Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 4 apr 2017 14:39

Educatie: Dividendbeleggen voor beginners

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille heeft er sinds de start in 2011 een flinke rit opzitten. Toch is het nooit te laat om alsnog te starten, zeker niet als u belegt voor de lange termijn.

Een veelgestelde vraag is nog altijd hoe de dividendportefeuille van Beleggers Belangen het beste nagebootst kan worden door beleggers die nu nog willen starten. Wie vanaf de start meedeed, kon inmiddels een rendement van meer dan 150% realiseren. In lijn met de flink opgelopen beurskoersen zijn ook veel aandelen uit de dividendportefeuille momenteel stevig aan de prijs en is er in veel gevallen sprake van niveaus rond de hoogste koersen ooit. Wie nu nog wil starten met een dividendportefeuille zal dan ook zeer zorgvuldig te werk moeten gaan en daarbij vooral veel geduld moeten hebben, maar nieuwe kansen komen er altijd. Achteraf gezien was het eind 2011 natuurlijk een prima startmoment, maar uniek was dat jaar zeker niet. Eigenlijk volgde er elk jaar nadien wel minimaal één nieuw prima koopmoment, vaak na een scherpe koersdaling in verband met onvoorspelbare ontwikkelingen op korte termijn, waaronder natuurrampen, terroristische aanslagen en uiteraard macro-economische en politieke ontwikkelingen (zoals Brexit vorig jaar, toen de dividendportefeuille wegzakte tot een dieptepunt van €200.000). Het ultieme koopmoment was natuurlijk in maart 2009 toen de S&P500-index een absoluut dieptepunt bereikte op 666,79 punten tijdens de kredietcrisis. Inmiddels staat de S&P500-index op 2360 punten. Wat op indexniveau geldt, geldt ook voor individuele aandelen.

Een aandeel 3M, een van de grote uitblinkers, kon op 9 maar 2009 gekocht worden voor $41. Anderhalf jaar later kocht ik 3M bij de start van de dividendportefeuille op $76,83. Vandaag de dag staat het aandeel 3M op $191, niet ver verwijderd van de hoogste koers ooit van $193,50. Los van de algehele markttrend zijn er voor individuele aandelen natuurlijk tussentijds altijd wel weer nieuwe instapmomenten, vaak na kwartaalcijfers, analistenacties en onverwachte tussentijdse nieuwsberichten. Vaak levert ook dat een prima koopmoment op. Het is natuurlijk wel zaak om daarvan te profiteren als belegger. Daarvoor is lef nodig, maar wie goed zijn huiswerk heeft gedaan kan met een veel beter gevoel een aandeel kopen op het moment dat iedereen verkoopt. Dat buy the dips-principe is van groot belang bij de stapsgewijze opbouw van elke portefeuille.

STAP 1
Bouw stapsgewijs op
Zeker na de forse koersstijgingen is het essentieel om uw portefeuille zeer geleidelijk op te bouwen. Smeer de aanschaf van de nu in totaal 41 aandelen bij voorkeur uit over een periode van minimaal twee jaar en versnel uw aankopen wanneer de beurzen dalen, ofwel buy the dips. Elk jaar zijn er wel enkele serieuze correcties (zie grafiek). Dat is natuurlijk het juiste moment om de aandelen die u nog niet in portefeuille heeft op te pakken. Hoe harder de koersen dalen, hoe sneller u uw portefeuille kunt opbouwen. Datzelfde geldt voor tussentijdse koersdalingen voor individuele aandelen om bedrijfsspecifieke redenen. Ook de grote uitblinkers, zoals Microsoft, kregen sinds 2011 verschillende keren een forse dreun om nadien weer te herstellen.

STAP 2
Spreiding sectoren en regio’s
Alles begint met een goede spreiding van regio’s, valuta en sectoren. Binnen de dividendportefeuille wegen Amerikaanse aandelen mee voor 55%, aangevuld met eurozone-, Scandinavische, Britse en Zwitserse aandelen. Op sectorniveau zijn consumentenaandelen (36%) en health care (19%) de zwaargewichten. Zorg er bij de opbouw van uw portefeuille voor dat u de aankopen uitsmeert over de verschillende sectoren en valuta’s, in lijn met de dividendportefeuille. Begin bijvoorbeeld met per sector één aandeel en zorg voor de juiste balans tussen Amerikaanse en Europese aandelen. Kies daarbij voor zowel stijgers als dalers en koop zeker niet eerst alle grote achterblijvers. De kracht van de dividendportefeuille zit ‘m juist in de brede spreiding, waarbij koersbewegingen op korte termijn nagenoeg onvoorspelbaar blijven. Probeer dan ook niet de winnaars er uit te pikken en koop systematisch en zonder emotie stapsgewijs alle aandelen. Daarbij is het van groot belang goed de weging per aandeel in de gaten te houden. Sommige aandelen, waaronder Unilever, LVMH en Microsoft, hebben bewust een veel zwaardere weging!

STAP 3
Herbeleggen
Een sterk onderschat aspect van beleggen is nog altijd het herbeleggen. Op lange termijn wordt het rente-op-rente-effect steeds krachtiger en met het verstrijken van de jaren neemt de dividendcomponent een steeds groter gedeelte van het totaalrendement voor zijn rekening. Daarnaast is herbeleggen een prima manier om zonder emotie periodiek nieuwe aandelen bij te kopen. Indien u positie heeft genomen in een aandeel dat vervolgens daalt, kan het dividend gebruikt worden voor de aankoop van nieuwe stukken tegen een lagere koers. Als u dat jaar in jaar uit doet, koopt u tegen gunstigere (lagere) koersen in slechte beursjaren en is het rendement door de groeiende positie veel groter als de markt of het aandeel weer herstelt.

Sectoren

In totaal wordt belegd in tien verschillende sectoren. De zwaarste weging hebben consumentenaandelen (36,1%) en de sectoren Health care (18,7%) en Industrials (15,5%), die over het algemeen worden gekenmerkt door goede (groei)vooruitzichten op de lange termijn. Ook is er vaak sprake van een goede geografische spreiding met een belangrijke rol voor opkomende markten. Aandelen van telecom- en nutsbedrijven ontbreken vanwege de slechte voorspelbaarheid op langere termijn, doorgaans hoge schuldenlast en het ontbreken van (dividend)groei. Om deze reden is ook de sector Energy met een weging van 2,3% (via Chevron) minimaal vertegenwoordigd.

Microsoft

Het aandeel Microsoft is met 4,5% het zwaarstwegende aandeel in de dividendportefeuille. De voorbije jaren waren er zeer veel mooie (nieuwe) koopmomenten, vaak na cijfers of een verkoopadvies. Zo gaf Goldman Sachs in april 2013 een verkoopadvies voor Microsoft bij een koers minder dan $30, waarop het aandeel een enorme dreun kreeg. Het aandeel is inmiddels het dubbele waard op $65,55. Pas eind 2015 verhoogde analist Heather Bellini het advies naar ‘houden’.Sinds november 2016 is het advies zelfs ‘kopen’.

LVMH en Bayer

Vorig jaar zakten zowel Bayer (overname Monsanto) als LVMH (malaise luxemarkt) ver weg op de beurs. Op 7 juli 2016 profiteerde ik dankbaar en vergrootte ik de positie in Bayer op een koers van €88,53. Ook kocht ik extra aandelen LVMH op €134,20. Buy the dips.

 

dividendrendement

Het dividendrendement wordt verkregen door het dividend per aandeel (op jaarbasis) te delen door de beurskoers. Bij het beheer van de dividendportefeuille speelt de hoogte van het dividendrendement een ondergeschikte rol. Een hoog dividend is dikwijls niet houdbaar en gaat vaak hand in hand met een underperformance op de beurs. Niet voor niets bieden nuts-, telecom en energieaandelen de hoogste yields.

dividendfrequentie

De meeste Europese aandelen keren één of twee keer per jaar dividend uit, met een piek in de maanden april, mei en juni volgend op de jaarcijfers. In de Verenigde Staten is een kwartaaldividend standaard en is er slechts een handjevol aandelen dat jaarlijks of halfjaarlijks dividend betaalt. De Nederlandse ‘kwartaalbetalers’ zijn naast Unilever en Shell sinds vorig jaar ook Aperam en Wereldhave.

ex-dividend

Beleggers die een aandeel in hun bezit hebben bij sluiting van de beurs de dag voordat het aandeel ex-dividend gaat, zullen dat dividend ook daadwerkelijk ontvangen. Dat gebeurt op de pay(ment) date, die afhankelijk van de regio en het bedrijf enkele dagen tot wel een maand later volgt. Op de ex-dividenddatum zal de koers van het aandeel normaal gesproken corrigeren voor de waarde van het dividend.

transactiekosten

Dankzij nieuwkomers als DeGiro is het vandaag de dag goed mogelijk om met relatief kleine bedragen een goed gespreide portefeuille aan te kopen. Bij DeGiro koopt u al voor iets meer dan €0,50 Amerikaanse aandelen, ofwel, een investering van $100 is kostentechnisch al lonend. Ook bij herbeleggen zijn kosten van groot belang. Hoe minder kosten, hoe vaker er herbelegd kan worden en hoe meer nieuwe aandelen er gekocht kunnen worden.
Idealiter wordt elk ontvangen dividend direct herbelegd in hetzelfde aandeel. In de praktijk is dat echter, ook met de fors lagere brokertarieven, toch vaak lastig aangezien er een flinke portefeuilleomvang nodig is voor een groter dividendinkomen. Een oplossing is hier de dividenden op te sparen en minder frequent te herbeleggen. Ook kan het verzamelde dividend gebruikt worden voor één of enkele nieuwe aandelen.

 

Bekijk hier het Dossier Educatie

Wilt u nog sneller uw kennisniveau verbeteren? Schrijf u in voor de Beleggers Belangen Academy. Binnen de Academy delen de specialisten van Beleggers Belangen hun bewezen kennis over beleggen, omdat het nemen van de juiste beleggingsbeslissingen belangrijker is dan ooit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!