijken vooruit, en de algemene verwachting is dat Intel op verschillende terreinen omzet zal verliezen. De lage waardering heeft de afgelopen jaren beleggers maar mondjesmaat weten te verleiden, en dat zal nu allen maar moeilijker worden. Het advies gaat naar ‘verkopen’.

Kwartaalcijfers 2020

In $ mrd kw. 3 (t) kw. 2 kw. 1
Omzet 18,2 19,7 19,8
Nettowinst 4,3 5,1 5,6
Wpa (in $) 1,02 1,2 1,33

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!