Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Tip van de Week Jaap Barendregt, 4 mrt 2021 12:00

Afgedankt sieradenhuis weer kansrijk door knappe transitie

0 0 Leestijd ongeveer

De tip van deze week is een sieradenbedrijf waarvan de verkopen een tijdlang slecht liepen. Er werd zelfs tegen het aandeel belegd, maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen.

Het Deense sieradenhuis Pandora bedient vooral buiten het luxesegment van de grote juweliers als Bulgari en Tiffany. De onderneming is een tijdje uit de gratie geweest bij consumenten en beleggers. Er waren grote problemen met de winkelafzet en het assortiment. Als gevolg van die problemen werden er ook talrijke shortposities ingenomen, in de hoop op een koersdaling.

Pandora is de problemen echter goed te boven gekomen. De afzet via het zogeheten wholesale-kanaal (winkels met meerdere merken) is verminderd en het bedrijf is zich meer op eigen verkoopkanalen gaan richten. Het opvoeren van de omzet via internet en het aanpassen van het assortiment zijn de laatste tijd belangrijke speerpunten geweest. Activiteiten om meer marktaandeel te verwerven met ringen en oorbellen zijn teruggeschroefd, waardoor de nadruk weer meer is komen te liggen op twee productcategorieën waarin Pandora van oudsher sterk is: armbanden en hangers. Die producten leiden in de regel ook vaker tot herhalingsaankopen. Daarbij worden onder andere coryfeeën uit onder andere de Harry Potter- en Star Wars-filmcycli in de sieraden verwerkt.

In april 2019 is bovendien een nieuwe topman aangetrokken, Alexander Lacik. Zijn ambities zijn bescheidener dan die van zijn voorganger, want Pandora slaagde er soms niet in om de eigen ambities waar te maken. Lacik  is ook bezig met een stevig kostenprogramma, naast het opvoeren van de marketinginspanningen.

Gevolgen van de matregelen bij Pandora

Inmiddels hebben de meeste shortsellers zich teruggetrokken. De aandelenkoers van Pandora zit door alle veranderingen dan ook al weer enige tijd flink in de lift. In de tweede jaarhelft van 2020 was er voor het eerst sinds 2017 autonome omzetgroei (in dezelfde winkels). In het vierde kwartaal bedroeg de autonome groei via internet bovendien maar liefst 104%. Online was goed voor 32% van de totale omzet.

Aandeel koopwaardig voor lange termijn

Niettemin heeft Pandora het in coronatijd lastig, net als andere retailers. De totale jaaromzet daalde met 13%, naar DKK19 mrd, en de nettowinst met 34% tot DKK1,9 mrd. Dat kwam vooral door de lockdowns. In het vierde kwartaal bedroeg de omzetdaling echter nog slechts 0,8% en was er 3% winststijging. Pandora is nu koopwaardig voor de langere termijn (2021-2022), maar mede gezien de relatief voorzichtige analistenschattingen acht ik het risicoprofiel van deze belegging wel bovengemiddeld.

Kerngegevens Pandora

Fondscode DK0060252690
Beurs Kopenhagen
Hoogste koers 12 maanden DKK699,00
Laagste koers 12 maanden DKK179,70
Beurswaarde DKK62,4 mrd
Koers-winstverhouding 2019/’20 16,7
Dividendrendement

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ