Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 16 aug 2018 11:00

Turkije raakt steeds dieper in crisis

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Na jaren van voorspoed zit Turkije dit jaar in de verdomhoek. De betalingsbalanspositie van het land verslechtert zienderogen en de politieke spanningen lopen op. De Turkse crisis begint ook andere markten te raken.

De Turkse lira heeft op het moment van schrijven dit jaar meer dan 75% aan waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloren. Het vertrouwen van beleggers in het consumptiegedreven groeimodel van president Erdogan is tot een dieptepunt gezakt. Daarnaast lijdt de Turkse munt onder de politieke spanningen met de Verenigde Staten en een groot tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans. Hoe meer de lira verzwakt, hoe duurder het wordt om de schulden af te lossen die in dollars of andere sterke buitenlandse valuta zijn genomineerd.

De economische groei in Turkije werd de afgelopen jaren vooral gestuwd door buitenlandse beleggers. Die gingen als gevolg van het extreem soepele monetaire beleid in de VS en Europa op zoek naar hogere rendementen in opkomende markten. Maar nu de monetaire geldkraan in ontwikkelde landen geleidelijk aan wordt dichtgedraaid, wordt het voor opkomende landen als Turkije moeilijker om in de externe financieringsbehoefte te kunnen voorzien.

Duivels

De politieke instabiliteit van het land en Erdogans autocratische manier van leidinggeven helpen daar niet bij. Net zo min als de sterk bekoelde verhouding tussen de Verenigde Staten en Turkije. Die leidde eind vorige week tot een vrije val in de koers van de Turkse munt. In het conflict over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die in Turkije gevangen zit wegens vermeende betrokkenheid bij de coup van 2016, verdubbelde president Trump eind vorige week de importtarieven op Turks aluminium en staal naar respectievelijk 20% en 50%. In reactie op de spectaculaire crash in de lira – die de dag ruim 13% lager sloot – zei de Turkse Centrale Bank ‘de markt van alle liquiditeit te voorzien die nodig is’. Dat was te weinig voor de markt, die vooral hoopte op een forse renteverhoging; niet alleen om de val van de lira te stoppen, maar ook om de gierende inflatie (die is opgelopen tot meer dan 15%) af te remmen.
Maar Erdogan staat erom bekend renteverhogingen, die hij als ‘duivels’ betitelt, te verafschuwen en volgens veel beleggers oefent de Turkse president te grote invloed uit op het monetaire beleid van de Centrale Bank van Turkije.

Besmettingsangst

In navolging van de lira verliezen ook valuta’s van andere opkomende markten aan waarde. Met de euro, die de laatste dagen in rap(per) tempo aan waarde verliest, en de dalende aandelenkoersen van diverse Europese banken met aanzienlijke blootstelling aan en uitstaande leningen in Turkije, krijgt de angst voor besmetting nog meer gestalte. Sowieso zijn door de Turkse perikelen financiële markten wereldwijd risico-averser geworden, waardoor onder meer de Amerikaanse en Aziatische aandelenbeurzen recent rood kleuren.

De vraag is hoe snel deze Turkse crisis kan worden bezworen. Veel analisten achten een renteverhoging van zoveel als 10% noodzakelijk om de neergang van de Turkse munt te keren. Sommige analisten vinden dat de Turken geen andere keuze hebben dan zich te wenden tot het Internationaal Monetair Fonds, hoewel dergelijke hulp met strenge voorwaarden zal komen waar Erdogan ongetwijfeld niet op zit te wachten.

Turkse effecten en blootstelling aan de lira kunnen voorlopig beter even gemeden geworden. Tevens zullen beleggers op korte termijn alert moeten blijven op de gevolgen van besmetting naar andere financiële markten. Maar door de relatief kleine omvang van de Turkse markt en het geringe gewicht van Turkije in de MSCI Emerging Markets Index zal het met het gevaar voor een wijdverspreide epidemie op lange termijn wel loslopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!