Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 1 jun 2020 12:00

Hoe belangrijk is het dividend bij beleggen?

0 0 Leestijd ongeveer

De meningen over dividend versus koerswinst lopen behoorlijk uiteen, maar in de praktijk kunnen beleggers beter mikken op het dividend.

In de beleggingsleer is het dividend een koekje van eigen deeg, maar in coronatijd is beleggen in dividendaandelen zo gek nog niet. Het rendement van een belegging in aandelen bestaat uit twee componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Sommige bedrijven betalen echter helemaal geen dividend. Vaak zijn dit jonge bedrijven. Een start-up zal nooit dividend uitkeren, en hoort dat ook niet te doen. De focus ligt daar op autonome groei. Als een start-up al winst maakt, dan wordt die geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten of gebruikt voor het veroveren van marktaandeel.

In de beleggingsleer maakt het niet uit of bedrijven wel of geen dividend betalen. Het dividendbeleid is irrelevant omdat aandeelhouders bij verkoop van hun stukken – hun deel van – de restwaarde van de onderneming krijgen. Die waarde wordt bepaald door de verwachte kasstroom. Als al het overige gelijk blijft, geldt dat de waardestijging van aandelen die geen winst uitkeren net zo groot is als die van bedrijven die wel dividend betalen. In de praktijk zie je dan ook dat direct na de dividendbetaling de beurswaarde daalt met een bedrag dat ongeveer gelijk is aan het uitgekeerde bedrag omdat het kapitaal aan de onderneming onttrokken is. Wat op zijn beurt een negatieve impact heeft op de vermogensstructuur.

De dividendtheorie van Nobelprijswinnaars Franco Modigliani en Merton Miller stelt dat de waarde van een aandeel los staat van de vermogensstructuur van de onderneming. De achterliggende gedachte van de M&M-theorie is dat bedrijven hun winstuitkeringspercentage zo laag mogelijk moeten houden. Hoe minder dividend zij betalen, hoe meer zij kunnen investeren en hoe groter de winst in de toekomst zal zijn. Kortom, de intrinsieke waarde van een onderneming wordt bepaald door de kasstromen die zij genereert. Het feit dat het bedrijf al dan niet dividend uitkeert, sorteert geen effect op de verdisconteerde waarde van het aandeel. Het is enkel van belang voor de manier waarop de huidige aandeelhouders hun rendement ontvangen: als dividend of als koerswinst.

Meningen lopen uiteen

De meningen over dividend versus koerswinst lopen behoorlijk uiteen, maar in de praktijk kunnen beleggers beter mikken op het dividend. Onderzoek leert immers dat winstgroei positief correleert met de payout-ratio. Oftewel hoe lager het percentage van de uitgekeerde winst, hoe lager de toekomstige bedrijfswinsten zullen zijn. Bedrijven die winst inhouden, komen in de verleiding om met dat geld activiteiten te ontplooien die niet altijd in het belang van de aandeelhouders zijn. Zij wagen zich aan laag renderende projecten, die slechts tot doel hebben de omvang van de onderneming te vergroten. Of zij verspillen het aan duur betaalde overnames, in plaats van zich te concentreren op het veiligstellen van toekomstige winstgroei.

Beleggen met meer dan aandelen
Wie beleggen gaat, krijgt te maken met een overdaad aan producten en thema’s. Voor wie meer wil dan beleggen in aandelen: dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin we enkele opties belichten voor de belegger die wil investeren in andere soorten beleggingen.

Maar hoe belangrijk is het dividend bij beleggen? Op jaarbasis stelt het weinig voor. Dividend levert door de jaren heen wel een substantiële bijdrage aan het totaalrendement van aandelenbeleggingen. Als je voor de lange termijn belegt, dan is dividendgroei belangrijker dan dividendrendement. Een ander argument om niet te jagen op aandelen met een hoog dividendrendement is dat het in de praktijk vaak leidt tot een gebrekkige spreiding. Meestal worden producenten van consumptiegoederen en levensmiddelen overwogen en komt de technologiesector er bekaaid vanaf.

Wel of geen dividend

Bedrijven die jaar op jaar evenveel of meer winst uitkeren, hebben de reputatie erg betrouwbaar te zijn. Ze zouden niet snel het mes in hun dividenden zetten omdat beleggers anders weglopen. In coronatijd biedt zo’n reputatie echter nauwelijks nog garanties. De lijst met bedrijven die de dividendbetalingen opschorten wordt met de dag langer. Niet iedereen doet dit vrijwillig. Bepaalde bedrijven word­en net als Europese banken en verzekeraars ertoe gedwongen, zelfs als daartoe geen operationele noodzaak bestaat.

In normale tijden zijn kortingen op het dividend een dwingende reden om die aandelen meteen te verkopen. De verwachting is echter dat kwaliteitsbedrijven na het gedwongen uitstel van betaling hun dividendpolitiek zullen voortzetten. Ook kunnen bedrijven met een sterke balans en hoge cashflows na de coronacrisis hun gekorte dividend versneld laten groeien.

dividend

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.