Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 30 jan 10:57

Freeport McMoran | Profiteren van stijgende koperprijs

0 0 Leestijd ongeveer

Zodra de Chinese economie weer eens aantrekt, heeft de wereld meteen een tekort aan koper. Gebeurt dit niet dan is de vraag vanuit de energietransitie hoog genoeg voor een mooie toekomst voor Freeport McMoran.

2023 was een goed jaar voor Freeport McMoran. Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf produceerde 4,1 miljard pond aan koper, 1,7 miljoen ounces aan goud en 81 miljoen pond molybdeen. De totale omzet bereikte met $23 mrd het hoogste niveau aller tijden.

Dalende kopervoorraad volgens London Metal Exchange

Het aandeel Freeport McMoran is de afgelopen drie jaar niets opgeschoten, maar heeft ook niets prijsgegeven. Met een koperprijs die bijna 20% gedaald is over deze periode is dit geen slechte prestatie. Ik denk dat het aandeel binnenkort wel in beweging komt en daarom heb ik recent een positie geopend.

Hoofdargument daarvoor is dat ik verwacht dat de koperprijs zal stijgen. Uit data van de London Metal Exchange blijkt dat de voorraden structureel dalen, wat de markt van koper gevoelig maakt voor prijsschokken.

Economische problemen China

Dat de prijsstijging nu nog uitblijft, ligt aan de economische problemen in China. De grootste importeur van koper ter wereld zit in een deflatoire spiraal. De consumentenprijsindex is aanzienlijk gedaald en de producentenprijsinflatie bleef meer dan een jaar negatief. Dit weerspiegelt zwakke binnenlandse vraag en verhoogt de reële leenkosten, wat bijdraagt aan de al hoge schuldenlast van het land​​.

Goldman Sachs stelde afgelopen week in een rapport dat het op dit moment zo slecht gaat in China flinke stimuleringsmaatregelen te verwachten zijn om de vastgelopen economie weer los te trekken.

Mijnbouwer zit sowieso goed bij de elektrische opmars
Het percentage elektrische auto’s zal steeds verder toenemen. Ik heb geen flauw idee welk bedrijf straks de grootste fabrikant ter wereld van elektrische auto’s zal zijn; volgens mij kan niemand dit voorspellen. Onlangs pleitte Tesla-oprichter Elon Musk voor een westers verbod op Chinese auto’s, omdat anders alle westerse autofabrikanten zouden verdwijnen. Vanwege de grote onvoorspelbaarheid negeer ik autoaandelen. Wel vind ik de indirecte effecten van de ontwikkelingen in de auto-industrie interessant. De elektriciteit in al die elektrische voertuigen stroomt door koperdraadjes, en zodoende komen de aandelen van de kopermijnbouwers in beeld. Welke autoproducent hun koper afneemt, maakt die bedrijven niets uit.

Advies andeel Freeport McMoran op ‘kopen’

De vraag naar koper zal alleen maar toenemen en niet alleen voor auto’s (zie kader). De overgang naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, vereist aanzienlijke hoeveelheden koper. Windturbines, zonnepanelen en de bijbehorende infrastructuur voor energieopslag en -transmissie zijn allemaal afhankelijk van koper voor hun efficiëntie.

Het aandeel Freeport-McMoran heeft in de VS verschillende groeiprojecten als eigendom, waaronder een grote uitbreiding van de Lone Star Mine in Safford, Arizona, die in de zomer van 2022 van start ging en momenteel wordt afgerond.

Een productie die omhoog gaat en het vooruitzicht dat de koperprijs kan gaan stijgen, maken van Freeport McMoran een koopwaardig aandeel.

De auteur heeft een positie in Freeport McMoran

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ