Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Tip van de Week | Colombiaanse gouddelver met groeipotentie

0 0 Leestijd ongeveer

We tippen een ambitieuze goudproducent die voornamelijk actief is in Colombia. Het bedrijf verdubbelt door twee groeiprojecten tegen 2026 de goudproductie.

Aris Mining is in zijn huidige vorm een relatief jong bedrijf. In 2020 ontstond als afsplitsing van Gran Colombia Gold het nieuwe concern Caldas Gold. Twee jaar later werden beide groepen herenigd onder de nieuwe naam Aris Mining. De ambitie blijft om zo snel mogelijk uit te groeien tot een middelgrote goudproducent met een jaarlijkse productie van 1 miljoen troy ounce.

Caldas Gold

Cruciaal is dat het ervaren management van Caldas Gold de leiding in handen heeft van de herenigde groep. De twee drijvende krachten zijn topman Neil Woodyer en de uitermate succesvolle Canadese mijnbouwinvesteerder Frank Giustra, strategisch adviseur van de raad van bestuur.

Dit duo richtte in het verleden zeer succesvol Endeavour Mining en Leagold Mining op, en wil dit huzarenstuk herhalen met Aris Mining. In de raad van bestuur vinden we prominenten terug als Ian Telfer (ex-voorzitter van Goldcorp), David Garofalo (ex-topman van Goldcorp) en Peter Marrone (ex-voorzitter van Yamana Gold).

Twee mijnen in Colombia

Aris Mining heeft twee mijnen in productie, beide gelegen in Colombia: Segovia en Marmota. Segovia produceerde gedurende de afgelopen honderd jaar meer dan 6 miljoen troy ounce goud, waarvan ongeveer 1,5 miljoen troy ounce de voorbije elf jaar tegen een hoge ertsgraad van 13,6 gram goud per ton erts. In 2023 produceerde Segovia 202.940 troy ounce goud, mooi binnen de verwachte 195 à 210.000 troy ounce, tegen een totale kostprijs van $1125 à 1175 per troy ounce. Dat leverde in de twaalf maanden tot 30 september 2023 een aantrekkelijke bedrijfskasstroom op van $152 mln.

Uitstekend nieuws was de update in het vierde kwartaal van de reserve- en resourceschatting. Terwijl de afgelopen tien jaar de reserves ongeveer stabiel waren gebleven, stegen de goudreserves eensklaps met 75% tot 1,32 miljoen troy ounce. Dat was het gevolg van een uitgebreid exploratieprogramma, gekoppeld aan een verbeterde methode van reserveschatting. De resources (minder bewezen reserves) stegen in totaal van 3,3 miljoen naar 5,4 miljoen troy ounce (+64%).

Ambachtelijke goudproducenten

Het bedrijf werkt steeds meer samen met de talrijke ambachtelijke goudproducenten. 80% van de Colombiaanse goudproductie gebeurt nog artisanaal. Aris Mining koopt van in totaal 68 artisanale producenten ertsmateriaal op en verdubbelt via verwerking in de eigen installaties de extractiegraad naar meer dan 95%. Aris Mining optimaliseert zo het rendement van de eigen operaties en bouwt een uitstekende relatie op met de kleinschalige producenten en de lokale overheid, die deze aanpak uiteraard genegen is. De ambachtelijke mijnwerkers verdienen immers extra en treden uit de illegaliteit, terwijl het productieproces heel wat milieuvriendelijker gebeurt.

In combinatie met de fors uitgebreide reserves laat dit toe de capaciteit van de verwerkingsmolen van Segovia tegen begin 2025 op te schalen van 2000 naar 3000 ton per dag, en de jaarproductie te verhogen tot 300.000 troy ounce goud. Het uitbreidingsproject vergt slechts een bescheiden investering van $11 mln. Voor 2024 wordt op een productie van 200 à 220.000 troy ounce goud gerekend tegen een kostprijs van $1225 à 1325. Marmota produceerde vorig jaar een bescheiden 23.211 troy ounce goud.

Ondergrondse uitbreiding Aris Mining

Aris Mining begon in september 2023 met de bouw van een forse ondergrondse uitbreiding, die vanaf het vierde kwartaal van 2025 in productie gaat. Op basis van de recentste haalbaarheidsstudie zal Marmota daardoor gedurende twintig jaar gemiddeld 161.000 troy ounce goud per jaar produceren tegen een lage kostprijs van $1003 per troy ounce.

De bouw kost $280 mln en wordt gefinancierd uit de beschikbare cash ($211 mln op 30 september), een streamingovereenkomst met Wheaton Precious Metals (nog $122 mln te ontvangen) en de positieve nettokasstromen van Segovia. Dit jaar zal $140 à 150 mln worden uitgegeven, waarvan $80 mln via Wheaton Precious Metals. Het plan is ook rond Marmato met ambachtelijke producenten te gaan samenwerken. De eerste overeenkomst werd in het tweede kwartaal van 2023 ondertekend.

Nieuwe projecten in portefeuille

Daarnaast heeft Aris Mining nog drie ontwikkelingsprojecten in portefeuille: Soto Norte in Colombia, Toroparu in Guyana en Juby in Canada. Vooral Soto Norte springt in het oog als een van de grootste, nog niet ontwikkelde goudprojecten. Aris Mining heeft een belang van 20% en kan dit op elk moment voor $300 mln optrekken tot 50%. Het project zal gedurende veertien jaar 450.000 troy ounce goud per jaar produceren tegen een zeer lage $471 per troy ounce.

Ondanks de ligging in de buurt van een beschermd natuurgebied, is het management ervan overtuigd alle goedkeuringen te kunnen verkrijgen. Het plan is dit jaar samenwerkingen met ambachtelijke producenten te beginnen.

Toroparu is minder ver gevorderd maar is ook een groot project met 6,6 miljoen troy ounce goudreserves en -resources. Het bedrijf heeft een streamingovereenkomst voor $153 mln met Wheaton Precious Metals voor Toroparu. De verdere ontwikkelingsplannen worden momenteel bekeken. Van de totale schuld op 30 september van $369,2 mln vervalt $294,8 mln in 2026.

Ondergewaardeerd

Het aandeel Aris Mining presteerde recent relatief sterk door de positieve nieuwsstroom. Tegen nauwelijks 0,3 keer de intrinsieke waarde en circa 3 keer de verwachte bedrijfskasstroom in 2025 is de risicofactor Colombia ruimschoots ingecalculeerd.

Het uitstekende management, het sterke groeiprofiel en de gezonde balans rechtvaardigen een advies als tip van de week voor de risicobewuste grondstoffeninvesteerder. We verwachten richting 2025 een stevige herwaardering van dit ondergewaardeerde aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!