Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Advies Karel Mercx, 12 mrt 10:10

Franco Nevada | Na Panama-echec schijnt de zon weer voor mijnbouwbedrijf

0 0 Leestijd ongeveer

Na het doorstaan van de grootste uitdaging in haar bestaan, breekt voor Franco Nevada een nieuw hoofdstuk aan. Het moment is gekomen om de blik voorwaarts te richten.

Vorig jaar oordeelde een rechter in Panama dat het contract tussen de mijn Cobre Panama en Franco Nevada niet rechtsgeldig was, waarna de president van het land besloot de mijn te sluiten. Cobre Panama was geen kleintje: de mijn vertegenwoordigde maar liefst 20% van de totale assets van Franco Nevada.

Het was een parel binnen de mijnindustrie, met de belofte van zeker veertig jaar aan inkomsten. Het leek de volgende van een succesvolle reeks van investeringen van Franco Nevada, tot het onverwachte oordeel alles op zijn kop zette.

De productieverwachtingen voor 2023, die in 2022 werden geschat op 640.000 tot 700.000 Gold-Equivalent Ounces (GEO), moesten drastisch worden bijgesteld naar een meer bescheiden 490.000 tot 530.000 GEO.

Een forse tegenvaller, vooral gezien het feit dat Franco Nevada $1,4 mrd in de ontwikkeling van de mijn had geïnvesteerd – een investering die nu volledig van de balans is gehaald. Dit financiële debacle is ook duidelijk in de aandelenkoers te zien: Franco Nevada bleef 24 procentpunten achter bij de goudaandelenindex GDX over de afgelopen twaalf maanden. Uiteindelijk wist het bedrijf over 2023 498.000 GEO te produceren.

Rooskleurige toekomst

Ondanks deze tegenslagen biedt het vermogen van het bedrijf om realistische aanpassingen te doen vertrouwen in de toekomst. Als een toonaangevende streamer, die investeert in mijnbouwprojecten zonder zelf grondstoffen te delven, blijft Franco Nevada sterk presteren met haar overige 431 bezittingen. Die genereerden in 2023 $225,4 mln. Dit resulteerde in een schuldenvrije status op 31 december 2023, met een kaspositie die aangroeide tot $1,4 mrd. Bovendien steeg het dividend met 5,9% naar $0,36 per kwartaal, wat de zeventiende opeenvolgende verhoging markeert. Deze consistentie in dividendgroei is aantrekkelijk, aangezien die aantoont dat Franco Nevada zelfs tijdens een berenmarkt voor goud in staat is zijn dividend te verhogen. Of in tijden dat het zwaar tegenzit zoals in 2023.

Lees ook Gouden tijd op de edelmetalenmarkt

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Franco Nevada met een verwachte productie van 480.000 tot 540.000 GEO in 2025, en een doelstelling om dit tegen 2028 te verhogen naar 540.000 tot 600.000 GEO. Dit weerspiegelt een organische groei van 10 tot 15%. Daarnaast biedt de beschikbare $1,4 mrd aan cash samen met $1 mrd aan kredietfaciliteiten ruimte voor verdere investeringen, waarmee Franco Nevada zijn positie verder kan verstevigen en uitbreiden, zonder dat er nieuwe aandelen hoeven te worden uitgegeven.

Haar projecties voor de ontwikkeling van de goudprijs onderstrepen Franco Nevada’s conservatieve benadering: het bedrijf gaat voor 2028 uit van een prijs van $1950, hetzelfde niveau als dit jaar. Franco Nevada bezit niet direct de mijnactiva maar financiert andere bedrijven die deze grondstoffen delven, voornamelijk op terreinen binnen hun omvangrijke gebied van meer dan 65.000 vierkante kilometer. De situatie is simpel: met stijgende grondstofprijzen zijn mijnbouwbedrijven eerder geneigd tot delving over te gaan.

Advies aandeel Franco Nevada op ‘kopen’

Recentelijk bereikte de goudprijs een nieuw record van $2203 per ounce, wat al meer dan 10% boven de verwachtingen van Franco Nevada ligt. Deze huidige prijsstijging biedt een perspectief dat Franco Nevada’s projecties voor 2028 wellicht veel te bescheiden zijn. Dit maakt het aandeel Franco Nevada tot een aantrekkelijke optie voor beleggers. Het beleggingsadvies luidt dan ook: ‘kopen’. 

De auteur heeft een positie in het aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ