Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Interview Stephen Hendriks, 24 apr 14:15

Sam Witherow: ‘We willen een opportunistische koper zijn, geen gedwongen verkoper’

0 0 Leestijd ongeveer

Sam Witherow is een van de beheerders van het JPMorgan Investment Funds - Global Dividend Fund dat in een interessante combinatie van dividendgroeiers, hoogdividendaandelen én de groep daar tussen belegt.

Dividendstrategieën zijn er in uiteenlopende vormen. Sam Witherow en zijn collega’s van het JPM Global Dividend Fund hebben verschillende van deze strategieën in één fonds gebundeld. Daardoor biedt het fonds plaats aan dividendgroeiers als Meta maar ook aan hoogdividendaandelen als Vinci. Tussen deze twee groepen in zitten wat Witherow de ‘compounders’ noemt, de gestage dividendgroeiers, die het grootste segment van het fonds vormen (zie kader).

Bij compounders denk ik onmiddellijk aan de sector industriële gassen waar aandelen als Air Liquide, Air Products en Linde een lange geschiedenis van dividendverhogingen hebben. Maken deze aandelen deel uit van de portefeuille?

‘We hebben in het verleden aandelen uit de sector industriële gassen in portefeuille gehad en ik zou twee ervan weer heel graag opnemen. Waarderingsdiscipline houdt ons echter tegen. Veel beleggers herkennen het ‘compounder’-profiel van deze aandelen inmiddels. Daardoor zijn de koersen van de industriële gassenaandelen zo hard opgelopen dat het dividendrendement van deze aandelen nu te laag is om in onze ‘compounder-groep’ te vallen terwijl de dividendgroei dan ook weer net te laag is om als dividendgroeier in de portefeuille te komen.’

Kunt u een voorbeeld geven van een compounder die wel in de portefeuille zit?

‘Prologis is wel een mooi voorbeeld. Het is een REIT [real estate investment trust, red.] die niet actief is op de kantoormarkt maar industriële opslag- en distributiecentra en de e-commerce infrastructuur beheert. Prologis biedt ons twee groeiopties. Omdat we analisten over de hele wereld hebben, kunnen we zien welk aandeel e-commerce in de totale detailhandel kan bereiken. We hebben hiervoor Zuid-Korea, waar dat aandeel boven de 50% ligt, als leidraad van de e-commercepenetratie voor andere landen. Prologis heeft een ‘first mover advantage’ in de locaties van de opslagcentra in de buurt van(spoor)wegen, luchthaven en watervoorzieningen. Dat is een groot concurrentievoordeel waarmee het klanten langer kan vasthouden en hogere prijzen kan rekenen. Daarnaast heeft Prologis veel land in eigendom waar naast opslagcentra nog ruimte is voor bijvoorbeeld datacentra waar meerdere (opslag)klanten van het bedrijf ook behoefte aan hebben.’

Microsoft is met een weging van ruim 7% de grootste positie in het fonds. Hoeveel rek zit er nog in het dividend van deze techreus?

‘Het is absoluut gezien de grootste positie in het fonds, maar ten opzichte van onze benchmark, de MSCI All Country World Index, valt de omvang ervan wel mee. Microsoft heeft de afgelopen jaren een jaarlijks gemiddelde dividendgroei van 10% laten zien en dat is bijzonder voor een bedrijf met een beurswaarde van meer dan $3 bln. We zien echter nog mogelijkheden voor een versnelling van de groei omdat de sneller groeiende onderdelen van Microsoft al maar groter worden. Azure, de cloud service-activiteiten, was al marktleider in dit segment en die positie is met de samenwerking met OpenAI alleen maar sterker geworden. Ook wordt het aandeel van terugkerende omzet steeds groter en weet Microsoft klanten aan zich te binden door steeds meer diensten te integreren. Wij denken dat Microsoft het ‘business-to-business’ deel van de kunstmatige intelligentiemarkt gaat domineren en dat kan de komende jaren voor een versnelling van de omzetgroei zorgen.’

De sector Technologie heeft de zwaarste weging in het fonds, maar veel techbedrijven betalen nog geen dividend. Dat is jammer voor dividendbeleggers.

‘Van de Magnificent 7 betaalden tot voor kort alleen Apple – waar we in het verleden een positie in hebben gehad – en Microsoft een substantieel dividend terwijl sommige andere zowel het cash genererend vermogen als de balans hadden om een (hoger) dividend uit te keren. Toen kwam daar opeens Meta met de aankondiging van een jaardividend van meer dan $5 mrd. Het dividendrendement is niet hoog maar uit onze gesprekken met Meta blijkt dat zij het dividend serieus nemen en het net als Microsoft, toen dat bedrijf met een dividenduitkering begon, hard willen laten groeien. Onze analisten waren al enthousiast over het aandeel dus toen de dividendaankondiging kwam, legden we Meta meteen langs onze dividendcriteria en hebben we het aandeel aangekocht.’

Het is niet leuk maar als dividendbeleggers krijgen we er allemaal vroeg of laat mee te maken: dividendverlagingen. Wat is het beleid van het fonds wanneer een bedrijf het dividend verlaagt?

‘In 99% van de gevallen verkopen we dan het aandeel omdat het een duidelijk signaal is dat de toekomst van het bedrijf slechter zal zijn dan het verleden. Soms maken we echter een uitzondering, zoals tijdens de coronapandemie. Enkele aandelen uit de portefeuille verlaagden destijds het dividend maar in plaats van te verkopen hebben we in sommige aandelen juist onze positie vergroot. We willen een opportunistische koper zijn, geen gedwongen verkoper.’

Beheerd vermogen
Het JPMorgan Global Dividend Fund heeft een beheerd vermogen van $4,2 mrd verdeeld over ongeveer zeventig aandelen. Ruim de helft van de portefeuille bestaat uit dividend compounders. Hoogdividendaandelen en dividendgroeiers hebben elk een weging van zo’n 25%. Compounders hebben een lange dividendhistorie en het vermogen om het dividend te laten groeien. Het dividendrendement van deze groep ligt op 0,8 tot 1,6 keer het marktgemiddelde. De hoogdividendaandelen hebben een dividendrendement van meer dan 1,6 keer het marktgemiddelde met een hoge vrije kasstroom en consistent hoge ‘pay-outs’. Bij de dividendgroeiers, ligt het dividendrendement onder de 0,8 keer het marktgemiddelde. Dit zijn aandelen met een lage pay-out ratio die een lange periode van hoge winstgroei voor zich hebben.

Wie is Sam Witherow?

Portfoliomanager J.P. Morgan Asset Management

Sam Witherow begon in 2008 als trainee bij J.P. Morgan Asset Management, werd daarna analist van de energiesector en is nu portfoliomanager gericht op inkomensmandaten. Witherow studeerde Economie en Politicologie aan de universiteit van Bristol.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ