Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Tips voor 2024 | Amerikaanse verkiezingen allesbepalend voor valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse politiek zal in 2024 bepalen wat er op de valutamarkten gaat gebeuren. In dit artikel een uitgebreide analyse en drie kooptips.

De dollar is de wereldwijde reservemunt en is daarom van invloed op alle valutaparen op de wereld. In onderstaande grafiek staan de wereldwijde financiële transacties uitgesplitst naar dollar, euro en yuan. De reden dat de Amerikaanse munt zoveel meer wordt gebruikt dan welke andere valuta dan ook, is dat de dollar de enige munt is die overal op de wereld vertrouwd wordt. 

Voor een analyse van de valuta’s op de wereld, moet daarom eerst de economische situatie in de Verenigde Staten onder de loep worden genomen.

Verkiezingen in de VS 2024

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen dit jaar het voornaamste onderwerp van gesprek zijn. Ze zullen de hele financiële markt in beweging zetten, inclusief de valuta’s. Naar mijn verwachting zal president Biden alle middelen inzetten om een tweede ambtstermijn van Donald Trump in het Witte Huis te verhinderen. Het is immers lang geleden dat de Amerikaanse bevolking zo verdeeld was. 

De ‘midterms’ van 2022 toonden al aan dat Amerikaanse politici ver willen gaan om verkiezingen te winnen. Destijds werden de Amerikaanse strategische olievoorraden – die bedoeld zijn om het leger en de industrie van olie te voorzien in tijden van een natuurramp of een boycot – als wapen ingezet. De voorraden daalden in 2022 met honderden miljoenen vaten om de energieprijzen maar te drukken. Lagere prijzen zijn gunstig voor de gevestigde macht, want kiezers stemmen met hun portemonnee. Het werkte, want de gevreesde klinkende overwinning van de Republikeinen tijdens de midtermverkiezingen bleef uit. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn belangrijker dan de midterms, daarom vermoed ik dat er reeds uitgebreide strategieën zijn ontwikkeld om de herverkiezing van president Biden zo waarschijnlijk mogelijk te maken. 

Hoewel deze strategieën niet openbaar zijn, zijn de gebeurtenissen in de Verenigde Staten naar mijn mening zo duidelijk dat ik aandurf te speculeren over de inhoud ervan. In de afgelopen maanden viel het mij allereerst op dat de Amerikaanse overheid ruim $600 mrd meer via staatsobligaties heeft opgehaald, dan nodig was voor de overheidsuitgaven. Dit impliceert dat de Amerikaanse overheid nu in staat is om op korte termijn aanzienlijke liquiditeit in de economie te injecteren. Een ideaal moment om dat te doen is het eerste kwartaal van 2024. De kwartalen daarna zal er extra economische groei zijn, als gevolg van het zogenaamde tweede-orde-effect. Iemand verdient meer geld en gaat daardoor extra geld uitgeven waardoor iemand anders ook weer meer geld verdient.

Federal Reserve

Dan is er nog de Federal Reserve (Fed). Die doet in principe niet aan politiek, maar ik verwacht dat dit anders ligt als er een kans is dat Donald Trump voor de tweede keer in het Witte Huis terechtkomt. Trump noemde de Fed in 2018 knettergek, toen de centrale bank de rente aan het verhogen was. De rente moest van hem 0% zijn en de verhogingen waren volgens Trump een teken dat de Fed actief beleid tegen hem voerde. 

Op 13 december vorig jaar werd duidelijk dat de Fed serieuze plannen heeft voor het stimuleren van de Amerikaanse economie. Voorzitter Jerome Powell zei dat de timing van monetaire versoepeling aan de orde was geweest tijdens de recente Fed-vergadering. Dat zei hij op het moment dat de ‘supercore’-inflatie, dit is de inflatie zonder energie, voedsel en huisvesting, op 3,9% stond; in de jaren voor 2020 bewoog de supercore altijd rond de 2%. Powell had er in de afgelopen maanden ook meerdere keren op gewezen dat de supercore-inflatie nog altijd veel te hoog is.

Behalve de inflatie, wijzen ook de financiële omstandigheden in de Amerikaanse economie er niet bepaald op dat monetaire verruiming nu logisch is (zie grafiek). De Amerikaanse financiële conditie-index staat op de hoogste stand van de afgelopen 52 weken. 

Op 1 december had Powell nog benadrukt dat hij juist nog niet klaar is met het aanpakken van de inflatie. Ik denk dat deze radicale draai heeft plaatsgevonden omdat Trump het beter is gaan doen in peilingen en bij de wedkantoren. Voor elke $4 inleg krijg je $6 als Trump de presidentsverkiezingen wint. Een gokje op Biden levert bij de boekingskantoren momenteel meer dan een verdubbeling van de inleg op. 

Blijft Trump zo ver voorliggen, dan zou het mij niet verbazen als er voor honderden basispunten aan renteverlagingen zullen volgen. De gevestigde orde, waar de Fed immers ook toe behoort, vindt het te gevaarlijk als Donald Trump aan de macht komt. Denk bijvoorbeeld aan uitspraken van Trump dat hij Amerika uit de NAVO wil terugtrekken. 

Honderden basispunten aan lagere rentes, in combinatie met de bankrekening van de Amerikaanse overheid die leegstroomt: ik zou er niet van opkijken als de S&P500 op recordstanden van ruim boven de 5000 punten gaat noteren in 2024.

Goud


De eerste valutapositie die ik voor 2024 adviseer, is er een in goud. In 1912 zei J.P. Morgan, de oprichter van het gelijknamige financiële concern, het al tegen het Amerikaanse congres: ‘Goud is geld, al het andere is krediet’. Goud nemen wij daarom mee in onze valuta-outlook. 

Goud is in de 21ste eeuw één van de beste beleggingen. Het rendement over de afgelopen 23 jaar was 561% en de AEX zit inclusief de opnieuw geïnvesteerde dividenden op 161% (zie grafiek).

Er zijn drie perioden waarin de goudprijs hard omhoogging: vanaf 2001, 2006 en 2019. Dit gebeurde steeds precies na de laatste verhoging in een cyclus van de Fed (zie grafiek). Logisch dat de goudprijs dan goed op stoom begint te raken, want goud heeft geen kasstroom en rente heeft dat wel. Wordt de rente verlaagd, dan neemt de aantrekkelijkheid van goud boven rente dan ook toe.

Het probleem is dat men vooraf nooit weet of een renteverhoging van de Fed voorlopig de laatste zal zijn geweest. Mocht ik het mis hebben met mijn scenario dat de Fed gaat meehelpen met de strijd voor de gevestigde orde, dan denk ik dat goud nog altijd een goede belegging is, omdat de rentecyclus toch eerder bij het einde dan aan het begin zal zitten. Mocht ik wel gelijk krijgen en daalt de rente met vele honderden basispunten, dan zal goud helemaal hard gaan. De eerste belegging die ik voor 2024 adviseer is iShares Physical Gold (ISIN: IE00B4ND3602). 

Bitcoin


In de wereld zijn er ruim 150 valuta’s, waarvan de meeste te vergelijken zijn met muntjes uit een casino. Op een bepaalde plek op aarde hebben ze waarde, maar daarbuiten zijn ze helemaal niets waard. De meeste valuta’s worden ook slecht beheerd door de bijbehorende regering en centrale banken, waardoor de inflatie in de regel heel hoog is. Het is opvallend hoe mensen in Indonesië en Nigeria crypto’s gebruiken als valuta.

Wereldwijd is het opmerkelijk complex om valuta’s in en uit te voeren. Kijk maar eens hoeveel geld je naar een land mag meenemen als je op vakantie gaat. Een wereldwijde munt is een uitkomst voor de inwoners van landen met zwakke valuta’s. Dat het gebruik van bitcoin groeit is duidelijk en de totale waarde van het netwerk is inmiddels gestegen tot ruim $800 mrd. Daarnaast neemt de zogenoemde hashrate nog steeds toe en dat zegt iets over hoe populair het bitcoinnetwerk is (zie grafiek).

Dit verhaal geldt al ruim tien jaar, maar wat we ook al ruim tien jaar weten is dat de hoogste koers van de bitcoin in een bullmarkt elke keer hoger uitkomt dan tijdens de vorige bullmarkt en dat de bodem tijdens berenmarkten elke keer hoger ligt dan de vorige keer. Bitcoin presteerde fantastisch in de jaren dat de Fed extreme maatregelen nam. Denk bijvoorbeeld aan 2013 toen ‘QE-zonder-einddatum’ werd gepresenteerd of 2017, toen alle een jaar eerder in het vooruitzicht gestelde renteverhogingen werden geschrapt. Of bijvoorbeeld 2020, toen de geldpers op nog nooit eerder vertoonde schaal werd ingezet.

Mocht de Fed Joe Biden gaan helpen om weer president te gaan worden, dan zal bitcoin ook weer fantastisch presteren. Hetzij door de stroom van liquiditeiten, hetzij doordat renteverlagingen naar voren worden gehaald zodat ze niet vlak voor de verkiezingen komen. En mocht geen van beide gebeuren, dan is er nog steeds een aanwijzing dat 2024 een topjaar voor de bitcoin wordt. In april halveert voor de vijfde keer de beloning voor het mijnen van een bitcoinblok en de afgelopen vier keer waren er in de maanden na zo’n ‘halving’ fantastische rendementen voor de cryptomunt.

De tweede belegging die ik daarom voor 2024 adviseer is VanEck Bitcoin ETN (ISIN:DE000A28M8D0).

Real 


Brazilië is zich aan het ontwikkelen tot grootmacht. De handelsbalans van Brazilië (zie grafiek) wijst uit dat andere landen meer producten in Brazilië kopen, dan Brazilië in andere landen koopt. Dit betekent dat andere landen per saldo hun eigen valuta verkopen en er Braziliaanse real voor terugkopen en dat geeft opwaartse druk op de real.

Wat de komende jaren de Braziliaanse real ook zal stuwen, is dat de Braziliaanse centrale bank een veel beter beleid heeft gevoerd dan de Fed en de ECB. Terwijl de Europese en de Amerikaanse centrale bank nog in de ontkenningsfase zaten over de inflatie, verhoogde hun evenknie in Brazilië de rente met grote stappen. Het was een primeur dat de westerse wereld niet als eerste de rente begon te verhogen in een cyclus van toenemende wereldwijde inflatie. Gevolg is dat de Fed en de ECB minder ruimte hebben om de economie te stimuleren dan de Brazilianen. Mochten de Fed en de ECB zoals ik verwacht de economie toch flink stimuleren, dan stijgt de inflatie in de Verenigde Staten en Europa weer sterk en dan dalen de dollar en de euro t.o.v. de Braziliaanse real.

Daarnaast geloof ik in een supercyclus op de grondstoffenmarkt. In februari 2021 betoogde ik dat door allerlei wereldwijd opererende factoren grondstoffen als geheel voor een periode van langjarige prijsstijgingen stonden. Mochten grondstoffen werkelijk in zo’n supercyclus zitten, dan is er waarschijnlijk geen land dat zo zal profiteren als Brazilië. Dat is namelijk een van de grootste producenten en exporteurs van landbouwproducten ter wereld. Het land staat bekend om gewassen zoals sojabonen, suikerriet, koffie, maïs, vlees en sinaasappels.

Wanneer de belegger besluit om euro’s te verkopen en de Braziliaanse real te kopen, dan is de vraag wat hij met zijn real’s gaat doen. Mijn advies is om die aan te houden in Braziliaanse aandelen, die op dit moment goedkoper zijn dan tien jaar geleden. Onderzoek toont dat een stijgende waardering van aandelen ook zorgt voor een stijgende valuta. Dit resulteert in substantieel extra rendement. Zo zijn Braziliaanse aandelen in de bullmarkt van 2002 tot 2008 met 467% gestegen en inclusief de stijgende real met 1030%. En in de bearmarkt die volgde tot 2016, daalden de aandelen met 32% en inclusief de dalende munt was het -70%.

Mijn derde advies is daarom de iShares MSCI Brazil UCITS ETF (ISIN: DE000A0Q4R85) te kopen. 

De auteur heeft in alle drie genoemde beleggingen een positie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ