Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Beurs in beeld Karel Mercx, 11 mrt 17:30

Gouden tijden op de edelmetalenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Goud zit in een bullmarkt, waarin de prijs in de afgelopen zeven handelssessies elke dag is gestegen en gedurende zes daarvan nieuwe all time highs heeft bereikt. Uiteindelijk kwam zelfs $2200 op de borden.

De prijs ligt nu zo’n 20% hoger dan op het moment dat de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak. De recente toename in de goudprijs werd voornamelijk aangezwengeld door het inflatierapport in de VS van afgelopen maand, samen met zwakke cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Deze factoren voedden de verwachting dat de Federal Reserve mogelijk de rentevoeten dit jaar zal verlagen. Omdat goud geen direct rendement levert, zoals dividenden of rente, maakt een lagere rentevoet het een aantrekkelijker beleggingsoptie in vergelijking met aandelen of obligaties.

Langetermijn voordelen van beleggen in goud

Dit is allemaal vooral kortetermijndenken, maar ook op de lange termijn zijn er factoren die de prijs van goud ondersteunen. Een cruciaal aspect is dat centrale banken wereldwijd in een aanzienlijk tempo goud aan het inslaan zijn. Over de afgelopen twee jaar besloeg deze aankoop bijna 30% van de wereldwijde goudproductie. In het afgelopen jaar hebben deze instellingen zelfs vier keer meer goud opgenomen dan de hoeveelheid die door Amerikaanse ETF-beleggers werd verkocht, wat duidt op sterke institutionele steun voor de goudmarkt.

Een verdere stijging van de goudprijs lijkt aanstaande. Sinds medio 2020 is er een significante uitstroom geweest van ETF-beleggers. Echter, met het regelmatig bereiken van nieuwe recordhoogtes, kan de terugkeer van deze ETF-beleggers de goudprijs aanzienlijk verder opdrijven.

De auteur heeft een positie in iShares Physical Gold.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.