Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Stap terug zonder grote uitschieters

0 0 Leestijd ongeveer

In lijn met de markt verloor ook de Dividendportefeuille op weekbasis, waardoor de totale waarde weer onder de magische grens van €500.000 is gezakt. De dollar vormde daarbij een steun in de rug.

De Dividendportefeuille deed geheel in lijn met de bredere markt een flinke stap terug, met een rendement van nu 7,2% in 2024. Het totaalrendement is nu 398,8% sinds de start in september 2011, wat betekent dat de totale waarde weer onder de magische grens van €500.000 is gezakt en nu €498.783 bedraagt. Dat was overigens een stuk lager geweest als de Amerikaanse dollar niet zo’n sterke beweging tegen de euro had gemaakt afgelopen week. De dollar/euro-verhouding is nu 0,94 tegen 0,91 begin maart. Dit jaar heeft de Amerikaanse munt 3,8% gewonnen ten opzichte van de euro, wat zeer belangrijk is voor de Dividendportefeuille. Die is zoals bekend voor het grootste deel belegd is in Amerikaanse aandelen (nu 69,9%).

Orkla grootste winnaar

Hoe ‘slecht’ afgelopen week was, blijkt wel als we kijken naar het aantal stijgers, met slechts vijf zeer kleine winnaars in de 46 aandelen tellende Dividendportefeuille. Grootste winnaar met 2,4% was ditmaal voor de verandering eens het Noorse consumentengoederenaandeel Orkla, dat vrijdag 19 april ex-dividend noteert. Orkla kon sinds de aankoop in juni 2021 nog geen potten breken binnen de Dividendportefeuille, met een negatief totaalrendement van nu 5,9%.

Wereldwijd actief

Toch hou ik alle vertrouwen in dit breed gespreide bedrijf dat een breed scala aan producten maakt, variërend van voedingsmiddelen en dranken tot bouwmaterialen en chemicaliën. Daarnaast is Orkla wereldwijd actief als investeerder, ook in Nederland als eigenaar van New York Pizza. Met een k/w van nog geen 13 is het aandeel ronduit goedkoop en als belegger krijg je daar ook nog eens bijna 4% dividend bij.

IJzersterke dividenduitkering

Dit jaar is dat percentage zelfs het dubbele, want Orkla keert naast een regulier dividend van NOK3,00 een extra dividend van eveneens NOK3,00 per aandeel uit. De ex-dividenddatum is vrijdag 19 april. Voor de Dividendportefeuille betekent dit dat deze dividenduitkering in één klap het negatieve rendement omzet in een winst. Wat veel mensen niet weten is dat Orkla over een ijzersterke dividendhistorie beschikt. Dat weegt voor mij veel zwaarder dan de underperformance op de beurs, waarbij altijd geldt dat de beurskoers uiteindelijk de ontwikkeling van het dividend zal volgen, en dat is bij Orkla omhoog. Samen met Orkla gaan de komende weken zeer veel aandelen ex-dividend en daarbij komen de lagere koersen van afgelopen week niet geheel ongelegen, aangezien al die dividenden worden herbelegd tegen de (lagere) koersen aan het einde van dit kwartaal, mochten de beurzen rond deze niveaus blijven hangen.

Lees ook: andere portefeuille artikelen

Balans

Tegenover het handjevol kleine stijgers zagen we vooral veel dalers, waarbij de verliezen ook absoluut meevielen. Grootste dalers waren Becton Dickinson, Bristol-Myers Squibb, Owens Corning en Curtiss-Wright. Bij de laatste twee aandelen was er duidelijk sprake van winstnemingen met het oog op de recente all time highs, terwijl healthcare-aandelen Becton Dickinson en vooral Bristol-Myers al langere tijd achterblijven en rond hun laagste jaarkoersen noteren. De kracht van de Dividendportefeuille zit dan ook vooral in de sterke mix van sectoren en aandelen die elkaar in balans houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ