Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Portefeuilles Karel Mercx, 19 mrt 13:51

Defensieve portefeuille | Rustig navigeren door 2024

0 0 Leestijd ongeveer

De Defensieve portefeuille is het jaar goed begonnen; de zwaarst wegende posities staan allemaal in de plus over 2024.

Met een gewicht van 24% is goud de meest aanzienlijke positie binnen de Defensieve portefeuille, wat het belang van het edelmetaal binnen de strategie onderstreept. In het jaar 2024 realiseerde goud een al een stijging van 6,4%.

De opwaartse trend wordt voornamelijk toegeschreven aan de aanzienlijke aankopen van goud door centrale banken, die op dit moment verantwoordelijk zijn voor de acquisitie van maar liefst 30% van de totale jaarlijkse goudproductie. Een dergelijk niveau van centrale bank-aankopen hebben we niet meer gezien sinds eind jaren zestig.

ETF-beleggers niet geïnteresseerd in goud

Interessant genoeg lijken beleggers in Exchange-Traded Funds (ETF’s) zich niet in dezelfde mate bezig te houden met goudinvesteringen. Dit blijkt uit de afname van het aantal uitstaande aandelen van de grootste goud-ETF, GLD, naar het laagste niveau in recente jaren. In historisch perspectief was het vaak zo dat een nieuwe recordhoogte van de goudprijs een hernieuwde interesse onder ETF-beleggers teweegbracht.

Maar nu lijkt deze groep beleggers opvallend terughoudend, ondanks het feit dat de goudprijs de afgelopen weken meerdere nieuwe recordhoogtes heeft bereikt. De afwezigheid van ETF-beleggers kan wellicht betekenen dat het potentieel voor goud nog niet volledig is uitgeput en dat de prijs nog ruimte heeft voor verdere stijgingen in de nabije toekomst.

Amerikaanse staatsobligaties

De tweede grootste positie binnen de Defensieve portefeuille is de iShares $ Treasury Bond 0-1 yr UCITS ETF USD (ISIN:IE00BGSF1X88), met kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, die over 2024 een rendement van 2,7% hebben laten zien. De weging van deze positie is 12,7%.

Mijn analyse is dat de rentevoeten in 2024 waarschijnlijk hoger zullen uitvallen dan algemeen wordt aangenomen, wat deze kortlopende Amerikaanse staatsobligaties langer aantrekkelijk maakt dan gedacht.

De break-even inflatieverwachtingen – het verschil in rendement tussen reguliere obligaties en die met inflatiebescherming – zijn namelijk gestegen van 1% naar 4% in de afgelopen maanden. Dit duidt op een verminderde waarschijnlijkheid van renteverlagingen in de VS, in tegenstelling tot wat veel analisten momenteel voorzien.

Lees ook Pittig geprijsde bedrijfsobligaties

Mocht er toch een renteverlaging plaatsvinden, dan verwacht ik dat het risico beperkt zal blijven, vanwege de korte looptijd van deze obligaties. Een eventuele daling van de rente zou een opportuun moment kunnen zijn om deze positie van de hand te doen in ruil voor nieuwe beleggingskansen.

Microsoft

De qua belang derde positie binnen onze Defensieve portefeuille is Microsoft, met een weging van 7,2%. De techgigant, bekend om zijn robuuste productaanbod en innovatieve technologieën, heeft een bijzonder gunstige positie verworven om aanzienlijk te profiteren van de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI).

De aandelenkoers is over 2024 met 12,6% is gestegen. Microsoft heeft veel potentieel om te profiteren van generatieve AI. Die technologie blinkt uit in het schrijven van teksten, het uitvoeren van berekeningen, en het maken van presentaties.

Microsoft Office blijft het meest gebruikte softwarepakket in de kantooromgeving. Bovendien stappen bedrijven in toenemende mate over op het opslaan van hun data in de cloud, en Microsoft is voortdurend bezig met het ontwikkelen van tools die bedrijven in staat stellen om met behulp van AI dieper in te gaan op deze data.

BAE Systems

BAE Systems, het vooraanstaande Britse defensiebedrijf, neemt met een weging van 6,6% de vierde positie in binnen onze Defensieve portefeuille.

Dit bedrijf heeft in 2024 een indrukwekkende groei doorgemaakt, met een koersstijging van 18,2%. De klim is grotendeels te danken aan de wereldwijde toename van defensie-uitgaven.

Op korte termijn gaat het dan om de conflicten in Europa en het Midden-Oosten. Echter, op de lange termijn is er een diepere, structurele reden achter deze trend: een groeiende bezorgdheid onder vele landen over de mogelijkheid van toekomstige conflicten met China.

Dat land wordt op militair, economisch en technologisch vlak als aanzienlijk sterker beschouwd dan Rusland en die bedreiging stimuleert landen wereldwijd om hun defensie-uitgaven te verhogen.

Eerste daler in Defensieve portefeuille

De eerste daler binnen onze Defensieve portefeuille is opvallend genoeg pas de veertiende positie wanneer we de portefeuille rangschikken op basis van de zwaarste wegingen.

Dit feit onderstreept de stabiliteit en veerkracht van de portefeuille gedurende het begin van 2024. Met een totale winst van 4%, in vergelijking met de 8% stijging van de AEX, illustreert dit duidelijk dat de portefeuille zijn primaire doelstelling heeft bereikt: het veiligstellen van het vermogen op lange termijn.

Bekijk de Defensieve portefeuille

Het streven naar vermogensbehoud heeft binnen onze defensieve strategie altijd voorrang boven vermogensgroei. Daarom beschouwen we het als een succes als we in dalende markten minder verlies lijden dan de AEX, en vinden we het acceptabel als we in stijgende markten minder winst behalen dan de AEX.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ