Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Het mooiste kwartaal is nu echt begonnen

0 0 Leestijd ongeveer

De qua dividendinkomen mooiste maanden zijn weer begonnen voor de Dividendportefeuille. Vooral in april noteert een groot aantal Europese aandelen ex-dividend met vaak slechts één dividendbetaling.

De Dividendportefeuille deed op weekbasis, geheel in lijn met de bredere markten, een stapje terug met slechts acht stijgers op de inmiddels nog 46 aandelen in portefeuille. Vooral de Europese aandelen deden het slecht, het Duitse Merck (-7%) en L’Oréal (-6%) waren de grootste dalers. Grootste stijger was opnieuw Owens Corning met +3,5%.


De belangrijkste periode voor de Dividendportefeuille qua dividend is altijd het tweede kwartaal, want dan gaan traditiegetrouw de meeste Europese aandelen ex-dividend. Vaak wordt nog altijd slechts één keer per jaar een dividend uitgekeerd; dat geldt standaard voor alle Zwitserse en Duitse aandelen alsmede veel Franse beursgenoteerde bedrijven.

Nadat Sika, het Zwitserse bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van chemische bouwmaterialen en -systemen voor waterdichting, afdichting, verlijming, en versterking van constructies, op 28 maart als eerste ex-dividend noteerde voor een recorddividend van CHF3,30 per aandeel volgen de komende weken nog negen andere Europese aandelen.

Europees dividend

Allereerst is dat Ahold Delhaize (12 april) met een slotdividend van €0,61 per aandeel, gevolgd door Straumann, de Zwitserse fabrikant van tandheelkundige implantaten en prothetische oplossingen die op 16 april ex-dividend zal noteren voor CHF0,85 per aandeel. Op 19 april volgt dan het breed gespreide Noorse voedsel- en consumentengoederenbedrijf Orkla, dat naast een regulier dividend van NOK3,00 per aandeel ook een speciaal dividend van NOK3,00 uitkeert, samen goed voor liefst 7,9% dividendrendement.

Op 22 april is de beurt aan het derde Zwitserse bedrijf Tecan Group, dat geautomatiseerde laboratoriumoplossingen ontwikkelt. Tecan betaalt net als Sika en Straumann ook slechts één dividend per jaar; voor Tecan is dat in 2024 CHF3,00 per aandeel. Op 23 april staat luxegigant LVMH op de kalender, met een slotdividend van €7,50 per aandeel, gevolgd op 25 april door de Zweedse specialist in toegangscontrole- en beveiligingsoplossingen Assa Abloy, dat de eerste SEK2,70 van 2024 uitkeert. In november zal Assa nogmaals voor hetzelfde bedrag ex-dividend gaan. Op 25 april volgt de snelgroeiende Zweedse investeringsmaatschappij Lifco, dat ex-dividend gaat voor een bijna 17% hoger dividend van SEK 2,10.

Bekijk hier de hele Dividendportefeuille

Na Lifco komen nog twee Europese aandelen die slechts een dividend per jaar uitkeren: Het Duitse Merck KgAa (life science, healthcare en materiaalwetenschappen) op 29 april voor €2,20 per aandeel en het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal, momenteel het slechtst presterende aandeel in 2024, tot slot op 26 april voor een 10% hoger dividend van €6,60 per aandeel. In mei staan DSM-Firmenich, Wolters Kluwer en Arkema op de rol, waarna het Franse SEB (kleine huishoudelijke apparaten) afsluit op 3 juni.

Volledig herbelegd

Dat alles levert elk jaar een enorme dividendpiek op in het tweede kwartaal. In april gingen reeds twee aandelen ex-dividend, Roper Technologies en Bristol-Myers, wat voor 2024 een totaal dividend van €1854 geeft. Sinds de start in 2011 werd er al €83.402 geïncasseerd, wat nagenoeg volledig is herbelegd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ