Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Nieuwe aankopen en weer vol (her)belegd

0 0 Leestijd ongeveer

Het was voor de Dividendportefeuille een zeer drukke week: het in het eerste kwartaal ontvangen dividend werd herbelegd en we deden een aantal wijzigingen, gericht op voorspelbaarheid en dividendgroei.

In een per saldo positieve week liep het rendement van de Dividendportefeuille in 2024 op naar +9,6%. Met ruim €510.000 tikten we een nieuwe recordstand aan. In totaal werd €1746 aan dividend uit het eerste kwartaal herbelegd, waarvan $167,95 door verzekeraar American Financial, dankzij het speciale dividend van $2,50 per aandeel in het eerste kwartaal.

Deere voor FMC en Dollar General

Zoals eerder al gecommuniceerd, broedde ik al een tijd op een aantal wijzigingen met het oog op de toch teleurstellende dividendontwikkeling van enkele Europese en Amerikaanse bedrijven. Zowel FMC als Dollar General verhoogde helaas niet het dividend, wat het voor mij makkelijker maakt om deze aandelen binnen een jaar weer te verkopen.

Vooral voor Dollar General, dat een sterke comeback maakt dit jaar en een eerder groot verlies weer volledig wegwerkte, is dat met pijn in het hart. Voor FMC, dat uiteindelijk wel met een grote min van bijna 40% werd verkocht, ligt dat toch anders. Gezien de blijvend grote onzekerheid is het hier beter om te kiezen voor een eveneens achtergebleven alternatief dat wel jaarlijks blijft leveren qua dividend.

Dollar General (weging 1,2% bij verkoop) en FMC (0,8%) werden bij opening verkocht op 28 maart. De cashpositie werd volledig gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe positie van 2% in Deere & Co, de sectorgenoot van AGCO, die ik weken geleden al in podcast 150 tipte als één van mijn absolute favorieten én als mogelijke nieuwe aankoop. Dat is inmiddels gebeurd tegen een koers van $408,58 (openingskoers vrijdag 28 maart).

Pluspunten van Deere zijn de bredere spreiding (zowel geografisch als qua producten) met onder meer ook een groot deel van de omzet uit bosbouw- en infrastructuur. Het belangrijkste aspect is natuurlijk de beloning van aandeelhouders met forse dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen. Dit aandeel hoort gewoon in een portefeuille met de beste dividendaandelen.

Diploma voor Diageo

Op 2 april werd vervolgens een nieuwe wijziging gedaan met de verkoop van de Britse producent van sterke dranken Diageo, dat uiteindelijk is verkocht op 2920,5 pence met een totaalrendement van 106%. Dat oogt mooi, maar is het niet als je bedenkt dat Diageo al sinds 2014 in de Dividendportefeuille zat. Ik heb lang geduld gehad met Diageo, maar nu de jaarlijkse dividendgroei blijft steken op gemiddeld 4% en er op termijn na tabak, olie en vlees ook steeds meer weerstand tegen alcohol is te verwachten, is het tijd om afscheid te nemen.

Vervanger (weging 2% net als Diageo) is de eveneens Britse distributeur Diploma PLC. Diploma is voor mij het Britse Parker Hannifin, met een ijzersterke balans en cashflow (die periodiek voor acquisities wordt gebruikt), een mooie organische groei en vooral ook een progressief dividendbeleid. Zo mikt Diploma op een jaarlijkse dividendgroei van minstens 5%. In de praktijk groeit het dividend al decennia met gemiddeld meer dan 10% per jaar. Ook FTSE-100 aandeel Diploma, dat rond de hoogste koers ooit noteert, is met een k/w van 26 niet goedkoop. Het wordt nadrukkelijk gekocht voor de zeer lange termijn.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ