Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 19 jan 2019 10:00

GMO ziet kansen bij obligaties uit opkomende landen

0 0 Leestijd ongeveer

Obligaties uit opkomende landen bieden aantrekkelijke rendementen voor beleggers die tegen een stootje kunnen.

Er lijkt altijd wel iets mis te gaan in het 85 landen tellende universum van opkomende landen van vermogensbeheerder GMO. Denk aan grote prijsschommelingen van grondstoffen en politieke onrust, somt GMO op. Die crises bieden bij nadere bestudering vaak kansen voor beleggers. De definitie van een crisis is niet altijd even duidelijk. Over de Tequila-crisis van 1994, de Azië- en Ruslandcrisis van 1997 en 1998 en het faillissement van Lehman Brothers bestaat uiteraard geen twijfel. GMO hanteert echter een bredere definitie van een crisis. Namelijk een stijging van de risico-opslag op obligaties uit opkomende landen van 100 basispunten – één procentpunt – of meer. En dat over een periode van zeven maanden.

Goed nieuws

De risico-opslag is het extra rendement dat beleggers willen hebben om obligaties uit opkomende landen in plaats van veilige Amerikaanse staatsleningen in portefeuille te nemen. Over de afgelopen twintig jaar zijn er maar liefst elf crises geweest volgens de GMO-definitie. Bovendien zijn veel ervan lastig te voorspellen. Maar er is ook goed nieuws. Het gemiddelde verlies tijdens een opkomende landencrisis is 10%. Deze schade is doorgaans binnen zes maanden al weer hersteld, zo berekende de vermogensbeheerder. Een van de voorbeelden van een kans in een crisis is Turkije. In de tweede helft van 2018 was de risico-opslag op Turkse staatsleningen verder opgelopen dan de economische situatie van het land rechtvaardigde. Ook het door een crisis getroffen Argentinië is aantrekkelijk, meent GMO. Na een turbulent 2018 bieden obligaties uit opkomende landen goede kansen voor beleggers die zich niet door periodieke crises laten afschrikken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!