Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 18 jan 12:00

Advies van de dag: Signify

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De opleving op de Amsterdamse beurs in de eerste weken van 2019 gaat aan Signify voorbij. Een winstwaarschuwing van branchegenoot Osram belooft weinig goeds voor de lichtsector.

Voor Signify betekent het begin van 2019 niet het eind van een lastige periode. De onderneming kampte vorig jaar met toenemende omzetdruk en bovendien werd het sectorsentiment verpest door winstwaarschuwingen. Vlak na de start van 2019 blikte topman Olaf Berlien van concurrent Osram alweer behoorlijk pessimistisch vooruit. Economische onzekerheid over brexit en de handelsoorlog spelen het Duitse bedrijf parten. Dat gebeurt bijvoorbeeld via een stevig afnemende vraag vanuit de auto- en technologiesector. Hoewel de Nederlandse onderneming minder sterk leunt op dit soort cyclische sectoren dan Osram, is de onderneming niet immuun voor een afzwakkende economie.

Omzet onder druk

Omzetdruk is voor Signify niets nieuws. De voormalige lichtdivisie van Philips is nog voor een flink deel van de omzet afhankelijk van de verkoop van gloeilampen. In steeds meer delen van de wereld worden deze lampen vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Weliswaar is Signify ook in deze laatste markt zeer actief, maar de jaarlijkse omzetafname van 10 tot 20% bij de traditionele lampendivisie doet zich behoorlijk voelen. De onderneming slaagt er tot dusver echter goed in de winst met kostenbesparingen overeind te houden.. De ebita-marge van de afdeling steeg van 16,3% in de laatste drie maanden van 2017 naar 24,6% in het derde kwartaal van 2018. De opmerkingen van Berlien voeden echter de vrees dat de omzetdruk in andere marktsegmenten hardnekkiger is dan gevreesd.

Overdreven overnamefantasie
Speculaties over een overname door Bain Capital stuwden in november de koers van Osram met ruim 20% op. Het Duitse bedrijf heeft nauwelijks schulden. Mogelijk kan er waarde vrijgespeeld worden door de groeiende LED-divisie af te splitsen van de krimpende gloeilampactiviteiten. Door onder meer het onzekere economische klimaat en de opgelopen beurskoers, blijft een bod vooralsnog uit. Hoewel ook Signify soms genoemd wordt als overnameprooi, is de kans op een transactie klein. De onderneming heeft het afgelopen jaar de kosten al flink verlaagd. Hierdoor is er weinig ruimte om met nieuwe maatregelen de winstgevendheid verder op te voeren. Bovendien is het bedrijf gefinancierd met relatief veel vreemd vermogen (nettoschuld van 1 maal de ebitda tegenover 0,4 voor Osram). Dat maakt het voor een koper lastiger  om een aankoop met leningen te financieren.

Conclusie

De cijferpublicatie van Signify op vrijdag 1 februari zal duidelijk maken of de omzetproblemen veroorzaakt worden door het onzekere economische klimaat, of dat een afnemende vervangingsvraag en toenemende concurrentie van prijsvechters uit China en andere lagelonenlanden een grote rol spelen. Bij gebrek aan groeipotentieel is het hoge dividendrendement (6,1%) de aantrekkelijkste eigenschap van het aandeel. Inkomensbeleggers hebben de afgelopen tijd echter veel meer keuze gekregen. Door dalende beurskoersen of stijgende uitkeringen ligt het dividendrendement van sommige banken en verzekeraars in de buurt van de 7%. We verlagen het advies voor Signify van ‘houden’ naar ‘verkopen’ als gevolg van de komst van meer dividendalternatieven en de vrees voor toenemende omzet- en margedruk.

20182019 (t)
Omzet€6,40 mrd€6,27 mrd
Nettowinst€229 mln€281 mln
Vrije kasstroom€315 mln€381 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!