Beurzen Vandaag: optimisme keert terug
NEDERLAND
Nederland onttrekt zich niet aan de omslag van negatief naar positief die gisteren in de VS plaatsvond. De AEX-index opende vanochtend 0,6% hoger en de midcap-index 0,8%. In die laatste zitten dan ook de grootste stijgers. Goede derdekwartaalcijfers van Microchip Technology tillen bijvoorbeeld de halfgeleiderfondsen in Amsterdam omhoog. Gisteren waren dat nog de grote dalers. AMG werd door bodemvissers opgepikt. Fugro moet op last van het Gerechtshof een vergoeding van $27 mln betalen vanwege het vroegtijdig beëindigen van een chartercontract. Wij hebben een koopadvies op het aandeel staan.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:
- AMG +2,6%
- Aperam +2,2%
- ASMI +2,1%
Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:
- Fugro -3,0%
- Flow Traders -2,3%
- Unilever -0,1%
EUROPA
Nokia profiteerde van twee adviesverhoging (van New Street én van Raymond James) en hielp zo mee de Eurostoxx50 vanochtend 0,7% hoger te zetten. ASML was bij deze index van grote Europese bedrijven de derde grote stijger met +1,6%.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Nokia +3,1%
- Engie +1,8%
- ASML +1,6%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:
- Iberdrola -0,4%
- Eni -0,2%
- Unilever -0,1%
VERENIGDE STATEN
Gisteren sloeg in de loop van de dag de mineurstemming, het gevolg van het wapengekletter tussen de VS en Iran, om in optimisme. Uiteindelijk sloot de Dow Jones met een plus van 0,2%. Er waren geen grote stijgers of dalers.
Grootste stijgers Dow Jones:
- McDonald’s +1,1%
- Goldman Sachs +1,0%
- Walgreens +0,9%
Grootste dalers Dow Jones:
- Walt Disney -0,6%
- American Express -0,4%
- Dow Inc -0,4%
GRAFIEK VAN DE DAG
De invloed van de moordaanslag in Bagdad is duidelijk zichtbaar in onderstaande Bloomberg-grafiek. Er is weer (kort?) een hang naar veiligheid waarneembaar. De vraag naar staatsobligaties is gestegen, wat leidt tot lagere rendementen (zie de staat van de drie lijnen), zelfs voor minder veilige beleggingslanden dan Duitsland en Nederland – zoals België, Portugal en Ierland. In de afgelopen maanden had de verwachting van economische groei de rendementen juist doen stijgen. Hogere economische groei gaat immers gepaard met hogere inflatie en daar vragen obligatiebeleggers een beloning voor in de vorm van een hogere rente.
AGENDA
Macrocijfers:
Inflatie eurozone, november jaar-op-jaar (verwacht:1,1%; vorig: 1,0%)
Fabrieksorders VS, november (verwacht: -0,4%; vorig: 0,3%)